Έργα αναβάθμισης στον ιστορικό και θρησκευτικό πυρήνα της Κομοτηνής

Αναπτυξιακή σύμπραξη για την ανάδειξη και πολεοδομική αναβάθμιση του ιστορικού και θρησκευτικού πυρήνα της πόλης της Κομοτηνής με τη συμμετοχή του δήμου Κομοτηνής, της Μητρόπολης Μαρωνείας-Κομοτηνής και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και με την συνέργεια του υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να κατατεθεί φάκελος για τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που προκηρύσσεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τη 12η Σεπτεμβρίου.

Μέγιστος προϋπολογισμός του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι τα 8,6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία 8 εκατομμύρια αφορούν έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 800 χιλιάδες ευρώ έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Ο γενικός στρατηγικός στόχος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι να καθιερωθεί ο δήμος Κομοτηνής ως η διοικητική, εκπαιδευτική και πολιτιστική πρωτεύουσα πόλη της ΠΑΜ-Θ, αλλά, κυρίως, να τονιστεί ο ιστορικός και πολιτιστικός της χαρακτήρας μέσω της ανάδειξης του ιστορικού της πυρήνα, του Βυζαντινού Τείχους και της ιστορικής του συνέχειας.

Με τη στρατηγική αυτή, η δημοτική Αρχή της Κομοτηνής φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην τουριστική και οικονομική δραστηριότητα σε όλο το γεωγραφικό εύρος του δήμου. Η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης βρίσκεται μέσα και περιμετρικά του Βυζαντινού Φρουρίου της Κομοτηνής και διακλαδώνεται στην ιστορική συνοικία με την επωνυμία «Βαρώσι», τη Δημοτική Αγορά Κομοτηνής, το εκκλησιαστικό μουσείο «Ιμαρέτ», την Πλατεία Χρυσάνθου, όπου περιέχονται σημαντικά μνημεία –ορόσημα της Κομοτηνής, όπως είναι ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Τσανάκλειος Σχολή, καθώς και ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής, κοινωνικής και διοικητικής δραστηριότητας της πόλης.

Ο κατάλογος των έργων

Ειδικότερα, στον φάκελο που έχει συνταχθεί περιλαμβάνεται ένας ευρύς κατάλογος έργων, όπως είναι οι «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής», η «Δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής πέριξ και στην ευρύτερη περιοχή του κάστρου της Κομοτηνής», η «Ανάδειξη οδών στην περιοχή επέμβασης και δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών», η «Αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου», η «Αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», οι «Εργασίες για την προστασία του μνημείου του Ιμαρέτ, που σώζεται ως το παλαιότερο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στον ευρωπαϊκό χώρο και σήμερα λειτουργεί ως εκκλησιαστικό μουσείο», η «Ενεργειακή και Κτιριακή Αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς της Κομοτηνής», η «Επανάχρηση της Τσανακλείου Σχολής με την προμήθεια εξοπλισμού», οι «Εργασίες Αποκατάστασης και Επανάχρησης του Παλαιού Επισκοπίου», και τέλος οι «Παρεμβάσεις στο Αρχοντικό Ταμαρέση, όπου στεγάζεται το κτήριο της Παλαιάς Βιβλιοθήκης».

Τι είπαν οι αρχές

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Χρύσα Καραδήμα, τόνισαν την αναγκαιότητα να αποκτήσει η Κομοτηνή, πολιτισμική ταυτότητα. «Η ταυτότητα αυτή είναι διαπολιτισμική και γι αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντική» σημείωσε η κ. Καραδήμα, ενώ ο κ. Πετρίδης επισήμανε το γεγονός ότι ο δήμος Κομοτηνής ολοκλήρωσε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο όλα τα έργα και τις δράσεις του και επομένως δεν υπήρχε κάποια άλλη μη αξιοποιημένη πρόταση για να κατατεθεί, σε αντίθεση με άλλους δήμους της

Περιφέρειας που είχαν προτάσεις οι οποίες δεν εντάχθηκαν. «Ήδη έχουμε καλύψει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από την χρονική υστέρηση σε σχέση με προτάσεις άλλων δήμων, την ίδια στιγμή που έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια από πόρους του δήμου για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις».

Ο κ. Πετρίδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι μελέτες για την αποκατάσταση του τείχους αναμένεται να έχουν κατατεθεί έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Παντελεήμων από την πλευρά του, επισήμανε ότι τη μελέτη για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού ναού της Παναγίας χρηματοδότησε από δικούς της πόρους η Μητρόπολη. Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και παράλληλα εκπονήθηκε άλλη μελέτη για τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και για την αποκατάσταση του τέμπλου του ναού της Παναγίας. Επίσης, η Μητρόπολη θα έχει ρόλο στις εργασίες αναβάθμισης του Εκκλησιαστικού Μουσείου – Ιμαρέτ. Παρεμβάσεις θα γίνουν επίσης στην σημερινή Σχολή Βυζαντινών Σπουδών και στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της πόλης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

www.dikaiologitika.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο