Αλεξανδρούπολη: Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα σε πυρκαγιές

Κατασβέστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή (18/8), στην ευρύτερη περιοχή της Μάκρης Αλεξανδρούπολης χωρίς να πάρει μεγάλες – ευτυχώς – διαστάσεις. Στο σημείο παρέμειναν όλη τη νύχτα δυνάμεις της πυροσβεστικής. Η φωτιά που δημιούργησε αρχικά μεγάλη ανησυχία δεν πρόλαβε να κάνει μεγάλη ζημιά καθώς η κινητοποίηση των αρχών ήταν υποδειγματική.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ ταχύτατη ήταν και η παρέμβαση των εναέριων μέσων. Για την ακρίβεια πριν ακόμα καλά καλά γίνει γνωστό ότι έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στο σημείο, πετούσαν στον ουρανό εναέρια μέσα για την κατάσβεσή της.

Πυροσβέστες που μίλησαν στο alexpoli.gr τόνισαν ότι ο συντονισμός υπό τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ, Αρχιπύραρχο Ρήγα Ναθαναήλ, ήταν εξαιρετικός και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη επέκταση της φωτιάς ενώ μεγάλη ετοιμότητα είχε το προσωπικό και στην Αλεξανδρούπολη υπό τον διοικητή κ. Κούκουρα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης που είχε άμεσο αποτέλεσμα.

Οι εικόνες που μας έχουν μεταφέρει πυροσβέστες είναι χαρακτηριστικές. Ο διοικητής κ. Κούκουρας κάποια στιγμή έπεσε ο ίδιος στη μάχη της κατάσβεσης με μάνικα καθώς η κατάσταση ήταν πραγματικά επικίνδυνη.

Από την πρώτη στιγμή βοήθεια προσέφερε και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με μηχανήματα ενώ στο σημείο έσπευσαν  ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Κουκουράβας οι οποίοι όπως μας περιγράφουν παρευρισκόμενοι έγιναν σχεδόν μούσκεμα από τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Κάηκε μέρος του πλατανότοπου Μαΐστρου

Ένα τμήμα του πανέμορφου πλατανότοπου Μαΐστρου έγινε στάχτη από πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 2 το μεσημέρι το Σάββατο 19/8. Για καλή τύχη όλων, περαστικός αντιλήφθηκε τον καπνό από την πρώτη στιγμή και ενημέρωσε τον Γιάννη Ναϊτίδη που βρίσκονταν κοντά στο σημείο και με τη σειρά του κάλεσε άμεσα την πυροσβεστική που έφτασε σε μερικά λεπτά. Η ανάπτυξη των δυνάμεων της πυροσβεστικής ήταν άμεση αλλά η πρόσβαση εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με τον διοικητή της Π.Υ Αλεξανδρούπολης κ. Κούκουρα, λόγω του ύψους των δέντρων οι φλόγες έφταναν τα 7-9 μέτρα.

Άμεσα ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των κοπαδιών ζώων που βρίσκονται κοντά ενώ οι πυροσβέστες για ακόμα μια φορά έδωσαν ψυχή. Βοήθεια προσέφεραν και εθελοντές. Η περιοχή αποκλείστηκε για τα οχήματα από αστυνομικές δυνάμεις. Το alexpoli.gr βρέθηκε στο σημείο και μετέδωσε ζωντανά εικόνα από την κατάσβεση.

Η φωτιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο ενώ για 2 λεπτά ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης κ. Κούκουρας, δέχτηκε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Καταϊδρωμένος, ταλαιπωρημένος και ανήσυχος λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, μας εξήγησε τις δυσκολίες.

Δυο λεπτά μετά επέστρεψε στην κατάσβεση όμως τον είδαμε να επιστρέφει κρατώντας στο χέρι κάτι. Ήταν μια χελώνα που βρήκε στις στάχτες επιστρέφοντας στο σημείο της Πυρκαγιάς. Ο κ. Κούκουρας την πήρε στα χέρια και την μετέφερε σε ασφαλές σημείο, δείχνοντας την ευαισθησία του και το μεγαλείο ψυχής που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που από χθες σβήνει φωτιές αλλά βρίσκει την θέληση να σώσει έστω και μια χελώνα.

(fb: Ναθαναήλ Θάνος Ρήγας)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του