Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, η αύξηση αυτή οφείλεται ιδίως σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπών – Περίοπτη θέση στην έκθεση κατέχουν και καταγγελίες για χρηματισμό στον χώρο της υγείας
Της Κικής Ηπειρώτου
Στην τρίτη θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ό,τι αφορά στον αριθμό καταγγελιών πολιτών για κρούσματα διαφθοράς. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων των ετών 2016 και 2017, ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών που δέχθηκε πέρσι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στην ΑΜΘ, οφείλεται ιδίως σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπών.
Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων των ετών 2016 και 2017, οι καταγγελίες που δέχθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και οι δικογραφίες που χειρίστηκε, παρουσιάζουν μικρή μείωση σε ποσοστό 8,5% και 15%, αντίστοιχα. Από την «χαρτογράφηση» των καταγγελιών/πληροφοριών ανά Περιφέρεια της χώρας παρατηρείται πως οι μισές καταγγελίες (54,2%) που υποβάλλονται στην Υπηρεσία αφορούν την Αττική, ενώ η κατανομή τους στην υπόλοιπη χώρα είναι σχετικά ομοιόμορφη, με ελαφρά συγκέντρωση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (12,5%), της Κρήτης (4,4%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4,3%). Σε νούμερα, στην περιφέρεια Αττικής καταγράφθηκαν πέρσι 611 καταγγελίες, στην Κεντρική Μακεδονία 152 και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 62. Ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών στην ΑΜΘ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, οφείλεται ιδίως σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπών.Συγκεκριμένα, στην ΑΜΘ έγιναν 10 καταγγελίες για ακραία αστυνομική συμπεριφοράς και αυθαιρεσία, αριθμός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση, μετά την κεντρική Μακεδονία, όπου έγιναν 12 καταγγελίες.
Διαφθορά στο χώρο της υγείας
Οι περισσότερες καταγγελίες/πληροφορίες που περιήλθαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατά το 2017 αφορούν Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δικαιοσύνης, όπως και στο προηγούμενο έτος, ενώ ο τομέας της Υγείας αναδεικνύεται από τους πλέον ευαίσθητους, για τον οποίο όλο και περισσότεροι πολίτες παίρνουν το θάρρος να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.
Μάλιστα, στην έκθεση, αναφέρονται περιστατικά που απασχόλησαν την περιοχή μας την προηγούμενη χρονιά, όπως είναι «η σύλληψη ενός καθηγητή ιατρού -Διευθυντή οφθαλμολογικής κλινικής δημόσιου νοσοκομείου της βόρειας Ελλάδας για δωροληψία, διότι απαίτησε από 88χρονη το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, προκειμένου να προβεί σε οφθαλμολογικής φύσεως χειρουργική επέμβαση. Ο δημόσιος λειτουργός ιατρός του Ε.Σ.Υ. προσπάθησε να δικαιολογήσει τη λήψη του παραπάνω χρηματικού ποσού, ως αμοιβή για δεκαπέντε επισκέψεις που θα έπρεπε να πραγματοποιήσει στο μέλλον η ασθενής στο ιδιωτικό του ιατρείο.Η παράνομη απαίτηση του χρηματικού ποσού καταγγέλθηκε αρχικώς στον Διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος παρέπεμψε άμεσα την ασθενή στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, στελέχη της οποίας συνέλαβαν τον επίορκο οφθαλμίατρο, αφού προηγουμένως είχε παραλάβει το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 500ευρώ από τον υιό της 88χρονης ασθενούς.Εξετασθείς ο Διοικητής του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι στο παρελθόν έχει γίνει γνώστης πολυάριθμων περιπτώσεων χρηματισμού του συλληφθέντα ιατρού, πλην όμως η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η πρώτη επώνυμη καταγγελία και με πρόθεση συνεργασίας του παθόντα με τις αρμόδιες αρχές, οπότε και τον παρέπεμψε στην Υπηρεσία μας».
Παράλληλα, γίνεται αναφορά και «στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος ιατρού δημόσιου νοσοκομείου της Θράκης για παράνομες συνταγογραφήσεις.Κατόπιν κατάλληληςαξιοποίησηςπληροφοριών που περιήλθαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και έπειτα από πολύμηνη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ιατρός δημόσιου νοσοκομείου είχε προβεί σε τουλάχιστον 4.826 παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους δήθεν ασθενείς, τους οποίους ουδέποτε εξέτασε.Σύμφωνα με σχετικό υπολογισμό, η ζημία που προκλήθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την παράνομη ως άνω δραστηριότητα, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 2.181.352 ευρώ. Ο επίορκος ιατρός τελεί σε δυνητική αργία κατόπιν Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.