Αυθαίρετο και υπό κατεδάφιση το γλυπτό μπροστά από καφέ της παραλιακής

Το θέμα της διαχείρισης δημόσιων χώρων, όπως πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και χώρων πρασίνου από επαγγελματίες εστίασης, και όχι μόνο, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, με αφορμή τη συζήτηση για το γλυπτό που ξεκίνησε να κατασκευάζει σε παρτέρι μπροστά από καφέ της παραλιακής ο κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνης Hemen.

Το έργο, που απεικονίζει μία γυναίκα από γύψο κι ένα πιάνο από τσιμέντο, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού μετά από καταγγελίες παρενέβη η πολεοδομία και η δημοτική αστυνομία, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες. Ο Hemen με ανάρτησή του στο facebook εξέφρασε το παράπονό του για την εξέλιξη αυτή, ξεσηκώνοντας ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης από πολίτες. Σημειώνεται πως για την κατασκευή του γλυπτού δεν είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες ούτε είχε εκδοθεί η απαραίτητη άδεια.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσους «νομίζουν ότι διαφεντεύουν αυτό τον τόπο», παρεμβαίνοντας σε κοινόχρηστους χώρους, δίχως να ρωτούν κανέναν. «Ο κύριος αυτός κατέστρεψε ένα δημοτικό κηπάριο. Είναι απαράδεκτο. Μας απειλεί μάλιστα με κοινωνική επανάσταση. Αν το θέλει, ας το πάρει να το βάλει σπίτι του. Και ναι, εμείς δεν ντρεπόμαστε να εφαρμόζουμε το νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης, υπογραμμίζοντας πως εκ των υστέρων κατατέθηκε αίτηση για τη δημιουργία του γλυπτού, ωστόσο η εισήγηση της υπηρεσίας είναι αρνητική και μετά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από το δήμο, η Αποκεντρωμένη θα αποφασίσει για την κατεδάφισή του, εφόσον δεν απομακρυνθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Το χάος των δημόσιων (;) χώρων

Με αφορμή τη συζήτηση για την παρέμβαση αυτή, σε ένα δημόσιο χώρο, άνοιξε η συζήτηση για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των πεζοδρομίων, η καταπάτηση των οποίων, όπως είπε, έχει παραγίνει. Αφόρητη χαρακτήρισε την κατάσταση και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος, λέγοντας πως ο κόσμος αναγκάζεται και περπατάει στο δρόμο. Τόνισε πως είτε πρόκειται για έργο τέχνης είτε για τραπεζοκαθίσματα, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, θα πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μαυρίδης αναφέρθηκε στην ‘επιλεκτική στάση’ που δείχνει ο δήμος στα ‘φιλαράκια’ του, αφού σε ορισμένους γίνονται συνέχεια παρατηρήσεις και σε άλλους ποτέ. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος σημείωσε πως η δημοτική αστυνομία έχει καταγράψει όλες τις αυθαιρεσίες και δρα αναλόγως, χωρίς διακρίσεις. Παράλληλα, ζήτησε και τη συμβολή των πολιτών προκειμένου να ενημερώνουν το δήμο για όποιες παρανομίες διαπιστώνουν.

Η απάντηση του Hemen

Με ανάρτησή του στο facebook, λίγο μετά τη συζήτηση της υπόθεσης στο δημοτικό συμβούλιο, ο Hemen Muhammad, υποστήριξε πως οι τοπικοί άρχοντες που τον «αγκάλιασαν» στην αρχή, μετά το γλυπτό από χιόνι που έκανε κάτω από το φάρο, το έκαναν μόνο για την προσωπική τους προβολή και του φέρθηκαν, τελικά, σαν σκουπίδι, ενώ αφήνει αιχμές για κάποιους που τον απείλησαν, όπως καταγγέλλει, «με πλάγιο τρόπο ακόμη και με την άδεια παραμονής μου στην Ελλάδα».

«Το μόνο που ζήτησα ήταν ένα μέρος για να κοιμάμαι αξιοπρεπώς σαν άνθρωπος γιατί τώρα ζω σε ένα κατάστημα χωρίς θέρμανση.. Χωρίς ζεστό νερό… Σε άθλιες συνθήκες. Παρακάλεσα λοιπόν αν γίνεται να μου δοθεί η δυνατότητα να μείνω για μερικούς μήνες μέσα στο δημοτικό κάμπινγκ που όπως ξέρω φιλοξενούνται άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέχρι να μπορέσω να μαζέψω αρκετά χρήματα από δουλειές που κάνω σε διάφορους ιδιώτες, ώστε να μπορέσω να νοικιάσω ένα σπίτι και να βάλω σε μια σειρά την ζωή μου. Αυτοί όλοι λοιπόν που μου υποσχέθηκαν ότι θα με βοηθήσουν με κάθε τρόπο όταν έγινε τόσος θόρυβος γύρο από το όνομα μου, μετά τα τελευταία γεγονότα όμως μου φέρθηκαν σαν σκουπίδι και μου γύρισαν την πλάτη… Λέγοντας ότι θα μου σπάσουν το έργο που φτιάχνω κατά παραγγελία για γνωστό καφέ της πόλης και θα το πετάξουν στα σκουπίδια.

Όλα αυτά χωρίς καν να μου εξηγήσουν ότι χρειάζεται κάποια άδεια για αυτό, και από την στιγμή που αυτό δεν αφορά άμεσα εμένα αλλά τον επιχειρηματία. Η άθλια συμπεριφορά τους και απαξίωση για το πρόσωπο μου ενώ εγώ είμαι διατεθειμένος να φτιάξω όλα αυτά που συμφωνήσαμε, για να ομορφύνουμε την πόλη, τους τοπικούς άρχοντες ξεπερνά κάθε λογική… Έτσι φέρονται και βοηθάνε κάποιον που θέλει να κάνει καλό στην πόλη του αφιλοκερδώς; Και δεν αναφέρομαι τόσο στην εκκρεμότητα αδειοδότησης του έργου που δουλεύω αυτή την στιγμή και σταμάτησε, αλλά στην συμπεριφορά….

Στον άσχημο τρόπο που μίλησαν σε εμένα στην υποκρισία τους και την απάνθρωπη στάση τους. Θα ήθελα λοιπόν να καταλήξω και να πω ότι δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτούς τους ανθρώπους που γέμισαν ψεύτικες υποσχέσεις και κούφια λόγια έχοντας σαν στόχο μόνο την προσωπική τους προβολή μέσα από όλο αυτό. Εγώ εξακολουθώ να θέλω να προσφέρω αφιλοκερδώς στην πόλη μου… Αρκεί να μου δώσουν την ελευθερία μου και να σταματήσουν να με απειλούν με πλάγιο τρόπο ακόμη και με την άδεια παραμονής μου στην Ελλάδα… Ναι, φτάσαμε ως εκεί».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr