efhmerida1

Ανεπαρκείς οι ποιοτικοί έλεγχοι σε εισαγόμενα τρόφιμα στο τελωνείο των Κήπων

Ακατάλληλες είναι οι υποδομές στο τελωνείο Κήπων, που φιλοξενούν τις ελληνικές υπηρεσίες ελέγχου των εισερχόμενων από την Τουρκία προϊόντων φυτικής προέλευσης, καθώς δεν υπάρχει ειδικός χώρος στάθμευσης των ελεγχόμενων φορτηγών, στέγαστρο, όπως, επίσης, ανυψωτική μηχανή για ξεφόρτωμα και φόρτωμα εμπορευμάτων.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να διενεργούνται ποιοτικοί έλεγχοι μόνο σε 1 από τα 5 φορτία που φτάνουν στο τελωνείο.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου στο τελωνείο Κήπων, Κώστας Τσώνης, μεταφέρει στην «Υπαιθρος Χώρα» ότι «οι έλεγχοι είναι διοικητικοί, ποιοτικοί και φυτοϋγειονομικοί. Διενεργούνται και οπτικοί έλεγχοι που εντοπίζουν τις εμφανείς αλλοιώσεις, για παράδειγμα μια λιωμένη σοκολάτα. Οι έλεγχοι για τα λεμόνια, τα ρόδια και τα αποξηραμένα βερίκοκα γίνονται σε ποσοστό 20% επί των φορτίων, για τις νωπές και κατεψυγμένες πιπεριές σε ποσοστό 10%, για τη σταφίδα το ποσοστό είναι 5% και για τα αμπελόφυλλα 50%».

Ο κ. Τσώνης αναφέρει ότι «την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στους Κήπους επιτροπή ευρωπαϊκού ελέγχου, που έδωσε τα εύσημα στους εργαζομένους, αλλά θεώρησε ακατάλληλες τις υποδομές, δίνοντας χρονοδιάγραμμα επίλυσης το 2018. Μέχρι το τέλος του 2018 θα γίνουν νέες υπηρεσίες ελέγχου από την Εγνατία Οδό».

Μία μικρή ‘οδύσσεια’ η διαδικασία των ελέγχων στους Κήπους

Ο κύριος όγκος των φορτίων από τον Σεπτέμβρη μέχρι τα Χριστούγεννα είναι τα λεμόνια, καθώς εισέρχονται περίπου 80 τόνοι ημερησίως από τους Κήπους. Το ποσοστό δείγματος ελέγχου ανέβηκε από το 10% στο 20%. Ο κ. Τσώνης σημειώνει ότι «εισέρχονται 3-4 φορτία με 20 παλέτες ανά φορτίο. Σε όλους γίνεται έλεγχος οπτικός και των παραστατικών, σφραγίζονται τα έγγραφα, αλλά η διαδικασία για τους ποιοτικούς ελέγχους είναι δύσκολη και πολύπλοκη. Το ένα στα πέντε φορτία ελέγχεται και για να επιτευχθεί αυτό φέρνει ανυψωτική μηχανή ιδιώτης, που διαθέτει όλες τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, από την Αλεξανδρούπολη (απόσταση 48 χλμ.)».

Η εταιρεία εισαγωγών συναινεί και αναλαμβάνει όλα τα έξοδα φορτοεκφόρτωσης των προϊόντων. Ο ιδιώτης με το κλαρκ ξεφορτώνει όλες τις παλέτες, αυτές τοποθετούνται σε ειδική ράμπα και εκεί γίνεται η δειγματοληψία. Αφού ληφθεί το δείγμα, εταιρεία courier από την Αλεξανδρούπολη παραλαμβάνει και αποστέλλει το δείγμα στη Θεσσαλονίκη ή στο Μπενάκειο. Δύο ημέρες από την παραλαβή, βγαίνει το πόρισμα ως προς τα πιθανά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και αυτό αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους Κήπους. Όλο αυτό το διάστημα η νταλίκα παραμένει στο τελωνείο, ενώ οι υπόλοιπες συνεχίζουν τη διαδρομή τους. Εάν το αποτέλεσμα του εργαστηρίου εμφανίσει απόκλιση πέραν των φυσιολογικών τιμών, αποστέλλεται και δεύτερο δείγμα, εάν το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος.

Το γραφείο είναι επανδρωμένο με εννέα φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές, που συνεχίζουν την εκπαίδευση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Καλύπτουν τις ανάγκες της εξαήμερης λειτουργίας με βάρδιες, που απαρτίζονται έως και από τέσσερα άτομα.

Το προϊόν, στη συνέχεια, είτε καταστρέφεται είτε επιστρέφει στην Τουρκία, που είναι και το πιο σύνηθες. Η απόφαση για να στηθεί ένα εργαστήριο στους Κήπους και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, όπως και για βελτίωση των υποδομών, εναπόκειται στο ΥΠΑΑΤ. Να σημειωθεί ότι το γραφείο είναι στα δεξιά της εξόδου προς Τουρκία, ενώ οι νταλίκες εισέρχονται από αριστερά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Οι έλεγχοι με αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων, που έγιναν από τον Σεπτέμβρη του 2016 έως τον Σεπτέμβρη του 2017, σε φορτηγά προέλευσης Τουρκίας βρέθηκαν 35 ακατάλληλα φορτία σε 3.710 ποιοτικούς ελέγχους, ενώ δεν υπήρξαν προβλήματα στους φυτοϋγειονομικούς (1.530 συνολικά). Επίσης, διενεργήθηκαν έλεγχοι στα ξύλινα μέσα συσκευασίας που πρέπει να είναι αποστειρωμένα, καθώς είναι φορείς οργανισμών, όπως το βακτήριο Xylella. Σε 1.640 ελέγχους εντοπίστηκαν 22 ακατάλληλα φορτία κι έγιναν απορρίψεις αυτών.

Συγκριτικά με πέρυσι, παρατηρείται ότι οι εισαγωγείς άρχισαν να προσαρμόζονται στους ελέγχους, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Στα λεμόνια, από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έγιναν μόνο πέντε απορρίψεις φορτίων.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr