Αναγκαιότητα ο ενιαίος σχεδιασμός για την ανάπλαση της παραλίας Αλεξανδρούπολης

Κεντρικοί ομιλητές  σε εκδήλωση της ΑΝΑΣΑ για το παραλιακό μέτωπο ήταν το πολυβραβευμένο δίδυμο αρχιτεκτόνων Bernard Cuomo και Πρόδρομος Νικηφορίδης.
«Η υψομετρική διαφορά της πόλης με τη θάλασσα μπορεί να γίνει πλεονέκτημα, πολλαπλές οι δυνατότητες για παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το τοπίο.

Η αναγκαιότητα συνολικού σχεδιασμού στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Αλεξανδρούπολης ώστε η πόλη και οι άνθρωποί της να έρθουν πιο κοντά στο θαλάσσιο μέτωπο, τονίστηκε από τους ομιλητές και το κοινό της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου από την δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου με θέμα «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα».

Κεντρικοί ομιλητές  ήταν το πολυβραβευμένο δίδυμο αρχιτεκτόνων Bernard Cuomo και Πρόδρομος Νικηφορίδης που σχεδίασαν και υλοποίησαν την Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Η παρουσία τους αλλά και η αγωνία για το τόσο μεγάλο ζήτημα που αφορά το μέλλον της Αλεξανδρούπολης, όπως είναι η τύχη του παραλιακού μετώπου της, ήταν ικανά να γεμίσουν ασφυκτικά την αίθουσα από κόσμο που ήθελε να ακούσει και να αφουγκραστεί θέσεις, προτάσεις και ιδέες για το τι μέλει γενέσθαι.

Η τοποθέτηση του κου Νικηφορίδη

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Νικηφορίδης, εξέφρασε την θλίψη του για το γεγονός ότι το παραλιακό μέτωπο εν έτη 2017 βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση εγκατάλειψης και αδιαφορίας, ενώ τόνισε ότι απαιτείται ένας συνολικός και όχι αποσπασματικός σχεδιασμός για την αναμόρφωσή του.

Αναφέροντας παραδείγματα άλλων παραλιακών πόλεων στις οποίες έκανε μελέτες για παρεμβάσεις (όπως Καλαμάτα,  Χανιά) σημείωσε ότι πρέπει να εξετάζεται η ιδιομορφία κάθε περιοχής και ανάλογα να γίνονται οι όποιες επιλογές και κινήσεις. Σε ότι αφορά το θέμα της υψομετρικής διαφοράς υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, με τον κατάλληλο σχεδιασμό. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο χώρος προσφέρεται για ποικιλία παρεμβάσεων και αφού είναι παρθένος και έχει πολλές δυνατότητες μια και δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή άλλα κτίσματα. Επίσης, επιτρέπει την υλοποίηση θεματικών ενοτήτων – πάρκων στο πρότυπο της Θεσσαλονίκης αλλά και την τμηματική κατασκευή της ανάπλασης, πάντα υπό την προϋπόθεση του συνολικού σχεδιασμού.

«Το μειονέκτημα, πλεονέκτημα»

«Μετά την εμπειρία της Θεσσαλονίκης που έχουμε και επειδή είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα θεωρούμε ότι η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης είναι ιδιαίτερη. Και είναι ιδιαίτερη γιατί μπορεί να υπάρχει ένα μειονέκτημα σε ότι αφορά την υψομετρική διαφορά ανάμεσα στην πόλη και την παραλία της , αλλά αυτό θεωρούμε ότι τελικά είναι μεγάλο πλεονέκτημα.  Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι το θέμα της ανάπλασης θα εξεταστεί συνολικά» μας είπε ο κ. Νικηφορίδης αναφέροντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης.

«Στη Θεσσαλονίκη μελετήσαμε 3,5 χιλιόμετρα παραλίας. Είχαμε μια μελέτη αλλά βλέπουμε τμηματικά το κάθε κομμάτι της. Αν δεν το κάναμε πιστεύω ότι δεν θα ήταν τα πράγματα το ίδιο καλά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσεις ένα τόσο μεγάλο θέμα. Μπορεί στην Αλεξανδρούπολη το όλο έργο να εκτελεστεί σε φάσεις, αφού άλλωστε είναι δύσκολο να βρεθεί μια τόσο γενναία χρηματοδότηση. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία και με έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό». Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας θεωρεί αδιανόητο να συμβαίνει σήμερα στην παραλία της Αλεξανδρούπολης. «Να μην βλέπουμε κόσμο στην παραλία σας η οποία θα έπρεπε να έσφυζε από ζωή.  Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευεργετικό από το να περπατάς δίπλα στη θάλασσα».

Παρεμβάσεις

Αρκετές ήταν και οι παρεμβάσεις από το κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις ομιλίες. Ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α. Χρήστος Δούκας  κλήθηκε να ενημερώσει για τις ενέργειες του οργανισμού προκειμένου να τεθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας μέρος της χερσαίας ζώνης του λιμένα λέγοντας ότι το θέμα βρίσκεται σε επίπεδο υπουργείου σημειώνοντας ότι η υπάρχουσα μελέτη έχει προβλήματα . Ο πρώην λιμενάρχης Νίκος Παπανικολόπουλος  ανέπτυξε το νομικό καθεστώς που ισχύει. Η Μαρία Ρείζη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έβρου επεσήμανε την αναγκαιότητα διεξαγωγής πανελλήνιου ή διεθνούς διαγωνισμού για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπλασης της παραλιακής ζώνης. Στο βήμα ανέβηκε επίσης και ο Γιάννης Λασκαράκης, ο οποίος παρουσίασε και αυτός το δικό του όραμα για την ανάπλαση της παραλίας σε συνδυασμό με την αρχαία εγνατία οδό (αναλυτικά στην σελ10). 

Το πάνελ της εκδήλωσης

Η Μαρία Ρείζη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έβρου επεσήμανε την αναγκαιότητα διεξαγωγής πανελλήνιου ή διεθνούς διαγωνισμού

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr