room-to-grow-bnner

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση για το ΚΕΘΕΑ, οι επόμενες κινήσεις του φορέα

Αλλαγή δομής, κατάργηση αυτοδιοίκητου, «κίνδυνος διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν θεραπείας της εξάρτησης, με απώτερο στόχο την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο της δημόσιας υγείας»

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στις θέσεις της για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία το αιρετό και άμισθο συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, θα αντικατασταθεί από διορισμένο Δ.Σ. από το υπουργείο Υγείας. Από την πλευρά του το ΚΕΘΕΑ, προσανατολίζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εάν δεν αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τις θέσεις της κυβέρνησης για το ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα οικονομικά του Οργανισμού, καθώς επιχορηγείται από το κράτος με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ετησίως, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια συνάντησης του το πρωί της Παρασκευής με το Δ. Σ του ΚΕΘΕΑ.

Για «διάλογο κουφών» έκανε λόγο αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης. Όπως είπε, «ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να χωρέσει στην τεχνοκρατική λογική του τρόπου με τον οποίο διοικούνται τα νοσοκομεία. Εμείς δεν έχουμε ιεραρχία με την έννοια που κατανοεί ο υπουργός. Ο θεραπευόμενος του προγράμματος, μπορεί να γίνει αύριο Πρόεδρος του Δ.Σ. Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Δεν είμαστε νοσοκομεία με διαχωρισμούς, ‘από εδώ, οι γιατροί, από εδώ οι ασθενείς’. Είναι εντελώς άλλη η φιλοσοφία των κοινοτήτων και ο κ. Κικίλιας δεν την έχει κατανοήσει».

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι, πάντως, το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΚΕΘΕΑ, να είναι άμισθο κάτι το οποίο θα προσδιοριστεί στις λεπτομέρειές του, στο νόμο που θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή, εντός 40 ημερών, όπως προβλέπεται για την επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Εργαζόμενοι : «Προσπάθεια διάλυσης του ΚΕΘΕΑ»

Ως πρώτο επεισόδιο «στην προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν θεραπείας της εξάρτησης, με απώτερο στόχο την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο της δημόσιας υγείας» χαρακτηρίζουν την αλλαγή της διοικητικής δομής του ΚΕΘΕΑ οι εργαζόμενοί του.

«Φοβόμαστε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά ένα πρώτο επεισόδιο στην προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν θεραπείας της εξάρτησης, με απώτερο στόχο την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο της δημόσιας υγείας. Μόνο που εδώ δεν παίζονται δρόμοι και δημόσια έργα, αλλά ζωές ανθρώπων», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι του φορέα υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους:

«Το ΚΕΘΕΑ, στην 37χρονη ιστορία του δεν έχει προκαλέσει ποτέ οικονομικό σκάνδαλο, δεν είχε ποτέ ανοίγματα στον προϋπολογισμό του, ούτε “έπαιξε” ποτέ στα πρωτοσέλιδα ως κακή είδηση. Ποτέ. Αντιθέτως, είναι ο μόνος οργανισμός της χώρας με διεθνή εμβέλεια και κύρος, με αποκορύφωμα την επιλογή του ως συμβούλου του ΟΗΕ για ζητήματα απεξάρτησης.

Παρόλα αυτά είχε επιχειρηθεί ξανά στο παρελθόν τροποποίηση στον τρόπο συγκρότησης και αρμοδιοτήτων του ΔΣ του Οργανισμού και του τρόπου διοίκησής του. Γιατί τότε λοιπόν επανέρχεται σήμερα μια άλλη κυβέρνηση όχι μόνο να ξαναβάλει τέτοια ζητήματα αλλά και να τα επιβάλει με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο ;

Η ίδρυση του ΚΕΘΕΑ αποτέλεσε την απαρχή της ιστορίας της απεξάρτησης στη χώρα, έδωσε διέξοδο σε συνανθρώπους μας που θεωρούνταν “τελειωμένοι”, επανεντάσσοντάς τους στην κοινωνία. Άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός πλέγματος υπηρεσιών που καλύπτει σήμερα – έστω και ανεπαρκώς, μιας και χρειάζονται πολλά να γίνουν – χιλιάδες κόσμου που εγκλωβίζεται στην εξάρτηση. Ο Υπουργός Υγείας έχει, νομίζουμε, την ηθική υποχρέωση να εξηγήσει γιατί επιλέγει να “εκτελέσει” με τόση σπουδή κι αυταρχισμό μια τέτοια προσπάθεια.

Κυρίως έχει να εξηγήσει, στους εργαζόμενους που έβαλαν πλάτη για να παραμείνουν ζωντανοί οι Οργανισμοί απεξάρτησης και να παρέχουν υπηρεσίες επιπέδου τα τελευταία δέκα χρόνια στο χώρο των εξαρτήσεων, αν η πολιτεία στήριξε τα προγράμματα, έκανε του σχεδιασμούς σε εθνικό επίπεδο, συντόνισε ή δεν συντόνισε τη δράση τους».

Θύελλα αντιδράσεων από φορείς και κόμματα

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καθώς και φορείς με αφορμή τις επιχειρούμενες αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ. Ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου, έκανε λόγο «για δόγμα του σοκ» αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Όπως είπε, ανάλογη προσπάθεια να αρθεί το αυτοδιοίκητο είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, επισημαίνοντας ότι το ΚΕΘΕΑ έχει καταγράψει μία πολυετή παρουσία και δράση, που έχει τη δική της δυναμική.

Με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ συναντήθηκε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «O κος Μητσοτάκης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αποφασίζει και διατάσσει το διορισμό δικών του στελεχών στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, του ευαίσθητου αυτού χώρου με τη μεγάλη προσφορά στην απεξάρτηση», σημείωσε ο κ. Γεννηματά μετά το πέρας της συνάντησης.

«Πίσω ολοταχώς. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με τη δική μας αντιπρόταση και έχουμε συμμάχους τους νέους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα του ΚΕΘΕΑ και των εργαζομένων του ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόσο στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλίες –ήδη κατατέθηκε ερώτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο–, αλλά κυρίως με τις δυνάμεις του μέσα στην κοινωνία και τη νεολαία για “μια ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά”».

Στο πλευρό των εργαζομένων και της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ στέκεται η Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Άνω.

«Η αυτοτέλεια και η αυτονομία αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τα θεραπευτικά Προγράμματα απεξάρτησης. Η καταστρατήγησή τους παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων.

Η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης, επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στο χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και θέτει ερωτηματικά για τις πολιτικές, που προτίθεται να ακολουθήσει για την αντιμετώπιση του φαινόμενου» τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη Στυλιανή Χρηστίδη.

Παρέμβαση για το θέμα που έχει ανακύψει στο ΚΕΘΕΑ έκανε και ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ):

«Παρότι ένας Οργανισμός αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν συνηθίζει να σχολιάζει ό,τι συμβαίνει σε έναν άλλο, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) επειδή, κατά τη γνώμη μας, αυτή δεν αφορά μόνο στο ΚΕΘΕΑ, αλλά στην ουσία της πολιτικής των εξαρτήσεων. (…)».

Ανακοίνωση του (καταργημένου) διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, του οποίου ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη, όλοι άμισθοι εθελοντές, εξελέγησαν από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού τον Οκτώβριο του 2017, θέλει να επισημάνει τρία σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία καταργεί το ίδιο το όργανο και το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης δεν επέτρεψε κανέναν διάλογο, ώστε να καταλάβουν αυτοί που την πήραν πώς λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του πριν από σχεδόν 40 χρόνια και πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η κίνηση αυτή για τον Οργανισμό και για το έργο που επιτελεί. Ο θεραπευτικός πυρήνας της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ είναι η συμμετοχή, που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα, με κορωνίδα την εκλογή της διοίκησης του Οργανισμού. Η αιφνίδια κατάργηση της διοικητικής δομής κλονίζει τον Οργανισμό συθέμελα […]

Για να δικαιολογήσει την επιστράτευση του ακραίου μέσου της ΠΝΠ, η κυβέρνηση επικαλείται: «Την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, όπως επίσης για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)». Ολο το περιεχόμενο της πρότασης αυτής είναι ψευδές. Το ΚΕΘΕΑ ελέγχεται ετησίως από ορκωτούς ελεγκτές και δημοσιεύει επιμελώς τους ετήσιους απολογισμούς για το κλινικό έργο και τη διοικητικο-οικονομική διαχείρισή του. Αποτελεί λαμπρή εξαίρεση στη σπατάλη, τα χρέη και την έλλειψη αξιολόγησης και λογοδοσίας που μαστίζουν τον ευρύτερο χώρο του Δημοσίου -και όχι μόνο.

Η ΠΝΠ και η αιτιολόγησή της αποτελεί βάναυση προσβολή προς το ΚΕΘΕΑ, τη διεύθυνση, τους εργαζομένους, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και τις οικογένειές τους. Αποτελεί συκοφαντία εναντίον των μελών του σημερινού Δ.Σ. και όλων εκείνων των ανθρώπων από κάθε επαγγελματικό ή επιστημονικό πεδίο και κάθε πολιτικό χώρο που μέσα στα χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους, αφιλοκερδώς, ώστε να εξασφαλίζουν ένα σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον για τους εργαζομένους και τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων του οργανισμού. […]

Το Δ.Σ. καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν προς την επικύρωση της απόφασης από τη Βουλή.

 

Συλλογή υπογραφών για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ

Μετά τις αντιδράσεις από τον ίδιο τον οργανισμό, κόμματα, φορείς και πολίτες, κυκλοφόρησε ψήφισμα μέσω της Αvaaz για την απόσυρση της απόφασης της κυβέρνησης, εδώ: https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/_Psifizoyme_gia_to_aytodioikito_ton_therapeytikon_koinotiton_KEThEA/?fUsfapb&fbogname=KETHEA+T.&fbclid=IwAR2Tt4LCIf8WCeQuhyJumtnSfSqQ79seNlwq4k5Clnkmo5a0kJyTCxZvtmA

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο