«Αρρωστα» νοσοκομεία

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υλικών, κλειστά χειρουργεία, εργαστήρια που υπολειτουργούν, χαλασμένα μηχανήματα, γιατροί και νοσηλευτές χωρίς ρεπό και άδειες που λειτουργούν στα όρια. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημοσία Νοσοκομεία , συχνά πυκνά τελευταία, περιγράφει την κατάσταση της δημόσιας Υγείας δίνοντας στοιχεία με τις ελλείψεις και τα προβλήματα σε 50 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης: Οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδειες του έτους 2015 λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ο ασυντήρητος ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή των ασθενών. Ασφυξία από την έλλειψη υλικών και φαρμάκων. Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Τρομακτική έλλειψη προσωπικού. 6.000 οφειλόμενα ρεπό με αυξημένη, λόγω της κόπωσης, την πιθανότητα λάθους. Τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Ελλείψεις σε κρεβάτια, φορεία, καθετήρες, αντιδραστήρια. Τα εναπομείνοντα είναι χειρίστης ποιότητας, με προδιαγραφές περασμένου αιώνα.
Γ.Π.

Αυτά είναι!

Στις Σέρρες συμβαίνει κάτι πρωτοποριακό. Οι δρόμοι της πόλης το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει χρώμα και λειτουργούν βιοκλιματικά θυμίζοντας περισσότερο Ευρώπη παρά Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει χρησιμοποιηθεί φωτοκαταλυτικό υλικό, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι διαθέσιμο σε τρία χρώματα! Η ιδιότητά του είναι να απορροφά την θερμότητα και να μειώνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το empisteutiko.gr, το θετικό είναι πως ακόμα και αν μαυρίσει από το πέρασμα των αυτοκινήτων, το φωτοκαταλυτικό υλικό δε χάνει την ιδιότητά του αυτή, εξαιτίας της μεγάλης θερμοχωρηκότητας που έχει, ενώ με ένα απλό πλύσιμο του δρόμου το χρώμα επανέρχεται. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ και υπάγεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Κ.Η.

Άχρηστοι κι υποκριτές

Τη λύπη του επειδή έναν χρόνο μετά την τραγωδία της οικογένειάς του εξακολουθούν να πνίγονται πρόσφυγες στη θάλασσα και κανείς δεν κάνει τίποτα εξέφρασε στην εφημερίδα Bild ο πατέρας του μικρού Αϊλάν Κούρντι, το άψυχο σώμα του οποίου, ξεβρασμένο από τη θάλασσα σε μια παραλία, είχε συγκινήσει ολόκληρο τον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2015 και η φωτογραφία του έγινε εμβληματική της τραγωδίας των Σύρων προσφύγων. “Μετά τον χαμό της οικογένειάς μου, οι πολιτικοί είπαν: ‘Ποτέ ξανά!'”… Όλοι ήθελαν οπωσδήποτε να κάνουν κάτι λόγω της φωτογραφίας αυτής που τους είχε συγκινήσει τόσο”, συνεχίζει ο 41χρονος. “Αλλά τι γίνεται τώρα; Οι θάνατοι δεν έχουν σταματήσει και κανείς δεν κάνει τίποτα”, προσθέτει ο Αμπντουλάχ Κούρντι, η οικογένεια του οποίου έχει ταφεί στο Κομπάνι, μια συριακή κουρδική πόλη που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία.
Κ.Η.

Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία πήρε το ΥΠΕΣΔΑ. 70.000 τετράδια και μπλοκ ζωγραφικής θα διατεθούν δωρεάν σε μαθητές σχολείων της χώρας από το χαρτί που είχε περισσέψει στο Εθνικό Τυπογραφείο!
Την ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Βερναρδάκης στην προσωπική του σελίδα στο facebook. «Το ξεκινήσαμε τον προηγούμενο Φεβρουάριο και τώρα τον Σεπτέμβριο το διευρύνουμε. Συνολικά 70.000 τετράδια και μπλοκ ζωγραφικής θα διατεθούν δωρεάν σε μαθητές ειδικών σχολείων της χώρας, αλλά και σε μαθητές δημοτικών σχολείων της νησιωτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου διαπιστώνονται οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Για την παραγωγή των τετραδίων αξιοποιήθηκε το χαρτί που είχε περισσέψει στο Εθνικό Τυπογραφείο ως υπόλοιπο εργασιών και παρέμενε στις αποθήκες του, ενώ για τις εκτυπωτικές ανάγκες χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογική υποδομή του Τυπογραφείου. Τα εξώφυλλα των τετραδίων κοσμούνται με εικαστικά έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών όσο και υπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου».
Εξαιρετική πρωτοβουλία δείχνοντας ότι κάποιες φορείς δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο.
Γ.Π.

Συρρίκνωση

Τη συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 14,5% έως το 2050, προβλέπει το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Αναλύσεων Συστημάτων (IIASA) της Βιέννης, αναφέροντας πως στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά μέσο όρο, ο πληθυσμός στις χώρες – μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης θα αυξηθεί κατά 6,6% σε σχέση με σήμερα.Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Ινστιτούτου, συρρίκνωση μέχρι το 2050 θα παρουσιάσουν επίσης, οι πληθυσμοί σε μία σειρά ανατολικοευρωπαικών χωρών, με τη μεγαλύτερη να εντοπίζεται στη Μολδαβία (κατά 42,7%) και να ακολουθούν οι χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία (μείον 35,6%), η Λετονία (μείον 30%) και στη συνέχεια η Βουλγαρία (μείον 25%), η Κροατία (μείον 21,6%) και η Ουκρανία (μείον 19%).
Αντίθετα, μία εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού, και αυτό εξαιτίας κυρίως της μετανάστευσης, προβλέπει το Ινστιτούτο (το οποίο έχει την έδρα του στο προάστιο Λάξενμπουργκ της Βιέννης) στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης
Γ.Π.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο