efhmerida1

Αγεφύρωτο χάσμα Πουλάκη- Δημάρχων για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση

Το αγεφύρωτο χάσμα που επικρατεί μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφορικά με τις αλλαγές στον Καλλικράτη και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, με ομιλητή τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, αφού στην ίδια αίθουσα βρέθηκαν τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Έβρου, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Στο επίκεντρο της κόντρας βρέθηκαν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης και ο κ. Πουλάκης, οι οποίοι, μέσα από τις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν τελικώς ότι διαφωνούν.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Πουλάκης, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους των επικείμενων αλλαγών του Καλλικράτη, ώστε να υπηρετούν μία ουσιαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι:

– Η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η ενίσχυση της ουσιαστικής και άμεσης συμμετοχής των πολιτών.

– Η αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ ως διοικητικών δομών και η ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τους ΟΤΑ.

– Η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και ευρωστίας των ΟΤΑ και ο εκσυγχρονισμός του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

– Η ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και των Περιφερειών στην αναπτυξιακή διαδικασία στο πλαίσιο του εθνικού στόχου της δίκαιης ανάπτυξης.

Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων, καθώς και εκπροσώπων των κυριότερων αυτοδιοικητικών φορέων, τονίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι οριστικές και αποτελούν απλώς βάση για περαιτέρω συζήτηση.

Ο ίδιος αφήνοντας αιχμές για την στάση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι: «Οι προσπάθειες κάποιων πλευρών να σαμποτάρουν τη διαδικασία, αποχωρώντας από τη συζήτηση και δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια διαλόγου, δεν πλήττουν ούτε την κυβέρνηση ούτε τον Υπουργό, τον οποίο αδικαιολόγητα έχουν στοχοποιήσει προσωπικά, σχεδόν από την πρώτη μέρα, αλλά υπονομεύουν και υποτιμούν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης». Άλλωστε, όπως ανέφερε κατά τη δευτερολογία του, απαντώντας στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολη που κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι «έδιωξε τους δημάρχους», έγιναν 40 συνεδριάσεις, η ΚΕΔΕ παρέστη μόνο στις 7, αρνούμενη να καταθέσει οποιαδήποτε πρόταση.

Ο κ. Πουλάκης σημείωσε πως οι προτάσεις του υπουργείου έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στην ιστοσελίδα του, τονίζοντας πως «όποιος θέλει μπορεί να τις διαβάσει και στη συνέχεια να κάνει τον απολογισμό και την κριτική του, καθώς όλες αυτές οι προτάσεις δεν είναι αποκομμένες δράσεις και πρωτοβουλίες και δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία… αυτό το γνωρίζουν και το εκτιμούν οι αιρετοί που μοιράζονται τις ίδες προσπάθειες και αγωνίες μαζί μας, και μάλιστα, ανεξάρτητα από την πολιτική και κομματική τους τοποθέτηση».

Αναφορικά με την απλή αναλογική, υπογράμμισε πως εκτός από βασικό στοιχείο ταυτότητας για την Αριστερά, αποτελεί και έναν τρόπο καλλιέργειας του πολιτικού μας πολιτισμού, χωρίς μάλιστα να διστάσει να παραλληλίσει την αλλαγή αυτή με την ατάκα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ: «Έριξα τους Έλληνες στα βαθιά για να μάθουν να κολυμπούν».

Αντιδράσεις δημάρχων

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατηγόρησε τον κ. Πουλάκη ότι είπε μισές αλήθειες, εστιάζοντας στο θέμα της απλής αναλογικής, για την οποία και στο παρελθόν έχει εκφράσει την αντίθεσή του, θεωρώντας πως θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους, ενώ εκτίμησε πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει την πολιτική της επιρροή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε τη σημερινή δύναμη της αριστεράς στο ΔΣ της ΚΕΔΕ που από τα 31 μέλη του ΔΣ μόνο 1 ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δήμαρχος σημείωσε πως η απλή αναλογική είναι ο κεντρικός άξονας, στον οποίο γυρνάνε όλα, σημειώνοντας πως «η ΚΕΔΕ δεν είχε πρόβλημα να συζητήσει για το εκλογικό σύστημα, αν προκύψει ανάγκη, αλλά λέγαμε, αυτό είναι το απαραίτητο; Είναι το δημοκρατικό; Είπαμε ότι δεν θα συζητήσουμε αρχικά για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, αλλά για χίλια άλλα πράγματα που πρέπει να τροποποιηθούν».

Σημείωσε πως η στόχευση της κυβέρνησης για συνεργασίες παρατάξεων, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, εκτιμώντας ότι θα οδηγηθούμε σε συγκρούσεις του κοινωνικού οικοδομήματος, ειδικά σε μικρούς δήμους.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει ούτε ένα αναπτυξιακό έργο στον Έβρο, πέρα από την επαναλειτουργία της ΕΒΖ, τονίζοντας πως δεν δίνει καμία αναπτυξιακή προοπτική από φόβο μήπως τροφοδοτήσει το μεγάλο κεφάλαιο, ενάντια στην ιδεολογία της. Ο κ. Λαμπάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων που είχε ζητήσει το υπουργείο τον καιρό του δημοψηφίσματος, ενώ θυμήθηκε και τις παλαιότερες αναφορές του πρωθυπουργού σε «βλαχοδημάρχους». Το δήμαρχο διέκοψαν κάποιες φορές πολίτες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση, λέγοντας ότι «δεν έχουμε προεκλογική περίοδο», αλλά κι ότι «το θέμα της απλής αναλογικής είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό για να το θυμηθεί κανείς τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δήμαρχοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου Βασίλης Μαυρίδης και Παρασκευάς Πατσουρίδης, που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αναφορικά με την απλή αναλογική, ο δήμαρχος Ορεστιάδας εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς θα κοιτάξω στα μάτια τον υποψήφιο σύμβουλο που δεν θα εκλεγεί παρά το γεγονός ότι  μάζεψε 900 ψήφους, ενώ κάποιος με 100 θα είναι στο δημοτικό συμβούλιο;». Ο κ. Πατσουρίδης, από την πλευρά του, κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει μία αλλαγή που θα βγάλει τους ΟΤΑ από την τανάλια της γραφειοκρατίας, κάνοντας αναφορές και σε καθημερινά προβλήματα των δήμων.

Πουλάκης: Δεν έγινα σοφότερος

Απαντώντας, ο κ. Πουλάκης σημείωσε πως από τον σημερινό διάλογο δεν βγήκε πολύ σοφότερος, διότι οι τοποθετήσεις των αιρετών εστίασαν στην απλή αναλογική, όχι σε όλα όσα περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου.

Μάλιστα,  μίλησε για «το πάθος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης που τον παρέσυρε», με αποτέλεσμα να μην αναφερθεί σε κάτι άλλο πέρα από την απλή αναλογική, ρίχνοντας ‘μπηχτή’, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, κατά το οποίο ανέβασε τους τόνους ότι «πάθος μπορώ να βάλω κι εγώ».

Ο κ. Πουλάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση, μέσα σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, προωθεί αλλαγές που ζητούσαν οι δήμαρχοι για πολλά χρόνια, όπως το δικαίωμα στην αντιμισθία για όλους τους αντιδημάρχους, ενώ όπως σημείωσε, μέσα από τη διαπραγμάτευση, ο κανόνας ’1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις’, έγινε ‘1 προς 4’, κάτι που αφορά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, για την απλή αναλογική, τόνισε πως «κάθε κυβέρνηση βάζει τη σφραγίδα της. Εμείς θέλουμε να βάλουμε τη σφραγίδα της δημοκρατίας και ό,τι ψηφίζει ο κόσμος να το βλέπει στο δημοτικό συμβούλιο». Μάλιστα, έδωσε και μία ‘φιλική συμβουλή’ , όπως είπε στον κ. Λαμπάκη, να μην ασχολείται με τα μαθηματικά ως νομικός που είναι, όπως και ο ίδιος, ως μαθηματικός, δεν ασχολείται με τα νομικά.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr