«Ανάσταση» μέσα στη Χριστούγεννα για την αγορά της Αλεξανδρούπολης

Αύξηση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων έφεραν οι γιορτές. Σημαντική η συμβολή των Τούρκων επισκεπτών.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η εορταστική περίοδος για την αγορά της Αλεξανδρούπολης σημειώνοντας μια αύξηση του τζίρου 2,5 με 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εορταστική περίοδο κυρίως την προ παραμονή και παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τα όσα σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

Σε αυτό όπως είπε ο Χατζημιχαήλ, βοήθησε και η έντονη παρουσία των Τούρκων επισκεπτών στην περιοχή -παρουσία-, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατανάλωση των ημερών ο κ. Χατζημιχαήλ εκτίμησε πως το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ στην κατανάλωση. «Προφανώς είναι πεσμένη σε επίπεδο χώρας, δεν κάναμε τα 5 δις που κάναμε σε μια άλλη εορταστική περίοδο είναι μειωμένη περίπου στα 3δις,αλλα σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι αυτό ,αλλά η υψηλή φορολογία η οποία χτυπά κάποιες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η οποία σε δεύτερη περίπτωση αφαιρεί αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές, « είπε ο κ. Χατζημιχαήλ και υπογράμμισε: « στην πρώτη περίπτωση ουσιαστικά αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και αυτό αποτελεί και τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.»

Μετά το διευρυμένο εορταστικό ωράριο, τα καταστήματα επανήλθαν από χθες σε κανονικούς ρυθμούς, με τους καταστηματάρχες να έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους για την κίνηση της αγοράς, στις χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Εκτόξευση συναλλαγών με κάρτες την εβδομάδα των Χριστουγέννων

Σε επίπεδα -ρεκόρ διαμορφώθηκε η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τις ημέρες των εορτών, αποτυπώνοντας τη μεγάλη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην καθημερινότητα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών την εβδομάδα των Χριστουγέννων 18-24/12 οι συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών εκτιμάται ότι ήταν κατά 80% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι την εβδομάδα των Χριστουγέννων οι συναλλαγές με κάρτες ήταν κατά 60% υψηλότερες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (11-17/12). Σημειώνεται ότι ο διπλασιασμός, σχεδόν, των συναλλαγών τα φετινά Χριστούγεννα έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης αύξησης που είχε σημειωθεί το 2016 λόγω της σε μεγάλο βαθμό βίαιης προσαρμογής των πολιτών στο περιβάλλον των capital controls.

Η σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών με κάρτες σε συνδυασμό με κάποιες τεχνικές αστοχίες προκάλεσαν σοβαρές δυσλειτουργίες ειδικά με κάρτες της Εθνικής Τράπεζας και πολλές συναλλαγές δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν. Απορρίψεις και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συναλλαγών σημειώθηκαν και με κάρτες άλλων τραπεζών όπως της Πειραιώς. Τραπεζικές πηγές διευκρινίζουν πάντως ότι το σύστημα συναλλαγών λειτούργησε όλες τις ημέρες και δεν υπήρξε καμία στιγμή που να παρουσιαστεί συνολικό πρόβλημα στη διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν κάρτες για τις καθημερινές τους συναλλαγές ακόμα και για μικρής αξίας αγορές, τάση που θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Οι τράπεζες ήδη προωθούν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικρού ύψους αγορές, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους καρτών να πραγματοποιούν με ταχύτητα αγορές (μέχρι 25 ευρώ), απλά πλησιάζοντας την κάρτα στο κατάλληλο μηχάνημα, χωρίς να χρειάζεται το PIN. Ανέπαφες συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιούνται και μέσω κινητού τηλεφώνου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr