Επιστολή προς τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας απέστειλε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Παραθέτει τους λόγους που θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα καταστήματα σε Σαμοθράκη, Ιάσμο και Σάπες, προτείνοντας τον τρόπο για να αποφευχθεί το λουκέτο
Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
«Ζητούμε, συναισθανόμενοι απόλυτα το έργο που επιτελεί η Εθνική Τράπεζα στην οικονομική ζωή της περιοχής και της χώρας να αναθεωρήσει τις σκέψεις για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των υποκαταστημάτων στον Ίασμο, στις Σάπες και τη Σαμοθράκη», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ιωάννης Μήτσικας.
Το θέμα, όπως είναι εύλογο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, ενώ συγκεκριμένα στη Σαμοθράκη, το υποκατάστημα αποτελεί ήδη παρελθόν. Σημειώνεται πως ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει κι άλλες τράπεζες, σε πολλές περιοχές της χώρας, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.
Ο κ. Μήτσικας αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους η διοίκηση της Τράπεζας θα πρέπει να επανεξετάσει τις εν λόγω αποφάσεις της, προτείνοντας μάλιστα να υπάρξει ένταξη του κόστους λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής, στον τομέα για την κοινωνία. «Γίνεται κατανοητή η προσπάθεια της ΕΤΕ να εξορθολογήσει τα λειτουργικά της κόστη ακολουθώντας τις σχετικές προτάσεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές από τη Διοίκηση της ΕΤΕ οι ιδιαίτερες συνθήκες των συγκεκριμένων μειονεκτούντων περιοχών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσικας.
Αναλυτικά η επιστολή
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Π.Τ. Θράκης σεβόμενο την επιχειρηματική απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει σε εξορθολογισμό και μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω της διακοπής λειτουργίας υποκαταστημάτων στη ευρύτερη περιοχή της Θράκης και δη στη Σαμοθράκη, τον Ίασμο και της Σάπες επισημαίνει τις προεκτάσεις της παρούσας απόφασης για την περιοχή, προτείνοντας στα πλαίσια του συμβουλευτικού του ρόλου τρόπους επίλυσης.
Καταρχήν θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή ότι τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα εξυπηρετούν έναν εύλογο πληθυσμιακό όγκο, 13.810 κάτοικοι στο Δήμο Ιάσμου, 14.733 κάτοικοι στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και 2.859 μόνιμοι κάτοικοι στη Σαμοθράκη οι οποίοι πολλαπλασιάζονται κατά τους θερινούς μήνες.
Ταυτόχρονα, αποτελούν ευαίσθητες ακριτικές περιοχές οι οποίες μειονεκτούν εκ φύσεως της γεωγραφικής τους θέσης, σε σχέση με άλλες περιοχές εγγύτερες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Η λειτουργία των υποκαταστημάτων εκτός από το αναμφισβήτητα θετικό ισοζύγιο που έχουν στην οικονομική ζωή, τόσο για του κατοίκους αλλά όσο και για την Τράπεζα, όντας ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής,συμβολίζουν για τους κατοίκους και τη καθημερινή διαβίωση τους την εμπιστοσύνη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι παρούσες περιοχές παραμένουν ενεργές στον οικονομικό βίο της χώρας.
Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων είναι ευκόλως εννοούμενο ότι θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό και στη πλήρη εγκατάλειψη των περιοχών που τόσο κρίσιμες κρίνονται ακόμα και για λόγους εθνικής σημασίας.
Για τους παραπάνω λόγους καταθέτουμε πρόταση προς τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να εντάξει το κόστος λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στον τομέα για την κοινωνία. Ο Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας της Τράπεζας και του Ομίλου κάνει ρητή αναφορά στο ότι «Η Τράπεζα και ο Όμιλος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και ιδιαίτερα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συνδράμει στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων».
Στα πλαίσια αυτά, εντάσσοντας το λειτουργικό κόστος των εν λόγω καταστημάτων στο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης η ΕΤΕ συνδράμει στο έπακρο στην ευθύνη που της αναλογεί για την προστασία των συγκεκριμένων ευπαθών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα είναι ακόλουθη των αρχών που πρεσβεύει.
Γίνεται κατανοητή η προσπάθεια της ΕΤΕ να εξορθολογήσει τα λειτουργικά της κόστη ακολουθώντας τις σχετικές προτάσεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές από τη Διοίκηση της ΕΤΕ οι ιδιαίτερες συνθήκες των συγκεκριμένων μειονεκτούντων περιοχών.
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Π.Τ. Θράκης μέσω του Δ.Σ προτίθεται να αποτελέσει αρωγός σε οποιαδήποτε βοήθεια ή αντιπρόταση της Διοίκησης της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος για την επίλυση του παρόντος προβλήματος που τόσο κρίσιμο κρίνεται για την περιοχή.
Ζητούμε, συναισθανόμενοι απόλυτα το έργο που επιτελεί η Εθνική Τράπεζα στην οικονομική ζωή της περιοχής και της χώρας να αναθεωρήσει τις σκέψεις για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των υποκαταστημάτων στον Ίασμο, στις Σάπες και τη Σαμοθράκη».