Ανοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους Βαγιαζήτ Διδυμοτείχου

Με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ Διδυμοτείχου, κατατέθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν το σχέδιο-πλαίσιο αποκατάστασης του τεμένους και η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αναγκαίων επεμβάσεων και των υποστηρικτών μελετών, αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Στις 22 Μαρτίου 2017 ξέσπασε πυρκαγιά και καταστράφηκε μεγάλο μέρος τόσο της ξύλινης οροφής όσο και του κτιρίου που κατασκευάστηκε από τον σουλτάνο Μεχμέτ Α’ και εγκαινιάστηκε, σύμφωνα με την επιγραφή της κύριας εισόδου του, τον Μάρτιο του 1420. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κτίρια που ανεγέρθηκαν στα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης και ίσως το σημαντικότερο στην Ελλάδα.

«Μετά την πυρκαγιά οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας σειρά δύσκολων εργασιών, όπως την περίσφιξη του μιναρέ, την αφαίρεση του στεγάστρου από τη ΔΑΒΜΜ, αλλά και την αφαίρεση της εσωτερικής μεταλλικής κατασκευής. Ο καθαρισμός του μνημείου με περισυλλογή των στοιχείων που σώθηκαν όπως και του συνόλου της συνδεσμολογίας της στέγης καταγράφεται συστηματικά από την ΕΦΑ Εβρου», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

«Είναι σαφές ότι η αποκατάσταση του μνημείου θα πρέπει να περιλάβει πλέον την ανακατασκευή της δρύινης πυραμίδας αλλά και του συνόλου των δομικών και μορφολογικών στοιχείων, τα οποία προγραμματιζόταν ούτως ή άλλως να αποκατασταθούν».

Οι προτάσεις της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων-Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων συντάχθηκαν με γνώμονα τη διαρκή αλληλουχία μελετών και εργασιών, ενώ οι επεμβάσεις θα πλαισιωθούν από υποστηρικτικές μελέτες, καθώς μετά την πυρκαγιά προέκυψε, επιτακτικά, η ανάγκη ανασχεδιασμού του πλαισίου για την καθολική αποκατάσταση του μνημείου.

Για τον λόγο αυτό η ΔΑΒΜΜ έχει προετοιμάσει μελέτη (αρχιτεκτονική-στατική-εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας), μελέτη ανακατασκευής της στέγης του τεμένους (ξύλινου φορέα και επικάλυψης) και στερέωσης του κελύφους του.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου έχει συντάξει τις απαιτούμενες επεμβάσεις και τις υποστηρικτικές μελέτες (όλα θα έρθουν ξανά και ξανά προς έγκριση στο ΚΑΣ) που θα υλοποιήσουν οι υπηρεσίες της και θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2019-2022.

Να σημειώσουμε ότι η στέγη βρισκόταν σε κακή κατάσταση και πριν από την πυρκαγιά, ενώ επί σειρά ετών οι συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ (Εφορεία Αρχαιοτήτων, ΔΑΒΜΜ) είχαν πραγματοποιήσει σωστικές επεμβάσεις στο σύνολο του μνημείου. Οπως είπε η κ. Βλαζάκη, το ΥΠΠΟ έχει προβλέψει την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αντιμετωπιστεί επιστημονικά η ανακατασκευή της στέγης εξετάζοντας τις δυνατότητες επανάληψης του τρόπου της αρχικής κατασκευής, πράγμα το οποίο απαιτεί εξαντλητική στατική ανάλυση με στόχο την πλήρη αναπαράσταση του αρχικού ξύλινου φορέα της στέγης και των αρχικών οροφών καθώς και των ιδιαίτερων και σπάνιων κατασκευαστικών λεπτομερειών», είπε και κατέληξε ότι το σχέδιο-πλαίσιο είναι «ο οδικός χάρτης» για τις μελέτες που θα προηγούνται ανά φάση του φιλόδοξου έργου.

Βασιλική Τζεβελέκου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr