efhmerida1

Αναζητώντας το μεγαλύτερο μυστήριο της ζωής… του εαυτού μας  

 Κατά την παράδοση, ιδρυτής των μυστηρίων της Ελευσίνας θεωρούνταν ο Εύμολπος, αρχηγέτης του γένους των Ευμολπιδών, ο οποίος θεωρούνταν γιος του Ορφέα και τελετάρχης στα Μυστήρια. Όλα δε τα μέλη του οίκου των Ευμολπιδών ακόμα και αυτά που δεν είχαν ιερατικό αξίωμα, είχαν το δικαίωμα να μυούν και όφειλαν να λογοδοτούν σε αυτούς που κατείχαν την δικαστική εξουσία, η οποία έκρινε δίκες θρησκευτικής φύσεως.

Βέβαια έχει ειπωθεί κατά καιρούς ότι οι ιερείς των μυστηρίων ήταν δογματικοί και πως κάποιους τους απέκλειαν λόγω έλλειψης ήθους, πειθαρχίας ή σεβασμού σε αυτή την πορεία εσωτερικής κατάδυσης, καταβύθισης της συνείδησης προς την βαθύτερη γνώση του εαυτού.

Ποιος όμως έχει ή του δίνεται το δικαίωμα να αποκλείσει ή να θέση φραγμό  στην πορεία της πνευματικής αναζήτησης κάποιου άλλου. Θα έλεγα πως κανείς δεν αποκλείει κανένα, γιατί απλούστατα φάρος της πορείας στη ζωή του καθενός είναι η βαθύτερη αναγκαιότητα του «είναι» του.

Φωτεινό παράδειγμα ο αριστουργηματικός Ιταλός γλύπτης, αρχιτέκτονας, ζωγράφος και ποιητής της Αναγέννησης Μιχαήλ Άγγελος (1475 – 1564) ο οποίος κάλυψε την τεράστια θολωτή οροφή του Παπικού Παρεκκλησίου (Καπέλα Σιξτίνα) με νωπογραφίες, δουλεύοντας τελείως μόνος του επάνω στις σκαλωσιές για τέσσερα χρόνια, από το 1508 ως το 1512, χωρίς να βγει σχεδόν καθόλου από την Καπέλα Σιξτίνα παρά ελάχιστα, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του.

Σε κοινωνικό επίπεδο, εάν δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ώστε να καλύψουμε τις βιοποριστικές μας ανάγκες, κανείς δεν μας αποκλείει να γίνουμε ακόμα και πυρηνικοί επιστήμονες ή ολυμπιονίκες. Τα πάντα όμως ωθούνται ακολουθώντας τον νόμο της εσωτερικής αναπόδραστης ανάγκης μας ή γενικότερα αν θέλετε της συμπαντικής έλξης σε μία ευρύτερη κλίμακα. Αν δεν προπονηθούμε την ώρα που πρέπει και δεν κάνουμε πρωταθλητισμό δεν μπορούμε να γίνουμε ολυμπιονίκες.

Ίσως εδώ η ρήση του Νίκου Καζαντζάκη πως «αν δεν πράξαμε κάτι στη ζωή μας είναι γιατί δεν το αγαπήσαμε τόσο πολύ» να δίνει απάντηση σε όλους μας, στο γιατί δεν φτάσαμε να αγγίξουμε πράγματα που επιθυμήσαμε ή για κάποια περίοδο της ζωής μας είχαμε θελήσει και θέσει ως μελλοντικό στόχο.

Εξάλλου ο μεγάλος Λιβανέζος ποιητής Καλίλ Γκιμπράν (1883 -1931) στο γεμάτο έντονη μουσικότητα έργο του «ο κήπος του προφήτη» μέσα από τα λόγια του προφήτη λέει απαντώντας σε έναν από τους μαθητές του: «Μπορεί μία μητέρα να πει στο παιδί της: σε  παραδίδω πίσω στο δάσος, που είναι η πιο μεγάλη σου μάνα, γιατί μου εξασθενείς την καρδιά και τα μπράτσα; Ή μπορεί ο τραγουδιστής να εκτιμήσει το δικό του τραγούδι λέγοντας: γύρνα τώρα στη σπηλιά των ήχων απ’ όπου ήρθες, γιατί η φωνή σου καταναλώνει την ανάσα μου; Και μπορεί ο βοσκός να πει στο χρονιάρικό του αρνί: δεν έχω βοσκοτόπι όπου μπορώ να σε οδηγήσω, γι’ αυτό σφάξου και θυσιάσου γι’ αυτήν την αιτία; Όχι, φίλε μου. όλα αυτά τα πράγματα έχουν πάρει την απάντησή τους προτού κιόλας ερωτηθούν και σαν τα όνειρά σας έχουν εκπληρωθεί προτού κοιμηθείτε».

Αν δεν προπονηθούμε την ώρα που πρέπει και δεν κάνουμε πρωταθλητισμό δεν μπορούμε να γίνουμε ολυμπιονίκες.

Τα μυστήρια που ήταν πρωταθλητισμός στην αρχαιότητα, ουδεμία σχέση έχουν με το όποιο εκκλησιάζον ποίμνιο στο οποίο συμμετέχουν όλοι κάθε Κυριακή και που είναι τζόκιν. Το να ανακαλύψεις κάτι που κυοφορείς μέσα σου δεν είναι λατρεία, όπως στις σύγχρονες θρησκείες που φιλάς τις εικόνες ή το χέρι του όποιου παπά ή γκουρού, ή λατρεύεις κάτι έξω από σένα, αλλά είναι να γνωρίσεις εσένα, γι’ αυτό και λέγονταν μυστήρια, γιατί αν γνώριζες ποιος είσαι δεν θα ήταν μυστήριο.

Ο καθένας μπορεί ν’ απολαύσει την κάθε στιγμή όταν εισέρχεται με τον σεβασμό του πιστού μέσα σε αυτήν, ακόμα και αν αυτή η στιγμή δεν του προσφέρει βόλεμα, καλοπέραση ή την ελπίδα μίας μεταθανάτιας ανταμοιβής.

Λένε πολλοί πως η επικούρεια φιλοσοφία είναι απλά υλιστική ή ηδονιστική, μα οι επικούρειοι είχανε μυηθεί οι περισσότεροι. Για να φτάσεις να απολαμβάνεις τη στιγμή  πρέπει να νιώσεις το θάνατο της πλάνης. Αλλιώς το κρασί έχει τη γεύση θανάτου, η σάρκα της γυναίκας έχει τη γεύση θανάτου, οι ρίζες του ανθρώπου είναι εμποτισμένες από την άγνοια και την αμάθεια του βαθύτερου εαυτού δημιουργώντας δυσαρμονία. Απόλαυση χωρίς μυστήριο, χωρίς να ξεπεράσεις όρια φθάνοντας στην αληθινή ουσία των πραγμάτων δεν υπάρχει.

Άλλωστε όπως μας μεταφέρει ο Διογένης ο Λαέρτιος, τίποτα δεν είναι αυθεντικότερο για τον Επίκουρο από την ανύψωση των παθών σε κριτήριο αληθείας «πάσα ουν ηδονή δια το φύσην έχειν οικείαν αγαθόν, ου πάσα μέντοι αιρετή» Κάθε λοιπόν ηδονή, επειδή έχει φύση συγγενική μ’ εμάς, είναι κάτι καλό, όχι όμως η κάθε μία καλή για να τη διαλέξουμε.

Ο θρύλος του Λάου Τζε, παιδί ενός αστεριού που έπεσε από τον ουρανό στη γη, πιθανόν ως «γερασμένο αγόρι» -αυτό σημαίνει τ’ όνομα Λάου Τζε-  διετέλεσε για πολλά χρόνια επιμελητής στην αυτοκρατορική βιβλιοθήκη των Τζόου. Σε προχωρημένη ηλικία εγκατέλειψε τ’ ανάκτορα αφήνοντας μερικά χειρόγραφα τα οποία αργότερα αποτέλεσαν το έργο του, γνωστό ως Τάο Τε Τζίνκ. Τάο Τε σημαίνει η ατραπός προς την καρδιά και Τζινκ κατ’ επέκταση σημαίνει βιβλίο. Σε μία από τις ρήσεις του θα μας πει: «Μπορείς να μάθεις τον κόσμο, χωρίς ν’ αφήσεις το σπίτι σου. Μπορείς να γνωρίσεις τ’ αστέρια, χωρίς να βγεις από το παράθυρό σου. Όσο μακρύτερα πηγαίνεις, τόσο λιγότερα μαθαίνεις. Έτσι είναι ο σοφός: μαθαίνει χωρίς να ταξιδεύει, γνωρίζει χωρίς να βλέπει και ενεργεί χωρίς δράση.

Κλασικό παράδειγμα ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ (1724 – 1804) ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους στοχαστές, που γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στο Καίνιξμπεργκ της Ανατολικής Πρωσίας χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει τη γενέτειρα πόλη του.

Εξάλλου όπως θα έλεγε ο Λάου Τζε, ο δρόμος προς τη γνώση είναι ένα ταξίδι προς την άμορφη μορφή του εαυτού, ένας δρόμος απώλειας προς το ανεξάντλητο, είναι το να πεθαίνεις και να μη χάνεσαι.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr