room-to-grow-bnner

Αναστάτωση από την παρουσία φερόμενου ως τζιχαντιστή μία «ανάσα» από τον Έβρο

Μετά από ένα «θρίλερ» διαπραγματεύσεων και επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που κράτησε αρκετές ώρες, τελικώς, ο φερόμενος ως τζιχαντιστής, Αμερικανός υπήκοος, που βρέθηκε τη Δευτέρα στην νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στην περιοχή του συνοριακού σταθμού των Καστανεών, επέστρεψε στην Τουρκία.

«Ο Αμερικανός τρομοκράτης του Νταές (σ.σ. ISIS) που είναι αποκλεισμένος στη νεκρή ζώνη στα σύνορα με την Ελλάδα, δεν απασχολεί την Τουρκία». Αυτό το σχόλιο έκανε χθες ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο περιστατικό.

Όπως είναι γνωστό, το πρωί της Δευτέρας, Τούρκοι αστυνομικοί μετέβησαν στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών και ζήτησαν να εισέλθει στην Ελλάδα, ένας Αμερικανός υπήκοος, αραβικής καταγωγής, τον οποίο συνόδευαν, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ο άνδρας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τους Τούρκους αστυνομικούς. Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αμερικανός επανήλθε εκ νέου, μόνος του, στον ίδιο συνοριακό σταθμό και ζήτησε να εισέλθει στην χώρα μας. Οι ελληνικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο και σφράγισαν το διαβατήριό του. Κατόπιν τούτου, επέστρεψε στην Τουρκία. Ο έλεγχος που έγινε στις βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών σχετικά με τον άνδρα, δεν έδειξε τίποτα εις βάρος του.

Οι επιστροφές τρομοκρατών

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος, επανέλαβε και την πρόθεση της Άγκυρας να απελάσει τους τρομοκράτες του ISIS, ανεξαρτήτως του εάν οι χώρες καταγωγής τους συμφωνούν ή όχι.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να απελαύνει τους μαχητές του ISIS ανεξάρτητα από το αν οι άλλες χώρες τους δεχτούν».

«Ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται αφότου ξεκινήσαμε τις απελάσεις ξένων τρομοκρατών του Νταές (σ.σ. ISIS). Η Τουρκία ανησυχεί για αυτό το θέμα εδώ και χρόνια, είναι ώρα να ανησυχήσουν κι άλλοι», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Τούρκοι αστυνομικοί μετέβησαν στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές Έβρου και ζήτησαν να εισέλθει στην Ελλάδα, Αμερικανός υπήκοος, αραβικής καταγωγής, τον οποίο συνόδευαν, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία. Ο προαναφερόμενος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τους Τούρκους αστυνομικούς. Από έλεγχο που διενεργήθηκε σε βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών, δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του».

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται επίσης πως το απόγευμα της Δευτέρας «ο εν λόγω επανήλθε εκ νέου, μόνος του, στον ίδιο συνοριακό σταθμό και ζήτησε να εισέλθει στην Ελλάδα. Οι ελληνικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο και σφράγισαν το διαβατήριό του. Κατόπιν τούτου επέστρεψε στην Τουρκία».

Κι άλλες απελάσεις τζιχαντιστών;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, αναμένονται οι απελάσεις άλλων 24 ατόμων, ανάμεσά τους 11 Γάλλοι και 10 Γερμανοί.   Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απέλαση ενός Γερμανού από την Τουρκία προσθέτοντας ότι άλλοι επτά Γερμανοί θα απελαθούν την Πέμπτη και δύο την Παρασκευή.

Πρόκειται για τρεις άνδρες, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απελάσει 11 γάλλους τζιχαντιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Συρία, και η σχετική νομική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δύο ιρλανδοί τζιχαντιστές, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν στη Συρία, θα απελαθούν σύντομα, πρόσθεσε ο Τσατακλί.

Την ίδια ώρα, ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η Ολλανδία θα πρέπει να βοηθήσει ενεργά στον επαναπατρισμό των παιδιών γυναικών από την Ολλανδία που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και ότι οι μητέρες δεν είναι απαραίτητο να γίνουν δεκτές πίσω στην Ολλανδία.

Όσον αφορά τη Γαλλία, μια πηγή του γαλλικού ΥΠΕΞ δήλωσε το σαββατοκύριακο στο AFP ότι ύποπτοι τζιχαντιστές συχνά επαναπατρίζονται στη Γαλλία βάσει μιας συμφωνίας του 2014 με την Τουρκία και ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί.

«Οι τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους απελαύνονται τακτικά στη Γαλλία και συλλαμβάνονται κατά την αποβίβασή τους από το αεροπλάνο. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται με μυστικό τρόπο. Η είδηση δεν δημοσιοποιείται ή γίνεται γνωστή πολύ αργότερα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο