Την χρηματοδότηση δύο σημαντικών έργων στον Έβρο και ενός στην Καβάλα, με το συνολικό ποσό των 100 εκ ευρώ, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας. Τα έργα αφορούν κρίσιμες υποδομές στον τομέα των μεταφορών που βελτιώνουν τις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας και διευκολύνουν σημαντικά το εμπόριο της χώρας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία σειρά έργων που θα αναβαθμίσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (και της Καβάλας), καθώς και για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος όλων των φορέων του Έβρου, που αφορά στη μελέτη και κατασκευή νέου συνοριακού σταθμούς τους Κήπους.
Τα έργα για την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης έχουν ως στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και τη δημιουργία ολοκληρωμένου κυκλώματος μεταφορών.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
«Με τη σημερινή απόφαση εξασφαλίζουμε πρόσθετους πόρους για την υλοποίηση τριών κρίσιμων έργων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Η αναβάθμιση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας αλλά και η δημιουργία νέου συνοριακού σταθμού στον Έβρο θα βελτιώσει ουσιαστικά τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη και θα στηρίξει αποφασιστικά την τοπική παραγωγική δραστηριότητα. Πρόκειται για έργα με μεγάλη εθνική και περιφερειακή σημασία».

23 εκ ευρώ για έργα άμεσης αποδοτικότητας στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Όπως τόνισε μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας, «πρόκειται για μία σειρά έργων που αφορούν υποδομές και εγκαταστάσεις που θα έχουν άμεση αποδοτικότητα στους τομείς ασφάλειας του λιμένα και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, του εμπορίου, των μεταφορών. Παράλληλα, προβλέπεται η πιθανότητα κατασκευής λιμεναρχείου, εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα».
Αναλυτικά, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν τρία προγράμματα τα οποία ‘τρέχουν’ και αφορούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αρχικά, υπάρχει το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του λιμανιού με τη διαδικασία παραχωρήσεων, όπως προβλέπεται στο business plan του ΟΛΑ, ακολουθεί το πρόγραμμα βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου για τη σύνδεση με το Μπουργκάς και τέλος, το πρόγραμμα για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη. Μετά την υλοποίηση όσων προβλέπονται στα συγκεκριμένα προγράμματα, το λιμάνι θα αποκτήσει μια σημαντική δυναμική, ωστόσο, η ανάγκη για κάποιες παρεμβάσεις σε τμήματα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού που δεν θα παραχωρηθούν, ανεξαρτήτως από τα παραπάνω προγράμματα, ώθησε τη διοίκηση του ΟΛΑ στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για έργα με άμεση αποδοτικότητα.
«Από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που ενέκρινε με την πρόσφατη απόφασή του το υπουργείο, τα 23 αφορούν το λιμάνι μας, συν 4 εκ ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από το ΠΕΠ της ΑΜΘ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την υλοποίηση έργων και αγορά εξοπλισμού που θα τονώσουν άμεσα το εμπόριο, την αλιεία, τον τουρισμό, εντός του λιμένα. Ενδεικτικά, αναφέρω τη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, με πλωτές εξέδρες, σιλό, μηχανισμούς φορτοεκφόρτωσης, ακόμη και κατασκευή χώρου για την στέγαση του λιμεναρχείου, δίπλα από τα γραφεία του ΟΛΑ. Πιστεύουμε πως με τις παρεμβάσεις αυτές το λιμάνι θα απογειωθεί».
Κική Ηπειρώτου