της Κικής Ηπειρώτου
Την παραθαλάσσια ζώνη της Αλεξανδρούπολης ενισχύει το ΕΚΑΒ Θράκης και συγκεκριμένα το παράρτημα Αλεξανδρούπολης, με την παρουσία ενός ασθενοφόρου στην παραλία της Αγίας Παρασκευής, κατά τις ώρες και μέρες με μεγάλη κίνηση. Συνολικά, για το β’ τρίμηνο του 2018, το ΕΚΑΒ αντιμετώπισε περίπου 3.000 περιστατικά στον νομό Έβρου.
Αρκετά είναι και φέτος το καλοκαίρι τα δυσάρεστα περιστατικά και ατυχήματα που σημειώνονται στις παραλίες όλης της ώρας, με την περιοχή μας να μην αποτελεί εξαίρεση. Η παρουσία ενός ασθενοφόρου ίσως στην πιο πολυσύχναστη παραλία της Αλεξανδρούπολης, στην Αγία Παρασκευή, μπορεί να αποβεί σωτήρια για τους συνανθρώπους μας.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το ΕΚΑΒ, «εν όψει της θερινής περιόδου το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, 9ο Παράρτημα με έδρα την Αλεξανδρούπολη και περιοχή ευθύνης την Θράκη, από την 7/7/2018 ενισχύει την παραθαλάσσια ζώνη με την στάση ενός ασθενοφόρου στην παραλία της Αγίας Παρασκευής στα Δίκελλα κατά τις ώρες και μέρες που υπάρχει μεγάλη κίνηση πολιτών προς την παραλία, με σκοπό να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα τα περιστατικά τραυματισμών, πνιγμών και άλλων ατυχημάτων συναφών με τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής».
5.846 πολίτες σε όλη τη Θράκη εξυπηρετήθηκαν από το ΕΚΑΒ
Σε 5.846 πολίτες της Θράκης προσέφερε πρώτες βοήθειες και διακόμισε με ασθενοφόρα και κινητές μονάδες στα κατά τόπους Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θράκης, το Ε.Κ.Α.Β. – 9 , παράρτημα Αλεξανδρούπολης με αρμοδιότητα σε όλη τη Θράκη, το β’ τρίμηνο του 2018.
Αναλυτικά, στον Έβρο έγιναν 2.065 επείγουσες διακομιδές και 907 δευτερογενείς (σύνολο 2.972), στη Ροδόπη 831 επείγουσες διακομιδές και 363 δευτερογενείς (σύνολο 1.194) και στο νομό Ξάνθης 1.187 επείγουσες διακομιδές και 493 δευτερογενείς (σύνολο 1.680)
Επίσης, το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Α.Β. στο δεύτερο τρίμηνο του έτους πραγματοποίησε μαθήματα σε θέματα πρώτων βοηθειών σε 341 άτομα:
-130 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,
-70 στελέχη του Ελληνικού Στρατού,
-25 Εκπαιδευτικούς
-12 επαγγελματίες της Υγείας
και μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και πολίτες.
Συμβουλές
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας συμβουλεύει:
Στη θάλασσα
• Δεν κολυμπάμε ποτέ μόνοι μας.
• Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή γιατί η επιστροφή είναι πάντα πιο κουραστική.
• Δεν κολυμπάμε όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες, όταν δεν ξέρουμε τα ρεύματα της περιοχής ή όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές.
• Περιμένουμε να περάσουν τουλάχιστον 3-4 ώρες για να κολυμπήσουμε μετά από φαγητό ή αλκοόλ.
• Αν πάθουμε κράμπα δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε το μέλος που πονάει και με αργές κινήσεις κολυμπάμε προς την ακτή