«Ανάσα» για 1.850 δανειολήπτες του Έβρου

Περίπου 1.850 δανειολήπτες από την Αλεξανδρούπολη, τις Φέρες και το Σουφλί, οι οποίοι είχαν πάρει παλιότερα δάνειο μέσω του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), είτε για την αγορά σπιτιού είτε για την επιδιόρθωση του και δεν το έχουν αποπληρώσει μέχρι σήμερα, αναμένεται να ωφεληθούν από την απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα η υπουργός εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Συνολικά, η ρύθμιση αφορά 73.194 δανειολήπτες του πρώην OEK με συνολική οφειλή 1,55 δισ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει κούρεμα των τόκων που έχουν επιβληθεί στους δανειολήπτες, αλλά και αποπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού σε περισσότερα από 21 χρόνια.

Η ρύθμιση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι δόσεις θα ξεπερνούν τις 250. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι κ.λπ, δεν αποκλείεται και το κούρεμα του αρχικού κεφαλαίου.

Η ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το αργότερο σε ένα μήνα και αφορά στη συντριπτική τους πλειοψηφία τρίτεκνους πολύτεκνους και ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους 73.194 οφειλέτες αυτοί που εξακολουθούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους είναι 20.640 με συνολικό ποσό οφειλής 282 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για εργαζόμενους συμπολίτες μας που είχαν πάρει δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ, τα δάνεια αυτά ελάμβαναν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με χαμηλό εισόδημα και μέσα στην κρίση δεν μπόρεσαν πλέον να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, τονίζοντας πως «περίπου 1.850 δανειολήπτες σε Αλεξανδρούπολη, Φέρες και Σουφλί θα ωφεληθούν από αυτήν την ρύθμιση, ενώ από όλα αυτά τα δάνεια περίπου το 80% δεν μπορούν να πληρωθούν».

Το θέμα αυτό είχε θέσει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου στην υπουργό Εργασίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στον Έβρο, ζητώντας να υπάρξει κούρεμα και επέκταση των δόσεων, αλλά και να παραχωρηθούν οι άδειες των κατοικιών σε αυτούς που ανήκουν. Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου οι οφειλές προς τον ΟΑΕΔ πρώην ΟΕΚ είναι περίπου 1,5 δις, ενώ αναμένεται να γίνει κούρεμα που θα αγγίξει περίπου τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr