Τι σχεδιάζεται από τους αγρότες για τον Έβρο. Τι ζητούν οι αγρότες, ποιοι οι στόχοι της κυβέρνησης.
Από Δευτέρα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, με το ενδεχόμενο να μετατεθούν 2-3 μέρες αργότερα εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Οι αγρότες αυτές τις μέρες πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα για την προετοιμασία των αγωνιστικών τους δράσεων. Ουσιαστικά, θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Έτοιμοι εμφανίζονται οι αγρότες του βορείου τμήματος του Έβρου για τις κινητοποιήσεις της επόμενης εβδομάδας.
Όπως σημειώνει η ΕΡΤ Ορεστιάδας, στις πλατείες των χωριών βγαίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα τα πρώτα τρακτέρ, δίνοντας συμβολικά το σήμα εκκίνησης των αγροτικών κινητοποιήσεων στον βόρειο Έβρο, συντεταγμένα με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Σήμερα το βράδυ τα συντονιστικά των μπλόκων Καστανεών και Διδυμότειχου, παρουσία και μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», θα συνεδριάσουν στην Ορεστιάδα για να αποφασίσουν τη μορφή με την οποία θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις στην περιοχή αλλά και τον ακριβή χρόνο που θα στηθεί το πρώτο μπλόκο, πιθανότατα στον κόμβο του Θουρίου.
Όσον αφορά τους αγρότες του νοτίου τμήματος του νομού, δεν έχουν οριστικοποιήσει ακόμα τη στάση τους, ούτε έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για τη συμμετοχή τους ή μη στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μπλόκων, «καλεί όλους τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις και κλιμακώνονται πανελλαδικά, με ισχυρά μπλόκα σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, στις 23 Γενάρη».
Ο πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας «Στο Κόκκινο», μας ενημέρωσε, ότι βασικά αιτήματα των αγροτών είναι μεταξύ άλλων: η φορολόγηση βάσει πραγματικού εισοδήματος, το αφορολόγητο 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, η πλήρης κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του κόστους παραγωγής (και η μείωση ρεύματος, πετρελαίου), η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν καθώς και άμεση κρατική παρέμβαση για δωρεάν ζωοτροφές και φάρμακα στα απομονωμένα ποιμνιοστάσια που έχουν πρόβλημα επιβίωσης.
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών
Ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις, αναγνώρισε τα προβλήματα των αγροτών, όμως επισήμανε ότι είναι λιγότερα από πολλούς άλλους συμπολίτες μας που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Αναφερόμενος σε στοιχεία της Eurostat είπε ότι τόσο το εισόδημα όσο και οι εξαγωγές έχουν συνεχώς ανοδική τροχιά από το 2015.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας εξαπολύοντας βολές σε εκείνους που όπως σημείωσε «επί δεκαετίες έβαλαν την ταφόπλακα του πρωτογενούς τομέα».
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός εστίασε σε 4 στρατηγικούς στόχους:
- στην αύξηση απασχόλησης και την ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα
- στην αναδιάρθρωση της παραγωγής με στήριξη της κτηνοτροφίας,
- στην αύξηση προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται στη χώρα από την αγροτική παραγωγή.
- στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων.
Παράλληλα, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν περισσότερα από 160 εκ ευρώ για την επιστροφή του φόρου πετρελαίου και πως σύντομα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές. Επίσης, τόνισε ότι το αρμόδιο υπουργικό επιτελείο θα επανεξετάσει μέσα στο 2017 τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες παραγωγής όπως πχ της ζωικής.