alexis-800x140

Αμεσα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη Σαμοθράκη

Την Πέμπτη 12/9, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης με τον νέο ανάδοχο

Της Κικής Ηπειρώτου

Με fast track διαδικασίες, μετά την κήρυξη της εταιρείας του Φώτη Μανούση “ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ” ως έκπτωτης από τη γραμμή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, το υπουργείο Ναυτιλίας προσπαθεί να δρομολογήσει τη διάδοχη κατάσταση.

Έτσι, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε πρόσκληση σύναψης σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας προς εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ με επιστροφή. Ακριβώς την επόμενη μέρα, δηλαδή ως χθες 10/9, οι εταιρείες θα έπρεπε ως τις 3 το μεσημέρι να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου αύριο Πέμπτη 12/9 να συναφθεί η σύμβαση και η γραμμή να αποκτήσει πάλι πλοίο και, κυρίως, σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται πως το ΣΑΟΣ ΙΙ είναι από τις αρχές Αυγούστου και μετά από βλάβη εκτός γραμμής, ενώ τα δρομολόγια εκτελεί, αυτό το διάστημα, εκτάκτως το Andros Jet.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Η σύμβαση προβλέπει την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και επιστροφή, με την εκτέλεση τεσσάρων δρομολογίων την εβδομάδα και την υποχρέωση εκτέλεσης δύο ελεύθερων δρομολογίων την εβδομάδα, έναντι μισθώματος:

– 6.141 ευρώ για τα πλοία Κατηγορίας 2 (Πλοία ηλικίας από έξι έως και δώδεκα ετών, τα οποία έχουν καθελκυστεί μεταξύ 01/01/2007 και 31/12/2013), που έχουν ταχύτητα τουλάχιστον 19 κόμβους)

– 5.686 ευρώ για τα πλοία Κατηγορίας 3 (Πλοία ηλικίας μέχρι και είκοσι ετών, τα οποία έχουν καθελκυστεί μετά την 01/01/1999), που έχουν ταχύτητα τουλάχιστον 17 κόμβους)

– 4.548 ευρώ για τα πλοία Κατηγορίας 5, ανά πλήρες δρομολόγιο, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων. (Κάθε πλοίο που δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες)

Τα ελάχιστα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του προσφερόμενου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου, αναφέρονται ως εξής:

ι) Μεταφορική ικανότητα πλοίου τουλάχιστον 200 (χειμώνα) – 250 (θέρους) επιβατών.

ιι) Να έχει επιφάνεια για φόρτωση ΙΧ οχημάτων μεγαλύτερη ή ίση από 450 τ.μ. Στην επιφάνεια αυτή να είναι δυνατή η φόρτωση Φ/Γ οχημάτων τουλάχιστον 250 τ.μ., και

ιιι) ολικό μήκος άνω των 75 μ.

Η χρονική διάρκεια ισχύος της συναφθείσας συμβάσεως είναι μέχρι την έναρξη της εκτέλεσης δρομολογίων με τακτική (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη) δρομολόγηση, διαφορετικά μέχρι τη σύναψη σύμβασης αποκλειστικής εξυπηρέτησης της δρομολογιακής γραμμής και σε περίπτωση που δε συναφθεί τέτοια σύμβαση μέχρι την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού.

Τοψίδης: Το ακτοπλοϊκό-προβλήματα Σαμοθράκης να συζητηθεί στο Π.Σ. Α.Μ.Θ.

Ο επικεφαλής της παράταξης της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης παραχώρησε στα ΜΜΕ της Περιφέρειας την ακόλουθη δήλωση:
«Ευελπιστώντας στην ολοκλήρωση της κατανομής θέσεων και αξιωμάτων από τον Περιφερειάρχη θεωρούμε αναγκαία την εστίαση της Περιφέρειας στα υπαρκτά ζητήματα της περιοχής.
Έτσι, όπως έχω δηλώσει πριν από μερικές ημέρες θεωρούμε αναγκαία, στην πρώτη συνεδρίαση του Π.Σ. μετά την ολοκλήρωση της συγκρότησης του Προεδρείου και της ανάδειξης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη ως θέματος, του πρόσφατου συγκοινωνιακού προβλήματος που υπήρξε στο νησί της Σαμοθράκης και των συνεπειών που προκλήθηκαν από την έκταση που έλαβε το θέμα στις επιχειρήσεις και στην τοπική οικονομία, καθώς και στην τουριστική φήμη του νησιού, με σκοπό την κατάρτιση και την δρομολόγηση σειράς ενεργειών από την πλευρά της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των επιπτώσεων αυτών.
Τονίζω ότι με βάση τις δημοκρατικές αρχές, αλλά και την κείμενη νομοθεσία, το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων της Περιφέρειας.
Ευελπιστώ ότι η διοίκηση της Περιφέρειας θα ευαισθητοποιηθεί και αφενός θα περιλάβει το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη και αφετέρου θα  μας ενημερώσει για τις ενέργειές της και τις προθέσεις της στα πλαίσια εισήγησης που θα καταθέσει.
Επίσης,  προτείνω να κληθούν να παραστούν και να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση ο Δήμαρχος, κ. Νικόλαος Γαλατούμος, καθώς και η Ένωση Επαγγελματιών Σαμοθράκης εκπροσωπώντας τον επαγγελματικό κόσμο του νησιού.
Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν ανταποκριθεί στο αίτημά μας, θα επανέλθουμε αξιοποιώντας τις διατάξεις του κανονισμού του Π.Σ.
Στους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων απευθύναμε έκκληση ώστε εφόσον συμφωνούν με την αναγκαιότητα συζήτησης του θέματος στο ΠΣ, να καταθέσουν και οι ίδιοι με κάθε πρόσφορο τρόπο το ίδιο αίτημα.»

Για την «Περιφερειακή Σύνθεση»
Ο Επικεφαλής
Χριστόδουλος Τοψίδης

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο