Συνέντευξη με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη για το ζήτημα της διεκδίκησής του παλιού Νοσοκομείου.
Μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το κτιριακό σύμπλεγμα είναι απαραίτητο για τον μελλοντικό σχεδιασμό της πόλης.
Την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της διεκδίκησης της κυριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης επί της οδού Δήμητρας, εξέφρασε ο Δήμαρχος κος Βαγγέλης Λαμπάκης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ περιέγραψε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αλλά και τους λόγους για τους οποίος το κτιριακό σύμπλεγμα που για χρόνια φιλοξενούσε το οργανισμό υγείας πριν μεταφερθεί στη Δραγάνα το 2003, είναι απαραίτητο για το αύριο της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη ο χώρος είναι αναγκαίος για να στεγάσει σειρά υπηρεσιών προς όφελος των δημοτών και του κοινωνικού συνόλου, γεγονός που θα αποσυμφορήσει τον φόρτο του κέντρου της Αλεξανδρούπολης, ενώ τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι άπαντες φορείς αρχές και βουλευτές έχουν ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης του χώρου από την πολιτεία.
Πού βρίσκεται το θέμα της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου;
Οφείλουμε να αγωνιστούμε σκληρά και να σκύψουμε το κεφάλι, ώστε, πρώτον, για όφελος του δήμου να καταφέρουμε να το σώσουμε κτίριο αυτό και να δημιουργήσουμε εκεί μια σειρά υπηρεσιών που τώρα προβληματίζουν ως ύπαρξη το κέντρο της πόλης και δεύτερον να σώσουμε ένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο.
Εδώ και 8 και πλέον μήνες βρεθήκαμε με περιφερειάρχη, τεχνικές υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας και του δήμου καθώς και με εκπρόσωπο του διοικητή του νοσοκομείου, που από τότε εκλήθη ακόμη.
Αποφασίσαμε από κοινού με την περιφέρεια να κάνουμε ενέργειες ώστε να συνταχθεί μια έκθεση οικονομοτεχνική για να αποδειχθεί καταρχήν αν μπορούν τα κτίρια να σωθούν όσον αφορά την στατικότητα, τι ποσό χρειάζεται να ανακαινιστεί και αν είναι ωφέλιμο σε σχέση με την ολοσχερή κατεδάφιση και τη δημιουργία ανά θεμελίων αντίστοιχων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Ως τεχνική υπηρεσία του Δήμου, διαπιστώθηκε τελικά ότι θέλουμε 8,5 εκατομμύρια κατά προσέγγιση για ανακαίνιση κτιρίου, και στην περίπτωση κατεδάφισης και εκ νέου κατασκευής 12,5 εκ. ευρώ.
Αυτή η εικόνα ενός χώρου όπου ταυτόχρονα αφού δούμε ποιες υπηρεσίες θα πάνε μέσα για να αποφασίσουμε και για την αλλαγή χρήσης στο αντίστοιχο πολεοδομικό τετράγωνο.
Η οποία δεν έχει γίνει…
Κ/άποιιοι φωνάζουν και λένε ότι δεν έχει γίνει ακόμη τροποποίηση. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που δεν έχουν ούτε τη κυριότητα. Για να κάνει ο Δήμος ή η περιφέρεια μια μελέτη, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τη χρήση. Αρα κακώς φωνάζουν κάποιοι για το ότι δεν υπάρχει ούτε μελέτη , ούτε τη χρήση.
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό για τη χρήση και το σχεδιασμό;
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα τώρα. Για αυτό διεκδικούμε τη χρήση. Τα 17.000 τμ μας δίνουν δυνατότητα να σχεδιάσουμε πολλές χρήσεις και αντικείμενα. Αφού πάρουμε λοιπόν τη χρήση και να αποφασίσουμε σε συνεννόηση με άλλε αρχές. Ηδη έχουν τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας και της αντιπεριφέρειας Έβρου, ενώ πάντα μιλάμε με το Νοσοκομείο να δούμε μήπως θέλουν να εντάξουν κάτι όπως την υγειονομική περίθαλψη του ΙΚΑ. όταν τα μαζέψουν όλα αυτά τότε θα προχωρήσουμε στην τροποποίηση των χρήσεων , η οποία δεν χρειάζεται να προχωρήσει από την Αθήνα. Αρα μπορούμε να προχωρήσουνε πιο γρήγορα.
Ο Δήμο δεν θα κρατήσει ένα τετραγωνικό για τον δήμο και τις υπηρεσίες του . ζητάω να συμβεί αυτό για να ωφεληθεί το κέντρο της πόλης άρα οι δημότες , η αγορά σε όσους συναλλάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σύμπλεγμα κτιριακό έχοντας μαζί αρκετές υπηρεσίες.

Ειστε ικανοποιημένος από τη σειρά επαφών που είχατε με αρμοδίους το προηγούμενο διάστημα;
Μπορώ να πω ότι ήταν άκρως χρήσιμη και εποικοδομητική η μάζωξη που κάναμε και συμμετείχαν και οι βουλευτές του τόπου μας και οι δυο αντιπεριφερειάρχες (θεματικός, χωρικός) και σε αυτή τη συνάντηση αποφασίσαμε την από κοινού διεκδίκηση της χρήσης του κτιριακού συμπλέγματος από δήμο και περιφέρεια. Το γεγονός ότι είμαστε όλοι μαζί μας δίνει δυνατότητα να είμαστε πιο αποφασιστικοί και αισιόδοξοι στην διαδικασία που άρχισε. Από το 2014 άρχισε να κλονίζεται η χρήση προς το νοσοκομείο με αποφάσεις από την αποκεντρωμένη μέχρι την απόφαση της διοίκησης του ΠΓΝΕ , τη σωστή, για παραίτηση από τη διεκδίκηση. Σωστά, γιατί οι άλλες διοικήσεις κρατούσαν χρήση σε κτίριο όπου καμία ιατρική φροντίδα δεν ασκούνταν πλέον προς το λαό. Μην ξεχνάμε ότι δόθηκε η χρήση για παροχή υπηρεσιών υγείας κάτι που πλέον δεν γινόταν. Αρα σωστά κάνει ο κ. Αδαμίδης που δίνει το κτίριο πίσω .
Τωρα όμως έχετε να κάνετε με την Αθήνα
Η Αθήνα είναι σκληρή, πολλές φορές δεν ακούει, αλλά έχω αποκτήσει τρόπο να ανοίγω πόρτες. Ξέρω να διεκδικώ για το δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είναι το 50% και πάνω του νομού Έβρου. δικαιούμαι να ζητάω, να είμαι επίμων και σκληρός διεκδικητής, τα έχω πετύχει νομίζω σε καλό βαθμό. Αν ξέρεις να ζητήσεις, οι πόρτες θα ανοίξουν
Αναφέρατε συγκεκριμένα ποσά . Μήπως στις εποχές που ζούμε τα ποσά αυτά είναι απαγορευτικά; Εχετε εξετάσει το θέμα της χρηματοδότησης της ανακαίνισης μεσω ΣΔΙΤ;
Ηδη με τον αείμνηστο περιφερειάρχη, είχαμε μεριμνήσει και είχαμε στείλει στο τμήμα ΣΔΙΤ του υπουργείου οικονομικών επιστολή για διερεύνηση του θέματος. Είχα βρεθεί στην Αθήνα προ μηνός, συναντήθηκα με τον αρμόδιο του τμήματος ΣΔΙΤ αλλά και με τον υπουργό κο Πιτσιόρλα. Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι συμβατό να γίνει το έργο με τη μορφή ΣΔΙΤ, ώστε να κάνουμε διακήρυξη, για να έχουμε ανάδοχο που θα ανακαινίσει το κτιριακό συγκρότημα και θα πληρώνουν οι υπηρεσίες που θα στεγαστούν εκεί, ένα αντίτιμο. Ας αναλογιστούμε ότι μόνο τώρα, η Αστυνομία και οι υπηρεσίες της περιφέρειας πληρώνουν σήμερα μηνιαίως για ενοίκια 210000 ευρώ. Αυτό το ποσό ως βάση είναι ικανό να το διαπραγματευτούμε μέσα από μια διακήρυξη και να παντρέψουμε δημόσιο και ιδιωτικό κεφάλαιο για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάπλασης του κτιριακού συμπλέγματος για να συμβούν όσα προείπαμε. Και είναι απαραίτητο να συμβούν.
Μάθαμε ότι θέσατε το ζήτημα και στον κο Τσίπρα κατά την παρουσία του στα Θεοφάνεια
Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε και με τον πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στην πόλη μας.. Γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι ξεχωριστό με την ανάπλαση του λιμανιού και το έργο του lng. Στη χρονική στιγμή που θα αναπτυχθούν , αν συνεχιστεί το φόρτωμα του κέντρου της πόλης, η Αλεξανδρούπολη δεν θα μπορεί να σηκώσει την όλη κατάσταση. Φανταστείτε την πόλη σε πλήρη ανάπτυξη, με το λιμάνι, το έργο του lng και το διαμετακομιστικό κέντρο . Όλα αυτά συνδέονται και αποτελούν ένα ενιαίο κομμάτι.