efhmerida1

Απίστευτη κατάρρευση γέφυρας στη Ροδόπη

Απίστευτες είναι οι εικόνες από την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας του Κομψάτου, στην εθνική οδό Κομοτηνής-Ιάσμου-Ξάνθης, στο σημείο μεταξύ Πολυάνθου και Ιάσμου. Το μόλις 24 ετών έργο κατέρρευσε πριν τις 7 το πρωί της Κυριακής, ευτυχώς, δίχως να υπάρξουν θύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενος στις φυλακές, επιστρέφοντας στο σπίτι με το αυτοκίνητό του, ένιωσε περνώντας τη γέφυρα να τρέμει και ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία έφτασε λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο, για να αντικρίσει την γκρεμισμένη γέφυρα…

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον προϊστάμενο της, κ. Κων/νο Χουβαρδά ενώ από χθες ξεκίνησαν παρεμβάσεις στην παλιά γέφυρα που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι οδηγοί μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της νέας γέφυρας.

Εντωμεταξύ, εδώ και 20 περίπου μέρες μέλη της αντιπολίτευσης και κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιληφθεί ένα ‘φούσκωμα’ στην γέφυρα και είχαν ανησυχήσει.

Είχαν ενημερώσει και την ΕΡΤ Κομοτηνής και το Δήμαρχο Ιάσμου Καδή Ισμέτ που κι αυτός είχε αντιληφθεί το φούσκωμα στη γέφυρα, ο οποίος με τη σειρά του θα ενημέρωνε, όπως μας είπε, τους Μηχανικούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Ερωτηματικά πάντως προκύπτουν για το αν οι ειδικοί έκαναν τον απαραίτητο έλεγχο στο σημείο αλλά και στα ‘πέδιλα’ της γέφυρας. Επίσης ερωτηματικά προκύπτουν για τον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο της αποκατάστασης της γέφυρας, αλλά και των Μηχανικών που το ενέκριναν καθώς το 1996 με τις πλημμύρες, ο ποταμός Κομψάτος είχε φουσκώσει και είχε παρασύρει την σιδηροδρομική γέφυρα που βρίσκεται δίπλα, ενώ αυτή η τσιμεντένια είχε πάθει μια ελαφρά καθίζηση και χρειάστηκαν παρεμβάσεις με ενέσεις τσιμέντου ταχείας πήξεως.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ιάσμου, του κ. Καδή Ισμέτ στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η επιτροπή αποτελούμενη από μηχανικούς διαπίστωσε την ανάγκη υποστήριξης της γέφυρας, ωστόσο, όχι και το κατεπείγον της υλοποίησης των εργασιών που απαιτούνταν με αποτέλεσμα να μην αποφασισθεί η διακοπή της κυκλοφορίας από εκεί και η άμεση υλοποίηση υποστηρικτικών έργων.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες το πρωί εργασίες συντήρησης με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη κατάστασης της παλαιάς γέφυρας, της παράκαμψης δηλαδή που έχει επιλεγεί, που για καιρό από ό,τι φαίνεται θα χρησιμοποιούν οι διερχόμενοι οδηγοί.

Παράλληλα, ενέργειες γίνονται ήδη σε συνεργασία με τους βουλευτές της περιοχής για να ενημερωθούν τα αρμόδια υπουργεία και να υπάρξει τάχιστη εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ζημιάς. Επίσης, η Δημοτική αρχή με την στήριξη της Περιφέρειας θα προβεί σε επιπλέον εργασίες συντήρησης της παλιάς παράκαμψης (απομάκρυνση φερτών υλικών, κοπή χόρτων κ.α.)για να είναι όσον το δυνατόν ασφαλέστερη η διέλευση των πολιτών από εκεί.

Ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ σχετικά με την κατάρρευση της γέφυρας

Μετά από σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες που συγκάλεσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με αποκλειστικό θέμα την κατάρρευση της γέφυρας στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής-Ιάσμου-Ξάνθης τα ξημερώματα της Κυριακής, η Περιφέρεια ΑΜΘ προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:

1. Ζητήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Θράκης η εκπόνηση έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας και η υποβολή προτάσεων για την αποκατάστασή της.

2. Ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης η κατάθεση έκθεσης διαπίστωσης των πραγματικών περιστατικών με καταγραφή του ιστορικού μελετών κατασκευής, συντηρήσεων και κατάρρευσης της γέφυρας.

3. Ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων η κατάθεση έκθεσης αυτοψίας όλων των γεφυρών στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος μητρώο όλων των γεφυρών της Περιφέρειας με βάση το επίπεδο ασφάλειας της κάθε γέφυρας.

4. Αποφασίστηκε η άμεση έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης για την αποκατάσταση ή ανακατασκευή της γέφυρας που κατέρρευσε.

(με πληροφορίες
από ΕΡΤ Κομοτηνής)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr