efhmerida1

«Ένεση» 5 εκατ. ευρώ για έργα στο δήμο Αλεξανδρούπολης

Χρηματοδότηση παρεμβάσεων, όπως η αγορά αθλητικού μπαλονιού, η υπογειοποίηση κάδων, η κατεδάφιση του παλιού κολυμβητηρίου και ευρύ έργο ασφαλτοστρώσεων.
Κοινή συνέντευξη τύπου του δημάρχου Β. Λαμπάκη και του αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Παντελίδη: «Δυνατότητες μετά από χρηστή οικονομική διαχείριση, υπάρχει περιθώριο να πάμε και ακόμη καλύτερα».

Περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης για την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, τη διετία 2018-2019. Τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν μέσα από τη χρηστή οικονομική διαχείριση και τη σωστή λειτουργία και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών και την εκτέλεση έργων, συμπληρωματικά ως προς το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Η «ένεση» αυτή των 4.950.000 ευρώ έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων έχει μειωθεί σημαντικά, την στιγμή που αρμοδιότητες και ανάγκες αυξάνονται διαρκώς. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης και ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών Γιώργος Παντελίδης αναφέρθηκαν στους τρόπους αξιοποίησης των περίπου 5 εκ ευρώ, επισημαίνοντας πως είναι αποτέλεσμα τόσο της ‘νοικοκυρεμένης’ οικονομικής διαχείρισης του δήμου, όσο και της άριστης συνεργασίας υπαλλήλων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, με βασικό γνώμονα, όπως τονίστηκε, το σεβασμό στα χρήματα των δημοτών που καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν.

Λαμπάκης: «Υλοποιημένα έργα έως τις αρχές του επόμενου έτους»

Όπως σημείωσε ο κ. Λαμπάκης, το ποσό των 5 εκ. ευρώ είναι ένα αξιοπρεπέστατο ποσό, ειδικά για την εποχή που διανύουμε, εκτιμώντας ότι όλα όσα προγραμματίζονται να γίνουν με τα χρήματα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Ο δήμαρχος εξήρε τη νοικοκυροσύνη που διακρίνει τον αντιδήμαρχο οικονομικών, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους αντιδημάρχους και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αφού οι επιδόσεις και η διαχείριση της μίας πλευράς, επηρεάζει και όλες τις άλλες.

«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό το ταμειακό απόθεμα. Κρίναμε ως εκτελεστική επιτροπή, με βάση συγκεκριμένες ανάγκες και προτεραιότητες, ποια κενά θα καλύψουμε και ποια έργα θα εκτελέσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έριξε τα βέλη του τόσο στο κράτος, όσο και σε ορισμένους «πολιτικά κακοήθεις».

«Το κεντρικό κράτος λες και θέλει να μας δυσκολεύει.  Υπάρχουν κάποιοι κακοήθεις που λένε ότι δεν έχουν γίνει διαγωνισμοί στο δήμο. Τους πληροφορώ ότι έχουμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο 34 συμβάσεις, ενώ σε λίγες μέρες θα έχουμε άλλα 20 εκ ευρώ για τα έργα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και τα σχολεία στο ΚΕΓΕ…  Άλλωστε, πριν τις συμβάσεις, πρέπει να γίνουν μελέτες και να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις. Επίσης, ένα ακόμη εμπόδιο ήταν  η μη ύπαρξη  νομικής φόρμας και τευχών σε κάποια έργα. Όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά αυτοί οι πολιτικά κακοήθεις, αλλά κάνουν ότι δεν τα γνωρίζουν».

Παντελίδης: «Αυξανόμενο πλεόνασμα στα ταμεία μας»

Ο κ. Παντελίδης,   ο οποίος συμμετέχει στα δημοτικά από το 1995 και βρίσκεται στον 4ο χρόνο της αντιδημαρχίας του με την παρούσα δημοτική αρχή, σημείωσε πως η καλή οικονομική κατάσταση του δήμου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον «μαέστρο» του, που δεν είναι άλλος από τον Δήμαρχο. Σημείωσε ωστόσο ότι σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή έχουν οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι υπάλληλοι, που διαχειρίζονται με σεβασμό τα χρήματα των δημοτών.

Με αυτή τη λογική και τη χρηστή διαχείριση, το πλεόνασμα του δήμου Αλεξανδρούπολης αυξάνονταν διαρκώς από τα τέλη του 2015, που έφτανε τα 2,2 εκ ευρώ, μέχρι το τέλος του 2017 που ‘έκλεισε’ στα 4.950.000 ευρώ. Όσον αφορά  τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου, αυτά, σε μόνιμη βάση, κυμαίνονται γύρω στα 10 εκ ευρώ.

«Από τα 10 εκ. ευρώ, αφού κρατήσαμε στην άκρη όσα χρήματα απαιτούνται για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας από το προηγούμενο έτος, αποφασίσαμε φέτος ότι έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 5 εκ ευρώ για να τα διαθέσουμε για έργα και παρεμβάσεις…. Ιεραρχήσαμε στην εκτελεστική επιτροπή τις ανάγκες, λάβαμε υπόψη τα αιτήματα των υπηρεσιών και τα ικανοποιούμε κατά 95%. Δίνουμε 1,8 εκ ευρώ στην τεχνική υπηρεσία, 900 χιλ ευρώ στην καθαριότητα και το πράσινο, 1,1 εκ ευρώ στον αθλητισμό και στις υπόλοιπες υπηρεσίες περίπου 1 εκ ευρώ.

Μερικά από τα έργα που θα γίνουν με τα χρήματα αυτά, είναι σειρά έργων ασφαλτόστρωσης με 1,5 εκ ευρώ, η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στο κέντρο με 350 χιλ ευρώ, η προμήθεια του αθλητικού μπαλονιού με 375 χιλ ευρώ, η κατεδάφιση του παλιού κολυμβητηρίου με 125 χιλ ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Παντελίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή σε μεγάλο βαθμό της τήρηση αποθήκης στο δήμο, τόσο για την εισαγωγή όσο και για την εξαγωγή προϊόντων, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, τονίζοντας πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια για περιορισμό  δαπανών και για εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των δημοτών.

 Κική Ηπειρώτου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr