Αχτσιόγλου : «Κεντρικός στόχος μας η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων»

Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, θέμα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία βρέθηκε στον Έβρο.

Συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους σε όλη τη χώρα, η κα Αχτσιόγλου επισκέφθηκε χθες την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα. Η υπουργός έφτασε στην πρωτεύουσα του Έβρου το βράδυ της Τετάρτης και συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το πρωί, επισκέφθηκε τα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της περιοχής. Το απόγευμα, επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιώντας συνάντηση με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου.

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ μετά τη συνάντησή της στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, χθες το πρωί, η κα Αχτσιόγλου επισήμανε πως σκοπός αυτών των επαφών είναι «να έχουμε μία αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, να μεταφέρουμε τις θέσεις κυβέρνησης στη μάχη που δίνει και στη διαπράγματευση για να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και να κατανοήσουμε τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στις διάφορες περιοχές της χώρας, να δούμε μαζί τους συγκεκριμένες λύσεις ώστε να αρχίσουν οι άνθρωποι να βλέπουν μία βελτίωση στην καθημερινότητά τους. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας : «Όλα τα επιχειρήματα είναι με το μέρος μας»

Σχετικά με το ΣΕΠΕ, η υπουργός σημείωσε πως η καλή λειτουργία του σώματος θα βοηθήσει στην επαναφορά μιας κανονικότητας στην αγορά εργασίας.

«Το πρώτο μας μέλημα είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και να μπει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία η οποία λαμβάνει έντονες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω και της αποδιάρθρωσης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που συνέβη το διάστημα 2010-2015».

Αναφορικά με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σημείωσε πως είναι ένα ζήτημα που το υπουργείο το θέτει σε όλους τους τόνους, στα πλαίσια της β’ αξιολόγησης, καθώς μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις διαμορφώνεται ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, ενώ προκύπτουν και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, γι’ αυτό άλλωστε την επαναφορά των συμβάσεων ζητούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

«Όλα τα επιχειρήματα είναι με το μέρος μας, απέναντι στους δανειστές, για να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά η κα Αχτσιόγλου.

Για τη β’ αξιολόγηση : «Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ»

«Η κυβέρνηση αναζητά μία κοινωνικά βιώσιμη λύση στην πραγματικά σκληρή διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη» υποστήριξε η υπουργός, τονίζοντας πως η χώρα έχει ήδη υλοποιήσει σχεδόν το 80% των προαπαιτούμενων, με τα ανοικτά ζητήματα να αφορούν στα εργασιακά και σε θέματα ενέργειας.

Χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος. «Πιστεύουμε πως θα βρεθεί γρήγορα λύση, στόχος μας είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής

Τράπεζας, προκειμένου να εμπεδωθεί πια και στην ελληνική οικονομία αυτή η τάση βελτίωσης».

«Η ανεργία μειώθηκε 4%»

Ερωτηθείσα για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, η κα Αχτσιόγλου αναγνώρισε πως είναι πράγματι πολύ σοβαρό, σημειώνοντας πως «δεν κλείνουμε τα μάτια, ούτε κάνουμε θριαμβευτικές δηλώσεις σχετικά με τη μείωσή της. Έχει υπάρξει, όμως, μία μείωση της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων. Η ανεργία εκτοξεύτηκε πριν αναλάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειωθεί, η αλήθεια είναι όμως ότι θα πρέπει να βελτιωθεί και η οικονομία. Εμείς, με εξορθολογισμό στη χρήση πόρων από την ΕΕ, εφαρμόζουμε προγράμματα πλήρους απασχόλησης με ασφαλιστικά δικαιώματα και στηρίζουμε ευάλωτες ομάδες, όπως νέους και ανθρώπους λίγο πριν τη σύνταξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κοινωφελής εργασία με 24.200 θέσεις 8μηνης διάρκειας. «Μέσω τέτοιου τύπου προγραμμάτων θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον κόσμο που έχει δικαίωμα στην εργασία», ανέφερε η υπουργός.

Ορεστιάδα: Αγρότες παρέδωσαν ψήφισμα στην υπουργό εργασίας

Ψήφισμα στην υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρέδωσε αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο του Θουρίου. Αρχικά δεν επετράπη η είσοδος των αγροτών σε κλειστή σύσκεψη πραγματοποιείται στο εργατικό κέντρο Ορεστιάδας, όμως ύστερα από διαβουλεύσεις οι αγρότες μπήκαν μέσα Στους δημοσιογράφους απαγορεύτηκε η είσοδος τόσο κατά την παράδοση του ψηφίσματος όσο και στη σύσκεψη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο