Ανησυχία και στον Έβρο από τη διαρκή υποτίμηση της τουρκικής λίρας

Μεγάλο προβληματισμό στους επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου γενικότερα, προκαλεί η διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που την Τετάρτη έφτασε σε νέα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Της Κικής Ηπειρώτου

Η «περιπέτεια» του εθνικού νομίσματος των γειτόνων διαρκεί εδώ και αρκετούς μήνες και οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις έγιναν αισθητές ακόμη από πέρσι στην τοπική οικονομία, με την καταναλωτική δύναμη των Τούρκων επισκεπτών να είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Την Τετάρτη, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά τόσο με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και του πληθωρισμού όσο και με την πολιτική ένταση στη Ρωσία και τη Συρία.

Η λίρα, που είναι ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έκανε βουτιά σε χαμηλά επίπεδα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, πιεζόμενη από τις μαζικές πωλήσεις του ρωσικού ρουβλιού, του νομίσματος ενός μεγάλου εμπορικού εταίρου της.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,1550 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας υποτίμηση 8,5% φέτος, και στο χαμηλό ρεκόρ των 5,1435 λιρών ανά ευρώ.

Ενώ τα ρωσικά στοιχεία ενεργητικού έχουν πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Ρώσων επιχειρηματιών, επενδυτές δήλωναν ότι πολλά από τα προβλήματα της Τουρκίας είναι εσωτερικά, σημειώνοντας τις ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που θέλει τη μείωση των επιτοκίων, έχει υπερβολική επιρροή στη νομισματική πολιτική.

Έρχονται, αλλά δεν ξοδεύουν

Οι επισκέπτες από Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, αδιαμφισβήτητα, έχουν δώσει μία νέα ώθηση και έχουν γλιτώσει από το λουκέτο πολλές επιχειρήσεις, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Λόγω αυτής της σημαντικής συμβολής τους στην τοπική οικονομία άλλωστε, φάνηκε αμέσως η σταδιακή μείωση της καταναλωτικής τους δύναμης τους τελευταίους μήνες.

Όπως αναφέρθηκε στην ετήσια έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, το εντυπωσιακό αρνητικό στοιχείο της καταναλωτικής συμπεριφοράς των τουριστών της Αλεξανδρούπολης για το περασμένο έτος ήταν ο σταδιακός κορεσμός της κατανάλωσης στα εμπορικά καταστήματα και η παράλληλη εντυπωσιακή -αλλά όχι ικανή να υπερκαλύψει τις απώλειες από το εμπόριο- ενίσχυση της κατανάλωσης στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Έτσι λοιπόν για δεύτερη συνεχή χρονιά 7 στους 10 επιχειρηματίες (70,30%) πραγματοποίησαν πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές με το μέσο ποσοστό συμμετοχής τους στους ετήσιους τζίρους των πρώτων να ανέρχεται στο 6,56%, μειωμένο όμως κατά σχεδόν μιάμιση μονάδα σε σχέση με το 2016, χρονιά κατά την οποία η συμμετοχή είχε καταγράψει την ανώτατη τιμή της και υπολογιζόταν στο 8% .

Την πλειοψηφία των αλλοδαπών καταναλωτών της Αλεξανδρούπολης κατέλαβαν και το 2017 οι Τούρκοι επισκέπτες με ποσοστό που ανέρχεται στο 46,32%. Το ποσοστό αυτό όμως παρουσιάστηκε αισθητά μειωμένο σε σχέση τόσο με εκείνο της προηγούμενης καταγραφής του 2016 με μία μείωση της τάξεως του 10% κατά προσέγγιση, όσο και του 2015.

«Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο που έγκαιρα εντοπίσαμε και επισημάναμε στο παρελθόν, φαινόμενο το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης καθώς η μείωση της κατανάλωσης των Τούρκων επισκεπτών δεν ακολουθεί τις οδικές αφίξεις που καταγράφονται στο συνοριακό σημείο διέλευσης των Κήπων» είχε τονίσει ο πρόεδρος του ΕΣΑ Κων/νος Χατζημιχαήλ.

Δυστυχώς, η πτωτική τάση για το τουρκικό νόμισμα συνεχίζεται και το 2018 με αμείωτο ρυθμό. Οι επαγγελματίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους ξένους επισκέπτες, άλλωστε πολλοί από αυτούς έχουν προσαρμόσει καταλόγους, βιτρίνες, ακόμη και τα μενού των καταστημάτων τους στους Τούρκους τουρίστες. Ωστόσο, πέρα από την καταναλωτική δύναμη, το τελευταίο διάστημα έχουν ατονήσει λίγο και οι αφίξεις, για τις οποίες, ωστόσο υπάρχει ελπίδα ότι θα ενισχυθούν όσο καλοκαιριάζει.

info

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σε ιστορικό ναδίρ τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου και είναι εκ των μεγαλύτερων χαμένων, μαζί με το ρωσικό ρούβλι, στην αγορά συναλλάγματος φέτος.

Παράλληλα σφυροκόπημα δέχονται οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ισχυρές είναι οι πιέσεις σε ομόλογα και CDS.

 

ΑΠΟΨΗ

Handelsblatt : Η τουρκική λίρα καταρρέει

Το τουρκικό εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση επειδή η τουρκική κεντρική τράπεζα ακολουθεί τις απαιτήσεις του προέδρου Ερντογάν, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η τιμή της τουρκικής λίρας σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, σήμερα το ευρώ ισοδυναμεί με περισσότερες από πέντε λίρες. Επίσης, σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε σήμερα νέο αρνητικό ρεκόρ», γράφει η εφημερίδα. Οι εμπειρογνώμονες το αποδίδουν κυρίως στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη έχει ενισχυθεί, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν αντισταθμίζει το χαμηλό πραγματικό επιτόκιο με σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά ακολουθεί τα επανειλημμένα αιτήματα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για υπερθέρμανση της οικονομίας, καθώς τα φτηνά δάνεια υπερβαίνουν τη ζήτηση και μπορεί να οδηγήσουν σε στασιμότητα ή ακόμα και ύφεση, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο