Αποφασισμένοι οι κάτοικοι των Πετρωτών για το ζεόλιθο

Αποφασισμένοι να χαλάσουν τα σχέδια όσων θέλουν να εκμεταλλευτούν τα πλούσια κοιτάσματα ζεόλιθου της περιοχής τους, μακριά από τον Έβρο και έναντι πινακίου φακής, όπως λένε, είναι οι κάτοικοι των Πετρωτών.

Η Κίνηση Πολιτών που έχει δημιουργηθεί μαζί με την υπό σύσταση εταιρεία, η οποία φιλοδοξεί να αναλάβει το πρότζεκτ της εξόρυξης, προς το συμφέρον τόσο του Έβρου όσο και γενικότερα του δημοσίου, αντιδρά στη νέα παραχώρηση από την Αποκεντρωμένη προς ιδιωτική εταιρεία, της έκτασης στην τοποθεσία Κόκκαλο. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η εταιρεία θα πάρει το ορυκτό για να το επεξεργαστεί στη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη, δίχως κανένα όφελος για την περιοχή.

Η επιστολή

Με μία επιστολή, που υπογράφει η Κίνηση Πολιτών Πετρωτών και η προσωρινή Διοίκηση της υπό σύσταση εταιρείας Ζεολίθου, και η οποία κοινοποιείται στην Αποκεντρωμένη, τους βουλευτές Έβρου, την περιφέρεια και τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, οι καταγόμενοι από την περιοχή των Πετρωτών, στους οποίους περιλαμβάνονται πάνω από 1000 Εβρίτες που ζουν στη Γερμανία κι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εταιρεία, τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση:

«Όλοι εμείς οι καταγόμενοι από την περιοχή Πετρωτών με τα πλούσια κοιτάσματα Ζεολίθου και τα ονομαστά Λατομεία πέτρας που για 2,5 αιώνες λειτούργησαν αδιάκοπα οι πρόγονοί μας.

Αποφασίσαμε:

Να καταγγείλουμε δημόσια, να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε στις ανακολουθίες και στις αντιφάσεις των Δημοσίων φορέων που για περισσότερα από 10 χρόνια αποδεικνύουν έμπρακτα την αδυναμία τους να αξιοποιήσουν προς όφελος του Δημοσίου και της περιοχής τα πλούσια κοιτάσματα Ζεολίθου στα Πετρωτά.

Να κινηθούμε Δικαστικά για να αποτρέψουμε κάθε παραχώρηση κοιτάσματος Ζεολίθου που με αμφίβολες μισθώσεις ή αναθέσεις παραδίδουν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής μας, αντί πινακίου φακής, σε επενδυτές που για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι, όχι, η επεξεργασία και αξιοποίηση του ορυκτού στον τόπο της εξόρυξης αλλά τη μεταφορά του σε άλλα κέντρα παραγωγής.  Η τελευταία απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακριβώς αυτόν τον στόχο υπηρετεί.

Να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο για το αυτονόητο. Η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση του Ζεολίθου να γίνεται στον τόπο της εξόρυξης για την ανάπτυξη της περιοχής και το πραγματικό συμφέρον του Δημοσίου.

Να συστήσουμε Α.Ε. με κεφάλαια των συμπατριωτών μας η οποία θα διεκδικήσει την ανάληψη της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του ορυκτού στον τόπο της εξόρυξης. Σημειώνουμε ότι μόνο στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι από 1000 συμπατριώτες μας που εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην Εταιρεία.

Με την πίστη ότι είναι μαζί μας η ιστορία, η γεωγραφία και η οικολογία και ότι η αγωνία μας εκφράζει την αγωνία και την κραυγή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας αναμένουμε».

 επιμέλεια Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του