room-to-grow-bnner

Αίτημα για αναβολή της κοπής 79 δέντρων εντός του Πάρκου Προσκόπων Αλεξανδρούπολης                                                                                                                      

Κατατέθηκε από τον κο Παύλο Γεωργιάδη, Σύμβουλο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης για την  κοπή των 79 αιωνόβιων δέντρων από το ιστορικό Πάρκο Προσκόπων της Αλεξανδρούπολης, έως ότου υπάρξει σαφής επιστημονική τεκμηρίωση και ενδελεχής ενημέρωση του Συμβουλίου και των πολιτών σχετικά με τη σκοπιμότητα, το χρονοδιάγραμμα, τη μελέτη του έργου, καθώς και το σχέδιο αντικατάστασης των δέντρων, ζητά ο κος Παύλος Γεωργιάδης, Σύμβουλος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης.

Ο ’ίδιος εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκώς επεξεργασμένο σχέδιο σχετικά με την αντικατάσταση των κομμένων πεύκων,  δηλαδή με ποιά είδη δέντρων, ποιας ηλικίας καθώς και την συχνότητα της κοπής και την πυκνότητα της φύτευσης. Παράλληλα, σημειώνει ότι η υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τις φυτεύσεις και τη συντήρηση των δέντρων της πόλης υπαγορεύει πως κινδυνεύει να χαθεί ο χαρακτήρας και το οικολογικό όφελος ενός ιστορικού τοπόσημου της Αλεξανδρούπολης ανεπιστρεπτί.

Η επιστολή

Η επιστολή που κατατέθηκε την Παρασκευή με τη μορφή του κατεπείγοντως, προς συζήτησης στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 14.10.2019

Προς: Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Αλεξανδρούπολη, 11 Οκτωβρίου 2019

Θέμα: Αναβολή της κοπής 79 δέντρων εντός του Πάρκου Προσκόπων Αλεξανδρούπολης Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και Σύμβουλοι της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, Με την παρούσα εισήγηση καλώ το σώμα του Κοινοτικού Συμβουλίου όπως γνωμοδοτήσει αρνητικά στην από 09.10.2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης που αφορά την κοπή 79 αιωνόβιων πεύκων στο Πάρκο Προσκόπων Αλεξανδρούπολης.

Ο στόχος της εν λόγω γνωμοδότησης είναι να αναβληθεί η κοπή των δέντρων, έως ότου υπάρξει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση, ενδελεχής ενημέρωση και ουσιαστική διαβούλευση με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον ενός από τους πιο ιστορικούς πράσινους δημόσιους χώρους της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τα πορίσματα του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, αν δεν λάβουμε αποφασιστικές δράσεις τώρα, η μέση θερμοκρασία των πόλεών μας θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.

 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτή την προσπάθεια, οι πυκνές φυτεύσεις δέντρων αποτελούν την καλύτερη, πιο οικονομική και πιο αποδοτική “φυσική λύση” (nature-based solution). Έτσι και στην πόλη μας, η ύπαρξη ενός πλέγματος ώριμων πυκνών φυτεύσεων μπορεί να κάνει την πόλη μας πιο βιώσιμη και πιο ανθεκτική, συμβάλλοντας συγχρόνως στην εξασφάλιση ποιοτικών συνθηκών διαβιωσης για τους πολίτες. Η αλλοίωση ενός από τους πιο πυκνο-φυτεμένους χώρους πρασίνου της πόλης και ο χρόνος που απαιτείται έως ότου οποιαδήποτε νέα φύτευση αναγεννηθεί και ωριμάσει, απειλεί την κλιματική προσαρμογή της πόλης και τη θωράκιση του πληθυσμού της λόγω του ότι:

  • Ένα και μόνο δέντρο μπορεί να απορροφήσει 150kg διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, σε βάθος δεκαετίας (έως ότου η νέα φύτευση ωριμάσει σε συνθήκες ενός κλίματος που αλλάζει απρόβλεπτα) τα δέντρα που πρόκειται να κοπούν θα απορροφήσουν περισσότερους από 100.000 τόνους βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα.
  • Το απολεσθέν αυτό όφελος θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι περίπου 4,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην χώρα μας, τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ πολύ περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται με χρόνιες ασθένειες και παθήσεις που σχετίζονται με αυτή.

Η καλύτερη άμυνα ενάντια σε αυτό το φαινόμενο είναι οι πυκνές φυτεύσεις δέντρων όπως αυτή του Πάρκου Προσκόπων, καθώς μπορούν να φιλτράρουν τον αέρα της πόλης, ώστε να είναι καθαρός και υγιής για τους πολίτες. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για όλους, κυρίως όμως για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και διάφορες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. • Τα δέντρα επίσης συμβάλλουν στην αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους, τη μείωση των κατολισθήσεων και τη θωράκιση της γης από τις πλημμύρες. Αυτή η ιδιότητα είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για το παραλιακό μέτωπο, όσο και για τους περιαστικούς, αγροτικούς οικισμούς της Αλεξανδρούπολης.

  • Οι δημόσιοι πράσινοι χώροι είναι ζωτικής σημασίας για το χτίσιμο ζωντανών και ενεργών κοινοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας χώρους κοινωνικοποίησης και ψυχικής ηρεμίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας που μαστίζουν τον τόπο μας. Επιπλέον, παρέχουν τη δυνατότητα σωματικής άσκησης, συμβάλλοντας στη δημόσια υγεία, την ευζωία και εν τέλει το αίσθημα της χαράς στον πληθυσμό, με προφανή οφέλη για την πόλη ως σύνολο. Τα δέντρα προωθούν, επίσης, τη βιοποικιλότητα της πόλης και πολλές άλλες οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρουν σε αυτή.

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνω στο Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης όπως γνωμοδοτήσει αρνητικά στην κοπή των 79 αιωνόβιων δέντρων από το ιστορικό Πάρκο Προσκόπων της Αλεξανδρούπολης, έως ότου υπάρξει σαφής επιστημονική τεκμηρίωση και ενδελεχής ενημέρωση του Συμβουλίου και των πολιτών σχετικά με τη σκοπιμότητα, το χρονοδιάγραμμα, τη μελέτη του έργου, καθώς και το σχέδιο αντικατάστασης των δέντρων.

Η άμεση και σε σύντομο χρονικό διάστημα κοπή των δέντρων με τη δικαιολογία ότι θα χαθεί μία χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς δεν συνυπολογίζει το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος αυτής της ενέργειας. Δημιουργεί, δε, πολύ επικίνδυνο προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο απειλείται το πράσινο της πόλης μέσα από κλειστές διαδικασίες αποφάσεων που αποκλείουν εντελώς τόσο το Συμβούλιο της Κοινότητας, όσο και την Κοινωνία των Πολιτών. Με την παρούσα εισήγηση, επιθυμώ να εκφράσω την ανησυχία μου για το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκώς επεξεργασμένο σχέδιο σχετικά με την αντικατάσταση των κομμένων πεύκων, δηλαδή με ποιά είδη δέντρων, ποιας ηλικίας καθώς και την συχνότητα της κοπής και την πυκνότητα της φύτευσης.

Η υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τις φυτεύσεις και τη συντήρηση των δέντρων της πόλης υπαγορεύει πως κινδυνεύει να χαθεί ο χαρακτήρας και το οικολογικό όφελος ενός ιστορικού τοπόσημου της Αλεξανδρούπολης ανεπιστρεπτί. Γι αυτό το λόγο, θεωρώ πως η εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ακυρωθεί έως ότου υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο πλαίσιο μίας δομημένης Πολιτικής Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να θωρακιστεί η πόλη και ο πληθυσμός της ουσιαστικά από το ρίσκο, αλλά και να μπορέσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να προσελκύσει πολύ περισσότερους οικονομικούς πόρους για την αστική αναγέννηση και την κλιματική προσαρμογή.

Θεωρώ, δε, ότι θα έπρεπε ως Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης να είχαμε λάβει γνώση της επικείμενης απόφασης για την κοπή των δέντρων, καθώς και για το πλήρες τεύχος δημοπράτησης και τα συνημμένα έγγραφα και εγκρίσεις που περιλαμβάνει. Βάσει αυτών, θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο της Κοινότητας προς το Δημοτικό Συμβούλιο προτού ληφθεί η εν λόγω απόφαση. Κάτι τέτοιο θα προάσπιζε τον ρόλο του Συμβουλίου της Κοινότητας αυτό καθαυτό, κάτι που αποτελεί χρέος και υποχρέωση όλων μας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η καλύτερη στιγμή για να φυτεύσουμε δέντρα στην Αλεξανδρούπολη ήταν πριν από 20 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα. Γι αυτό έχουμε όλοι χρέος να προστατεύσουμε το αστικό πράσινο της πόλης, τονώνοντας την ποιότητά του με μαζικές φυτεύσεις, όχι αλλοιώνοντάς το. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε την Αλεξανδρούπολη πιο βιώσιμη και πιο ανθεκτική για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Το μέλλον της πόλης μας και της Κοινότητας είναι στα χέρια μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, τις επόμενες γενιές υπερήφανες για τις αποφάσεις και τη δράση που αναλαμβάνουμε σήμερα.

 Παύλος Γεωργιάδης Σύμβουλος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

 κατετέθη με τη μορφή του κατεπείγοντως, προς συζήτησης στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 14.10.2019

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο