Αποκαρδιωτικές εικόνες στη γειτονιά των μουσουλμάνων της Αλεξανδρούπολης

Πρωί Κυριακής, ο ήλιος λάμπει και μία υπέροχη μέρα έχει ξημερώσει στην Αλεξανδρούπολη. Όχι όμως για όλους. Σε μία γειτονιά της πόλης, στη γνωστή ως «τέρμα Άβαντος», οι άνθρωποι συνεχίζουν να συμβιώνουν μαζί με τα σκουπίδια, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα.

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της αδυναμίας των φορέων, των θεσμών, των ίδιων των κατοίκων, της ίδιας της κοινωνίας που δεν κατάφερε, τόσα χρόνια, να καλλιεργήσει και να υιοθετήσει άλλες νοοτροπίες, να εισάγει και να επιλέξει νέες συνήθειες και τρόπο ζωής. Οι κατηγορίες, ή ακόμα και το ανάθεμα, η τσουβαλοποίηση και η συλλήβδην καταδίκη είναι ο εύκολος τρόπος, ίσως πολλές φορές και το βασικό αντανακλαστικό μιας κοινωνίας που έχει τόσα προβλήματα άλλωστε, «με την Άβαντος θα ασχολούμαστε τώρα;».

Μάλλον δεν έχει νόημα να αναζητήσει κανείς τους υπεύθυνους, αφού προφανώς σε τέτοιες περιπτώσεις οι ευθύνες μοιράζονται (ίσωςόχι με ισομέρεια). Ο σκοπός και ο ευσεβής πόθος αυτού του δημοσιεύματος δεν είναι (μόνο) να πάει ένα συνεργείο του Δήμου αύριο και να καθαρίσει τη γειτονιά από τους σκουπιδότοπους που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία, δίπλα ακριβώς από τα σπίτια, αλλά να γινόταν κάτι όχι για να μην ξαναδούμε εμείς τέτοιες εικόνες, αλλά για να μην ζουν μέσα στα σκουπίδια οι άνθρωποι αυτοί. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει κάποιες βελτιωτικές κινήσεις και έργα στη γειτονιά, ωστόσο η αλλαγή νοοτροπίας δεν επιτυγχάνεται μόνο με μπετόν και σωλήνες. Μιλάμε γιακάτι για το οποίο φωνάζουν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους: Υποχρεωτική εκπαίδευση για τα παιδιά, εργασία για όλους, κοινωνική ενσωμάτωση και ειλικρινές ενδιαφέρον από τους αρμόδιους,σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, όχι μόνο κάθε παραμονή εκλογών, αλλά όλο το χρόνο. Καμία ζωή δεν είναι υποδεέστερη, κανένας πολίτης β’ κατηγορίας. Το λένε όλοι, πόσοι τελικά το εννοούν, εκ του αποτελέσματος; Οι τοπικές εκλογές είναι μία καλή ευκαιρία για να ανοίξει αυτό το δύσκολο κεφάλαιο στην ουσία του. Θα το τολμήσει κανείς;

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο