efhmerida1

Από τη Γαλλία στο Βιετνάμ μέσω Έβρου με ποδήλατο!

Ένα μάθημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα  είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν  μαθητές του 2ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης , στις 27  Μαρτίου 2018 ,στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus + , από δύο νεαρούς γάλλους  27 ετών , την Priscilla, μηχανικό περιβάλλοντος με εμπειρία στον τομέα  διαχείρισης  σκουπιδιών   και τον Gaëtan,  κοινωνικό λειτουργό  που δραστηριοποιείται στον  χώρο των εφήβων και της νεολαίας. Η  Priscilla και  ο Gaëtan  λατρεύουν τη  φύση και τη γνωριμία με ανθρώπους.

Με σύνθημα  «τα χρήματα δεν είναι τροχοπέδη  για την εκπλήρωση των ονείρων», ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2016  ένα  μεγάλο ταξίδι  με  ποδήλατα  από τη  Λυών της  Γαλλίας  με  προορισμό το Βιετνάμ. Πολλές  φορές ταξιδεύουν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Επιλέγουν διαδρομές ορεινές και αγροτικές και  δε διστάζουν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα  για να απολαύσουν το φυσικό τοπίο που  τους προσελκύει .Η  Priscilla έχει ήδη διανύσει 13.739 km  και ο Gaëtan ο οποίος ξεκίνησε το ταξίδι ένα χρόνο αργότερα, 5.460 Km. Ποδηλατούν  περίπου 70 Km την ημέρα και εάν δεν βρουν  να φιλοξενηθούν κάπου με ασφάλεια διανυκτερεύουν στη σκηνή τους. «Στα ποδήλατά μας μεταφέρουμε το σπίτι μας, εδώ  υπάρχει ο  εξοπλισμός ενός σπιτιού…» μας είπαν.

Στόχος τους είναι   σε κάθε χώρα που επισκέπτονται να γνωρίζουν ανθρώπους να συζητούν  μαζί τους και να μοιράζονται εμπειρίες. «Δε χρειάζεται  να επισκεφτούμε τα αξιοθέατα των πόλεων που διασχίζουμε, άλλωστε ταξιδεύοντας με το ποδήλατο απολαμβάνουμε  τις ομορφιές του κάθε τόπου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του, να μιλήσουμε για τα προβλήματα τους, να μάθουμε τις συνήθειές τους, να μιλήσουμε για την ειρήνη και  για τις ιδέες  που μας φέρνουν  πιο κοντά ».

Καλεσμένοι στο σχολείο μας οι δύο γάλλοι ποδηλάτες   αφού  μίλησαν με τους μαθητές μας για τα οφέλη από τη μετακίνηση με ποδήλατο για το περιβάλλον αλλά και  για  την  υγεία μας, έπαιξαν μαζί τους ένα διαδραστκό παιχνίδι γεωγραφίας σχετικά  με τις χώρες και τις πόλεις που επισκέφτηκαν στην πορεία τους. Μίλησαν επίσης μαζί τους  για τους παράγοντες  που   είναι καθοριστικοί προκειμένου να καταλήξουμε  στο είδος  του ποδηλάτου που μας   ταιριάζει καλύτερα.

Δύο νεαροί Γάλλοι λατρεύουν τη  φύση και τη γνωριμία με ανθρώπους βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και μίλησαν στο 2ο γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με τους ποδηλάτες φίλους μας  το πρώτο πράγμα που πρέπει να μας   απασχολήσει είναι η επιλογή του σωστού μεγέθους, έτσι ώστε η μετακίνηση με αυτό να είναι άνετη, αποδοτική και με περιορισμό των καταπονήσεων του σώματός μας. Επίσης  είναι πολύ σημαντικό να αναρωτηθούμε πού ποδηλατούμε (πόλη ή βουνό), να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε με το ποδήλατό μας (καθημερινή μετακίνηση στην εργασία μας, μεταφορά  αγαθών  ή πραγματοποίηση εκδρομών).

Στη συνέχεια  παρουσίασαν  τον εξοπλισμό των ποδηλάτων τους, τον κατάλληλο για να είναι η οδήγηση προτίστως ασφαλής :Φρένα, κράνος,  φωτισμός , κόρνα ή  κουδούνι ,αλλά και αυτόν που είναι απαραίτητος για τις  μεγάλες διαδρομές ( γυαλιά , γάντια, τρόμπα,  κιτ επιδιόρθωσης σαμπρέλας-ελαστικού, στήριγμα παγουριού, παγούρι, σακίδιο, ειδικά ρούχα κ.α).

Τέλος τόνισαν στους μαθητές ότι η χρήση του ποδηλάτου είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή.  Από τη στιγμή που το χρησιμοποιούμε ως   μεταφορικό μέσο, σε δημόσιο δρόμο, είμαστε υποχρεωμένοι  να γνωρίζουμε τους κανόνες του ΚΟΚ και ιδιαιτέρως εκείνους που αφορούν το ποδήλατο.

Ευχαριστούμε θερμά τους γάλλους φίλους μας  Priscilla  και  Gaëtan για τις τόσο σημαντικές πληροφορίες που μας έδωσαν. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα  ακολουθούμε  την πορεία τους μέσα από την https://oumenelevent.wordpress.com, ιστοσελίδα  που δημιούργησαν για να μοιραστούν την εμπειρία τους αυτή  με όλους εμάς !

Εμείς θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε στα θέματα αυτά  μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + «Veni,Vidi…Bici »  το οποίο εκπονείται στο σχολείο μας κατά τα σχολικά έτη 2017-2019.

Η παιδαγωγική ομάδα Erasmus + του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Η Priscilla και ο Gaëtan,  ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2016  ένα  μεγάλο ταξίδι  με  ποδήλατα  από τη  Λυών της  Γαλλίας  με  προορισμό το Βιετνάμ.
Ένα μάθημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα  είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν  μαθητές του 2ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr