Αναβλήθηκε η απόφαση για τους 8 τούρκους αξιωματικούς

Την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στις 3.00 το απόγευμα θα συνεδριάσουν τα τρία τμήματα του Αρείου Πάγου για να πάρουν την οριστική απόφαση για την έκδοση ή όχι των οκτώ Τούρκων φυγάδων.

Η απόφαση ήταν να εκδοθεί χθες Δευτέρα, αλλά τα τρία τμήματα του Αρείου Πάγου που εκδικάζουν τις ξεχωριστές υποθέσεις των Τούρκων Αξιωματικών, οι οποίες «συνεκφωνήθησαν» αλλά δεν «συνεκδικάσθησαν», εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζονται ότι συνεχίζονται οι διασκέψεις.

Είναι γνωστό ότι οι τρεις εισαγγελείς των τριών τμημάτων, πρότειναν την μη έκδοση των τούρκων στην Τουρκία, διότι υπάρχει ο φόβος για βασανιστήρια των αξιωματικών καθώς και αμφιβολίες για την διεξαγωγή δίκαιας δίκης. Προκαλεί πάντως απορία η ξαφνική αναβολή της λήψης απόφασης. Σχετικά με αυτό μας ενημέρωσε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των Τούρκων κ. Δημήτριος Καλουτάς, ο οποίος μας είπε οτι η επίσημη μεν δικαιολογία της αναβολής είναι ότι οι διασκέψεις συνεχίζονται, οι πραγματικοί όμως λόγοι ήταν η απουσία της δικαστού του ενός Τμήματος, Διονυσίας Μητσούνη λόγω ασθενείας και η καθυστέρηση της προσέλευσης της δικαστού άλλου Τμήματος κυρίας Μαρίας Γαλάνη, λόγω τροχαίου ατυχήματος.

Πρέπει να τονισθεί εδώ ότι οι δικαστές του κάθε Τμήματος είναι πέντε και ότι σε περίπτωση ύπαρξης, έστω και μιας μειοψηφίας (ή απουσίας), όποια και αν είναι η απόφαση, η υπόθεση παραπέμπεται στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Καλουτά, ο οποίος διετέλεσε και δικαστής Ροδόπης, όλα είναι ανοιχτά και τίποτε δεν αποκλείει να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση για τον κάθε ένα από τους τούρκους αξιωματικούς. Ο κύριος Καλουτάς μας δήλωσε επίσης ότι έχουν ήδη τις εξουσιοδοτήσεις των οκτώ, για να προσφύγουν, σε περίπτωση δυσμενούς απόφασης, στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχουν ήδη προσφύγει εκεί για τα ασφαλιστικά μέτρα, σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Ιωάννη Μυλωνόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση την τελευταία λέξη την έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, δηλαδή η Κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να αποφασίσει την έκδοση ή μη των φυγάδων και με βάση την πολιτική της και τις σχέσεις της με την Τουρκία. Είναι γνωστό βέβαια ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε αρχικά (και επιπόλαια) στον κ. Ερντογάν να του παραδώσει τους φυγάδες. Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης, εκ του οποίου προκύπτει ότι σε περίπτωση απόφασης του Αρείου Πάγου για την έκδοση όλων ή κάποιων από τους αξιωματικούς, η Κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί να τους εκδώσει…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του