Ανοίγει ο δρόμος για την εξόρυξη ζεόλιθου στα Πετρωτά

Άδεια μίσθωσης της λατομικής έκτασης στη θέση «κόκκαλο» έλαβε η εταιρεία ‘ολύμπιος’ από την αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης. Πέφτουν οι υπογραφές μέχρι το τέλος του έτους.

Ανοίγει δρόμος για την εξόρυξη ζεόλιθου στο βόρειο Έβρο. Με απόφασή της στις 21/11/2016, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης εγκρίνει τη μίσθωση της λατομικής έκτασης, εμβαδού 83.427,30 τ.μ., στην θέση «Κόκκαλο» στην περιοχή των Πετρωτών, στην εταιρεία «Όλυμπος», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλιο η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για την εκμετάλλευση του λατομικού χώρου, ενώ πριν λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε και η τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του λατομείου. Στη συνέχεια, η εταιρεία προχώρησε στην κατάθεση των μελετών και των προβλεπόμενων εγγυητικών επιστολών, με αποτέλεσμα να καταρτιστεί το συμβόλαιο μίσθωσης. Αυτό, θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, ώστε να εκδοθεί η άδεια εκμετάλλευσης ζεόλιθου που θα είναι η πρώτη για το συγκεκριμένο πέτρωμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το capital.gr,  λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που καταγράφονται στον Έβρο τους χειμερινούς μήνες και επηρεάζουν την ποιότητα του πετρώματος, η εξόρυξη εκτιμάται – υπό τον όρο ότι δεν υπάρξει δικαστικού χαρακτήρα εμπλοκή- ότι θα ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη.

Τη διάνοιξη του ορυχείου θα διαδεχτεί η σταδιακή διάθεση στην εγχώρια αγορά του ζεόλιθου, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής στα Πετρωτά σε μία περίπου διετία από την έναρξη της εξορυκτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, το κοίτασμα ζεολίθου βρίσκεται σε κομβική θέση, επιτρέποντας την εξαγωγή ελληνικού ζεόλιθου από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, γεγονός που θα καταστήσει ανταγωνιστικό το προϊόν.

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι και φορείς του βορείου Έβρου συνεχίζουν τις προσπάθειες για εξόρυξη και εκμετάλλευση του ζεολίθου από εταιρεία λαϊκής βάσης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του