«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα δίκτυα φυσικού αερίου στην ΑΜΘ

Της Κικής Ηπειρώτου

Άλλο ένα βήμα προς την υλοποίηση του μεγάλου έργου της ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 16 πόλεις στις περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έγινε χθες με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή του δανείου έγινε παρουσία του Υπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος δήλωσε πως «η ΕΤΕπ είναι πολύτιμος στρατηγικός εταίρος και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Στάθηκε δίπλα μας, από το 2015, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές».

Για την κατασκευή των δικτύων θα αξιοποιηθεί επίσης χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ των τριών Περιφερειών, καθώς και τα ίδια κεφάλαια που θα δοθούν από τη ΔΕΠΑ ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ.

Το δάνειο θα έχει τετραετή περίοδο χάριτος και 20ετή περίοδο αποπληρωμής και για την έγκρισή του, που δόθηκε με απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας χρειάστηκε η εγγύηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ΔΕΠΑ, που είναι η μητρική της ΔΕΔΑ.

Η πρώτη λίστα, όπου σχεδιάζεται επέκταση του δικτύου αφορά σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα, και Χαλκίδα. Η δεύτερη λίστα, όπου η διανομή του αερίου θα γίνεται μέσω βυτιοφόρων που θα φορτώνουν το αέριο από αποθηκευτικούς σταθμούς, αφορά σε Πάτρα, Άμφισσα, Λειβαδιά, Καρπενήσι, Βέροια και Ορεστιάδα. Σημειώνεται πως πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, με νέο ψήφισμά του, ζήτησε από τους αρμόδιους να εντάξουν και αυτή την περιοχή στη λίστα με τις περιοχές όπου θα γίνουν έργα σύνδεσης με φυσικό αέριο.

Το έργο σε αριθμούς

Τα νέα έργα σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα προβλέπουν την κατασκευή 850 χιλιομέτρων νέου δικτύου που μαζί με τα υφιστάμενα 460 χιλιόμετρα θα φτάσει συνολικά στα 1.300 χιλιόμετρα.

Δημιουργούνται:

-140 χιλιάδες νέες οικιακές συνδέσεις.

-19 χιλιάδες εμπορικοί πελάτες.

-350 μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες.

– Κατά την περίοδο των κατασκευών (2018-2023), αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Προβλέπεται ακόμη πως τα επόμενα 15 χρόνια η κατανάλωση θα αυξηθεί στα 8 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή θα αυξάνεται κατά 0,6 δισ. κυβικά ετησίως, που μεταφράζεται σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα των 3 δισ. κυβικών μέτρων.

Η συμβολή της ΕΤΕπ

Εκτός από τη σύμβαση με τη ΔΕΔΑ, σημαντική είναι η συμβολή της ΕΤΕπ τόσο στην υλοποίηση έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ (π.χ. διασυνδέσεις Κυκλάδες και Κρήτη με ηπειρωτικό σύστημα), την κατασκευή και επέκταση υποσταθμών υψηλής τάσης και την πιλοτική εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», όσο και σε πρότζεκτ εξοικονόμησης ενέργειας  (π.χ. πρόγραμμα για αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία) και ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ.

Την τελευταία τριετία ο ρόλος της Τράπεζας έχει ενισχυθεί:

·         Από το 2015 και μετά εγκρίθηκαν για τη χώρα μας δάνεια άνω 5 δισ. ευρώ.

·         Ήδη, περισσότερα από 7 δισ. ευρώ επενδυτικά έργα, για την τριετία 2018-2020, έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης από την ΕΤEπ. Ποσά που θα πολλαπλασιαστούν λόγω της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο