Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ακατάλληλου χώρου που στεγάζει μικρά παιδιά είναι το 7ο νηπιαγωγείο στην περιοχή της Απολλωνιάδας στην Αλεξανδρούπολη
Αποκαλυπτικές εικόνες που μας γυρίζουν χρόνια πίσω. Εικόνες που πρέπει όλους να μας ανησυχήσουν και να μας προβληματίσουν. Τόσες δεκαετίες δεν βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος για μετεγκατάσταση;
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το εκπαιδευτικό περιβάλλον της προσχολικής αγωγής υπογραμμίζουν τη σημασία του σχολικού χώρου στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο χώρος αναγνωρίζεται, διεθνώς, ως το θεμέλιο της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, καθώς ο τρόπος διαμόρφωσης των υλικών δεδομένων τόσο του εσωτερικού όσο και του υπαίθριου χώρου ενός νηπιαγωγείου (οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα έπιπλα, ο εξοπλισμός και το εκπαιδευτικό υλικό) επηρεάζουν τις πρακτικές που εφαρμόζονται και, κατά συνέπεια, την ποιότητα μάθησης των παιδιών.
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν αποτελεί προτεραιότητα τόσο στην χώρα όσο και στην πόλη μας, την Αλεξανδρούπολη.
Αίθουσες μινιατούρες , χώροι λίγων τετραγωνικών μέτρων για 20 και 25 παιδιά, υποδομές ανύπαρκτες, κτηριακές εγκαταστάσεις ακατάλληλες για Νηπιαγωγεία.
Μόνο ένα πέρασμα έξω από το 7ο νηπιαγωγείο στην περιοχή της Απολλωνιάδας (Ελλησπόντου 11), που λειτουργεί, έναντι μισθώματος, τουλάχιστον 30 χρόνια και στεγάζεται στον ημιώροφο παλαιάς διώροφης ιδιόκτητης κατοικίας, αρκεί για να το καταλάβεις.
Επικίνδυνη αυλή λίγων τετραγωνικών μέτρων αν και προορίζεται και για τις ψυχοκινητικές και άλλες δραστηριότητες που υπαγορεύουν τα αναλυτικά προγράμματα ενός νηπιαγωγείου, περιτριγυρισμένη από πολλές σκάλες, με μια «δεξαμενή» παραπλεύρως και είσοδος κοινή με τον ένοικο του επάνω ορόφου!
Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους… ας το αφήσουμε καλύτερα.
Δυο αίθουσες 20- 25τετραγωνικών μέτρων η καθεμία, προορισμένες να φιλοξενήσουν μέχρι και 25 παιδιά, αφού το νηπιαγωγείο είναι διθέσιο κι εν δυνάμει ολοήμερο.
Καλοριφέρ παλαιού τύπου –με «φέτες»- ακάλυπτα, που άνετα μπορούν να αποτελέσουν παγίδες ατυχήματος λόγω στενότητας του χώρου, συνθέτουν την εικόνα του για να την ολοκληρώσουν τα ξύλινα παράθυρα παλαιού τύπου με τα εύθραυστα τζάμια κι ένα κομμάτι κόντρα πλακέ τοποθετημένο μπροστά τους για να αποτρέπει τυχόν επαφή των νηπίων με αυτά και πιθανώς την έξοδο τους στο μπαλκόνι όταν είναι ανοιχτά!
Η μια και μοναδική τουαλέτα ενηλίκων, δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των νηπίων, εξυπηρετεί αγόρια και κορίτσια και βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου.Η πρόσβαση σε αυτήν φαντάζει με κυνήγι χαμένου θησαυρού, αφού για να φτάσεις εκεί πρέπει να περάσεις μέσα από τη δεύτερη αίθουσα του νηπιαγωγείου,ν α διακόψεις τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σ΄ αυτήν, να στριμωχτείς στην κουζίνα- «καμαρούλα μια σταλιά» με την όποια επικοινωνεί και να διασχίσεις έναν διάδρομο μερικών μέτρων με σκέπαστρο, που πρόσφατα επιδιορθώθηκε γιατί τα νερά της βροχής έκαναν αισθητή την παρουσία τους.( Επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα σε σχολικές δομές επισκέπτονται συνήθως το χώρο μετά το πέρας του ημερήσιου προγράμματος κι όχι κατά τη διάρκεια αυτού.)
Εικόνες που μας γυρίζουν χρόνια πίσω, εικόνες που πρέπει όλους να μας ανησυχήσουν και να μας προβληματίσουν. Τόσες δεκαετίες δεν βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος για μετεγκατάσταση; Γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις;
Συμφωνούμε ότι δεν είναι δίκαιο για νήπια να πρωτοέρχονται σε επαφή με την εκπαίδευση κάτω από αυτές τις συνθήκες;
Αν, ο μη γένοιτο, κάποιο παιδί χτυπήσει πολύ άσχημα ή πάθει κάποια μικροβιακή λοίμωξη λόγω της ανεπάρκειας και της ακαταλληλότητας των χώρων υγιεινής δεν θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι;
Μήπως πρώτα πρέπει να συμβεί κάτι και να μεριμνήσουμε έπειτα, κατόπιν εορτής;
Σημειωτέον ότι για να επιτραπεί σε κάποιον ιδιώτη να λειτουργήσει ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο απαιτείται ο χώρος να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του είναι αυστηροί .
Οι φορείς και οι αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου,Δημοτική Αρχή, Υγειονομική Υπηρεσία, Πολεοδομία) οφείλουν να συνεργαστούν, καταγράψουν τις ανάγκες, να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ή να φροντίσουν για την μετεγκατάσταση του πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.
Φωτεινή εξαίρεση στη συγκεκριμένη σχολική δομή η διευθύντρια του νηπιαγωγείου που σε υποδέχεται πάντα με χαμόγελο και ευγένεια. Σου δίνει την αίσθηση και τη σιγουριά ότι γνωρίζει άριστα το κομμάτι που αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία και θα την ήθελες σίγουρα για δασκάλα του παιδιού σου.

Vivika
Αν αυτό είναι φυτώριο της νέας γενιάς ελληνόπαιδων 30 χρόνια τώρα, καταλαβαίνω γιατί γίναμε και συνεχίζουμε με συνέπεια να είμαστε οι παρίες της Ευρώπης.