Αβεβαιότητα και αγωνία (και πάλι) για το μέλλον της ΕΒΖ, σε απόγνωση οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουν οι 210 εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αγνοώντας τι μέλλει γενέσθαι για τους ίδιους και το μέλλον της βιομηχανίας. Σήμερα, μάλιστα, είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την πλευρά του Λούκας Φέκερ, επικεφαλής του fund «ΙnnovationBrain» και εκπροσώπου της νεοσυσταθείσας «Hellenic AgriGroup».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων από το voria.gr, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί καθώς όπως λένε έχουν διακοπεί, οι όποιες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας όπως εξηγεί στη Voria.gr, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης. Μάλιστα η προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας και των εργαζομένων δεν πραγματοποιήθηκε με συνέπεια να μην υπάρχει κάποια ενημέρωση τόσο για την καταβολή των δεδουλευμένων, όσο και για το τι πρόκειται να γίνει αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ.

Η απογοήτευση γίνεται μεγαλύτερη καθώς πολλά είχαν επενδυθεί στις προθέσεις του κ. Φέκερ, ο οποίος φαίνεται να ‘τελείωσε’ άδοξα την κούρσα διεκδίκησης της ΕΒΖ.

«Όσο δεν υπάρχει χρηματοδότηση η εταιρεία είναι ‘νεκρή’. Δεν φαίνεται να προκύπτει νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι τράπεζες πιέζουν. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι απολύτως ζοφερή» αναφέρει ο κ. Βαρκάκης, υπογραμμίζοντας πως εκτός από την καθυστέρηση των δεδουλευμένων, δεν έχουν δοθεί από τη διοίκηση παρελθόντα επιδόματα, αλλά και ποσά που προβλεπόταν λόγω προαγωγών.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη, η συνάντηση με τη διοίκηση είναι απαραίτητο να γίνει, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια δεδομένα που θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης.

Στο μεταξύ,  την Τρίτη ξεκίνησε η παραλαβή των τεύτλων από τη φετινή παραγωγή, η οποία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Καλλιεργήθηκαν 13.000 στρμ., ενώ η ποσότητα της ζάχαρης που θα προκύψει υπολογίζεται περί τους 5.000 τόνους. Το ποσό, δε, της αποζημίωσης για τους τευτλοπαραγωγούς εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι ετήσιες ανάγκες της χώρας σε ζάχαρη αγγίζουν τους 300.000 τόνους.

Τρέλλης: «Εξοργισμένοι οι τευτλοπαραγωγοί» 

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ Χρήστος Τρέλλης σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΒΖ επισημαίνοντας πως «είναι συνέπεια της πολιτικής που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια, όταν δυστυχώς η χώρα μας συμφώνησε ή συμμορφώθηκε ή υπέγραψε τις συγκεκριμένες ποσοστώσεις που αντιστοιχούσαν για τη χώρα μας, κάτι που ουσιαστικά σήμανε την καταστροφή της βιομηχανίας», εκτιμώντας ότι «αφού δεν έχει μεταβληθεί η πολιτική αυτή, σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ανάκαμψης της παραγωγής».

Όπως ανέφερε, η κατάσταση αυτή αποτελεί εμπαιγμό προς τους τευτλοπαραγωγούς, τους εξαγωγείς, τους εργαζόμενους, όλους όσοι βρίσκονται σε αυτό το σύστημα παραγωγής στα εναπομείναντα ζαχαρουργεία. Σημείωσε ακόμη πως «η μοναδική λύση είναι να πάρει τη βιομηχανία υπό την ευθύνη της η κυβέρνηση και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα αναπτυξιακά της προγράμματα να την ενισχύσει, να την επιδοτήσει, ώστε από τη  νέα καλλιεργητική περίοδο να μπουν σε λειτουργία τα εργοστάσια. Οποιαδήποτε διαδικασία,είτεξεπουλήματοςείτεοποιαδήποτεάλλη, σημαίνει πλήρης θάνατος για τη βιομηχανία, τους τευτλοπαραγωγούς, τους εξαγωγείς, τα εργοστάσια».

Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των τευτλοπαραγωγών της Βύσσας, στο βόρειο Έβρο, με τους οποίους συναντήθηκε πριν λίγες μέρες,  σημείωσε πως είναι κυριολεκτικά εξοργισμένοι, αφού έχουν βρεθεί με εξοπλισμό αξίας χιλιάδων ευρώ, που απαξιώνεται τελείως, για μία καλλιέργεια, που, απ’ ότι φαίνεται, αργοπεθαίνει, ίσως και οριστικά…

Κική Ηπειρώτου –Γιώργος Πανταζίδης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο