Έτοιμη η μελέτη για το πολυαναμενόμενο έργο «Είσοδος-Έξοδος Δικέλλων»

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Παραδόθηκε χθες στον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολο Αντωνούδη, από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, η μελέτη για το έργο «Είσοδος – Έξοδος Δικέλλων», η κατασκευή του οποίου, αναμένεται να λύσει ένα σοβαρό θέμα κυκλοφορίας και ασφάλειας, για χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες, ειδικά τους θερινούς μήνες.

Ο κόμβος είχε κλείσει πριν περίπου 10 χρόνια με απόφαση της Εγνατίας Οδού, κυρίως, επειδή, όπως αναφέρονταν, δεν πληρούσε τους όρους ασφάλειας, υπό τους οποίους πρέπει να λειτουργεί ένας κόμβος. Παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων, που έθεταν, στην κορυφή των επιχειρημάτων τους, το σενάρια έκτακτης ανάγκης και ασφαλούς μαζικής διαφυγής, ειδικά το καλοκαίρι, από μία περιοχή, όπου παραθερίζουν χιλιάδες πολίτες,  η Εγνατία δεν άλλαξε την στάση της.

Έτσι, ο δήμος αναγκάστηκε να καταφύγει στη λύση της κατασκευής ενός νέου έργου, που θα προβλέπει την είσοδο και έξοδο των οχημάτων από και προς Δίκελλα. Μετά από πολλές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και αλλαγές, τελικώς, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ανέλαβε την εκπόνηση και αυτής της μελέτης, η οποία χθες παραδόθηκε στον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού, ενώ έχει κατατεθεί και στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Όπως είπε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του προς όλους τους εμπλεκόμενους,

υπάρχει δέσμευση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου  για χρηματοδότηση του έργου με 735 χιλιάδες ευρώ.

«Είναι ένα αίτημα πολλών ετών, χιλιάδων κατοίκων, αφού τους 4 μήνες των διακοπών του καλοκαιριού, η περιοχή από τη Μάκρη ως τη Μεσημβρία, αριθμεί πάνω από 25.000 κατοίκους και λουόμενους. Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, για να υπάρχει μόνο μία έξοδος ή διέξοδος, αν κούφια η ώρα συμβεί κάτι μοιραίο, παραπλήσιο με αυτό που συνέβη στην Αθήνα. Επειδή εμείς γνωρίζουμε τον χώρο, ανασάναμε σήμερα που επιτέλους έχουμε αυτή τη μελέτη ολοκληρωμένη, προκειμένου να την παραδώσουμε στα χέρια του προέδρου και να τύχει της έγκρισης της Εγνατίας Α.Ε.».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος της Μάκρης Δημήτρης Χατζηαθανασίου, δήλωσε: «Μετά από έναν σκληρό αγώνα πολλών χρόνων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ακούμε τον Δήμαρχο ΒαγγέληΛαμπάκη και τον αντιδήμαρχο Γιώργο Κουκουράβα, να μας ανακοινώνει ότι παραδίδει στα χέρια του προέδρου της Εγνατίας Οδού, τη διάνοιξη του κόμβου των Δικέλλων. Δικαιωνόμαστε όλοι για τον σκληρό μας αγώνα. Πιστεύουμε ότι θαξαναζωντανέψειόλο το παραλιακό μέτωπο, ενώ θα δοθεί και διέξοδος για διαφυγή, σε περίπτωση πυρκαγιάς, σε χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώνεται στην παραλία, σε καθημερινή βάση. Η διάνοιξη των Δικέλλων τελικά βρίσκει τον δρόμο της, επιτέλους».

Έρχονται τα διόδια του Αρδανίου, αλλά και η βελτίωση του οδικού δικτύου

Ερωτηθείς για το θέμα των διοδίων στο Αρδάνιο, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Απόστολος Αντωνούδης, σημείωσε πως αφού, ως τα τέλη Φεβρουαρίου, εγκριθεί ο προϋπολογισμός της εταιρείας, ακολούθως θα ξεκινήσει και η κατασκευή του σταθμού διοδίων στο Αρδάνιο, «κι αυτό», όπως είπε, «γιατί είναι μία επιλογή των θεσμών και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μία επιλογή, η οποία δεν υποστηρίζεται από το αρμόδιο υπουργείο και την Εγνατία,αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή. Επίσης, προχωρά και ο διαγωνισμός για τα αναλογικά διόδια.  Υπολογίζει το υπουργείο ότι θα έχει ανάδοχο ως τον Αύγουστο του ’19, άρα,ενδεχομένως, να προλάβει η εγκατάσταση του αναλογικού συστήματος την λειτουργία του συγκεκριμένου μετωπικού σταθμού διοδίων, αυτό είναι κάτι που ευχόμαστε κι εμείς».

Αναφορικά με την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου της Εγνατίας Οδού σε πολλά σημεία και στον Έβρο, ο κ. Αντωνούδης σημείωσε πως έχει εγκριθεί το αίτημα για χρηματοδότηση της εταιρείας, από το υπουργείο Ανάπτυξης, με το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να γίνουν έργα βελτίωσης του οδοστρώματος, εντός του 2019, και στις περιοχές Έβρου και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στον Ίασμο, τη Μέστη, την Αλεξανδρούπολη, το Αρδάνιο και αλλού.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο