Αύριο οι κρισιμότερες εκλογές στην Τουρκία

Αμφίρροπη η μάχη μεταξύ Ερντογάν και Ιντζέ με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και με φόβους για νοθεία – Οι υποψήφιοι και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Αύριο, Κυριακή 24 Ιουνίου διεξάγονται, υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και σε κλίμα εξόχως αντιδημοκρατικό, διπλές εκλογές στην Τουρκία, βουλευτικές και προεδρικές. Πρόκειται για ιστορικές εκλογές τόσο για την Τουρκία, όσο και για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα 60 εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων καλούνται να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις ενώ η χώρα βρίσκεται επί δύο χρόνια σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης -μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016- και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι την επόμενη μέρα στην Τουρκία  θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του περσινού δημοψηφίσματος, που προβλέπουν τη μεταβολή της Τουρκίας προς ένα σύστημα το οποίο προσομοιάζει το προεδρικό, το οποίο ωστόσο δεν θα έχει τις εξισορροπητικές και αντισταθμιστικές προβλέψεις που συνήθως έχουν αυτά τα συντάγματα. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι ο κ.Ερντογάν, εάν κερδίσει τις εκλογές, δεν θα είναι μόνο επικεφαλής του κόμματός του και του κράτους, αλλά θα ηγείται και της κυβέρνησης, ρόλο που μέχρι σήμερα κατέχει ο πρωθυπουργός. Θα είναι παντοδύναμος με εξουσίες και στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και την αστυνομία. Με απλά λόγια, εάν κερδίσει τις εκλογές θα καταστεί ο πιο ισχυρός Τούρκος ηγέτης μετά την ίδρυση του τουρκικού κράτους το 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Κλίμα και δημοσκοπήσεις

Το κλίμα έχει ανατραπεί και μέσα στον λαό. Είναι η πρώτη φορά που ακούς και από υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζουν φόβους ότι δεν θα εκλεγεί ο ηγέτης τους και πως η αντιπολίτευση θα τον ανατρέψει. Άλλοι πάλι που υποστήριζαν τον Ταγίπ Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια τώρα δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν θα τον ψηφίσουν. Σήμερα ο πρώην σύμβουλος του πρώην Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος, Ετιέν Μαχτσουπιάν δήλωσε ότι θα ψηφίσει Μουχαρρέμ Ιντζέ.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η φθορά της εξουσίας 16 χρόνων, είναι κυρίως η οικονομία που έχει γίνει πονοκέφαλος για Ταγίπ Ερντογάν. Ο πληθωρισμός έχει ανέβει στα ύψη.

Η τιμή του κρεμμυδιού έγινε θέμα στα σόσιαλ μίντια έπειτα από ένα τουίτ του Τεμέλ Καραμολάογλου που έλεγε: “Το δολάριο είναι 4,75 λίρες, το κρεμμύδι 6,95”

Το τουίτ αυτό αναπαράχθηκε πάνω από 15,000 φορές. Η τιμή του κρεμμυδιού αυξήθηκε κατά 200% λόγω πληθωρισμού και ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει κρεμμύδια, σχολιάζεται.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σήμερα δίνουν και πάλι αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%. Η εταιρεία βλέπει πιθανότητα ο Μουχαρρέμ Ιντζέ να κερδίσει τον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9% και ο Μουχαμμέρ Ιντζέ λαμβάνει 28%, η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%.

Για τη Βουλή προβλέπει ότι το ΑΚΡ λαμβάνει 45,5%, το CHP 26,1%, HDP 11,6%, Καλό Κόμμα 8,5%, ΜΗΡ 7,3%.

Οι υποψήφιοι

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ίσως να μην γνωρίζει τους υποψήφιους στις αυριανές εκλογές της Τουρκίας εκτός φυσικά από τον Ταγίπ Ερνογάν ο οποίος ελέγχει και μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αφήνοντας ελάχιστο έως καθόλου χρόνο προβολής για τους υπόλοιπους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι αναμφίβολα ο δημοφιλέστερος πολιτικός ηγέτης στη γειτονική χώρα. Όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετούς σημαντικούς αντιπάλους που έχουν πάει απροσδόκητα καλά μέχρι τώρα στην προεκλογική εκστρατεία και, ως αποτέλεσμα, ένας δεύτερος γύρος να μην θεωρείται ακραίο σενάριο.

Επικρατέστερος αντίπαλος είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ένας χαρισματικός καθηγητής Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος είναι ο υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Δυναμικά ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία η Μεράλ Ακσενέρ, που έχει το παρατσούκλι η «λύκαινα». Είναι επικεφαλής του νέου εθνικιστικού κόμματος Ιγί (Καλό) και είναι δημοφιλής τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των Τούρκων της εργατικής τάξης.

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευδαιμονίας, είναι επίσης υποψήφιος και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό επικριτή του Ερντογάν παρόλο που τα κόμματά τους μοιράζονται τις ίδιες ιδεολογικές ρίζες.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας χαρισματικός πολιτικός που αποκαλούνταν άλλοτε ο «Κούρδος Ομπάμα» και ηγείται του αριστερού και προσανατολισμένου στα θέματα των Κούρδων Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), είναι υποψήφιος για την προεδρία από το κελί της φυλακής του στην Αδριανούπολη. Αναμένει τη δίκη του με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Τα σενάρια

Πρώτο σενάριο: Εκλογή Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Είναι το καλύτερο για εκείνον σενάριο εαν λάβει και την πλειοψηφία των 300 εδρών στην Τουρκική Ενθοσυνέλευση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο που είναι το καλύτερο για το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει και να κερδίσει τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν αλλά και να πάρει τέτοια ποσοστά το ΑΚΡ στη βουλή ώστε να μπορεί να έχει και την πλειοψηφία των εδρών. Αν το ΑΚΡ πάρει ένα ποσοστό μεταξύ 44-46% που προβλέπουν οι πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις θα πρέπει να μείνει εκτός βουλής το φιλοκουρδικό κόμμα HDP μη ξεπερνώντας το εκλογικό όριο του 10% για να καταφέρει να πάρει τις 300 έδρες που χρειάζεται για την πλειοψηφία στη βουλή. Αν πάλι εισέλθει το HDP στη βουλή θα πρέπει το άθροισμα των ποσοστών του ΑΚΡ με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ να ξεπερνά το 50% για να καταφέρουν μαζί να πάρουν τις 300 έδρες και να συνεχίσει η συμμαχία τους και μετά τις εκλογές.

Δεύτερο σενάριο: Εκλογή Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει και δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP τον οποίο θα κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ένα τέτοιο σενάριο ευνοεί και πάλι τον Τούρκο Πρόεδρο ωστόσο η αντιπολίτευση θα συσπειρωθεί εναντίον του Ταγιπ Ερντογαν ο οποίος θα χάσει μέρος από το γόητρό του. Υπάρχει ο φόβος ότι το φιλοκουρδικό κόμμα θα κινηθεί προς τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Ήδη έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα προς τους Κούρδους ο Μουχαρέμ Ιντζέ πιστεύοντας ότι θα τους έχει μαζί του. Επισκέφθηκε ακόμη και στη φυλακή τον υποψήφιο του φιλοκουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς και από τις δηλώσεις Ντεμιρτάς φαίνεται πως αν υπάρξει δεύτερος γύρος θα στηρίξει Ιντζέ.

Τρίτο σενάριο: Εκλογή Ιντζέ στον δεύτερο γύρο

Το τρίτο σενάριο είναι να χάσει στον δεύτερο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν και να εκλεγεί Πρόεδρος ο Μουχαρρέμ Ιντζέ. Σε αυτή την περίπτωση μια νέα εποχή θα ξεκινήσει για την Τουρκία.

Τέταρτο σενάριο: Εκλογή Ερντογάν χωρίς πλειοψηφία στη βουλή

Το τέταρτο σενάριο, που ίσως να είναι και το πιο πιθανόν, είναι να κερδίσει προεδρία ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά να μην καταφέρει να πάρει 300 έδρες στη βουλή το κόμμα του. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα αναζητήσει συμμαχίες με άλλα κόμματα.

60 εκ ψηφοφόροι

Δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 59 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες σε σύνολο 81 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 3 εκατ. ζουν στο εξωτερικό. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 6 μ.μ.

Έχουν στηθεί κάλπες σε 181.000 εκλογικά τμήματα, ενώ η ψήφος των Τούρκων της διασποράς έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 600 (μέχρι το δημοψήφισμα ήταν 550) μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, από το 8 κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, για μια θητεία πέντε χρόνων.

Το εκλογικό σύστημα

Καθώς οι όροι του νέου εκλογικού συστήματος είναι πολύ πολύπλοκοι, εκφράζονται φόβοι για νοθεία και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν ξέρουν τι ακριβώς περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος, ειδικά όσον αφορά τους συνασπισμούς κομμάτων, καθώς θα καταμετρηθούν χωριστά οι ψήφοι για τους συνασπισμούς και χωριστά για τα κόμματα που τους απαρτίζουν.

Τα ψηφοδέλτια θα φέρουν υδατογράφημα, αλλά για να είναι έγκυρα θα πρέπει να φέρουν και τη σφραγίδα της εκλογικής επιτροπής. Ο ΟΑΣΕ θα αποστείλει 350 παρατηρητές για να επιβλέψουν την εκλογική διαδικασία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο