Ακυρώσεις και μείωση νέων κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Θράκης

Ορατές είναι οι πρώτες επιπτώσεις στην τουριστική αγορά της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης γενικότερα, λίγες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, την οποία ακολούθησε κύμα συλλήψεων και απαγορεύσεων, αλλά και η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους 3 μήνες.
Οι οιωνοί ήταν άριστοι για το φετινό καλοκαίρι.

Επαγγελματίες του τουρισμού εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για μία θερινή περίοδο στην οποία, εκτός απροόπτου, θα σημειώνονταν νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα για την Αλεξανδρούπολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Ιουλίου σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα εισόδου από τη γείτονα, με το τελωνείο των Κήπων, μέσα σε λίγες μέρες, να μετρά κοντά 26.000 επισκέπτες.

Δυστυχώς, όμως, το απρόοπτο που όλοι απεύχονταν συνέβη την περασμένη Παρασκευή. Το παρά λίγο πραξικόπημα και η απόλυτα έκρυθμη κατάσταση που μέχρι σήμερα προκαλεί τρόμο και ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική μας οικονομία, που τα τελευταία χρόνια παίρνει σημαντικές τονωτικές ενέσεις (και) από τους Τούρκους επισκέπτες.

Ακυρώσεις και ανάσχεση κρατήσεων.

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, κάνει λόγο για ακυρώσεις κρατήσεων σε ποσοστό 30-40% μετά τη γεγονότα της περασμένης Παρασκευής. Το ανησυχητικό είναι ωστόσο ότι παρατηρείται σημαντική ανάσχεση στον αριθμό των κρατήσεων για το επόμενο διάστημα. «Ακόμη κι αν ένας από τους δύο γονείς είναι δημόσιος υπάλληλος, αυτόματα δεν μπορεί να μας επισκεφθεί όλη η οικογένεια.

Είναι και πρακτικοί δηλαδή οι λόγοι, πέρα από το φυσιολογικό μούδιασμα που νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι», αναφέρει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, ενώ εκτιμά ότι η «παρτίδα» μπορεί ακόμη να σωθεί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες μέρες η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και οι Τούρκοι θα αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν τις αποδράσεις που σχεδίαζαν πριν τα δραματικά γεγονότα, αφού, όπως λένε οι ίδιοι, στη χώρα μας νιώθουν ασφάλεια. Πάντως, το βράδυ του πραξικοπήματος, κάποιοι από τους Τούρκους που ήταν στην περιοχή, έσπευσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Κάποιοι άλλοι, πιο ψύχραιμοι, απλώς ξενύχτησαν παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναχώρησαν αφού ολοκλήρωσαν τις διακοπές τους.

Επιπτώσεις και στην αγορά

«Είναι πλέον προφανές ότι τα γεγονότα στην Τουρκία επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της Βορείου Ελλάδος και της Αλεξανδρούπολης καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο μισό της τουριστικής περιόδου. Δεδομένη επίσης θα πρέπει να θεωρείται μία πτώση της τάξεως του 30%, ίσως και λίγο περισσότερο, όχι αποκλειστικά και μόνο στο εμπορικό κομμάτι, αλλά σωρευτικά στις απώλειες από την συνολική δαπάνη των Τούρκων τουριστών στην πόλη» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Χατζημιχαήλ που μίλησε στο alexpoli.gr.

Συμπληρώνει ακόμη ότι «ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης ασφαλώς και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, καθότι εξαρτώνται από τις εξελίξεις αφενώς στο εσωτερικό της ίδιας της Τουρκίας, αφετέρου από γεγονότα και (πιθανές νέες) καταστάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή (κουρδικό).Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται ψυχραιμία και ορθή αξιολόγηση των καταστάσεων, δίχως λαϊκισμούς και υπερβολές, ώστε μεσοπρόθεσμα, είτε να επαναξιολογήσουμε – επανακαθορίςουμε τις τουριστικές αγορές- στόχους (στο κακό σενάριο), είτε να επανέλθουμε στο προ ολίγων ημερών τουριστικό επίπεδο».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο