Ένας ξεχωριστός εορτασμός της απελευθέρωσης της Σαμοθράκης

Με κάθε επισημότητα, αλλά και ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε, το πρωί της Πέμπτης, η Σαμοθράκη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στη Σαμοθράκη για να παραστεί στον εορτασμό της 105ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού από τον τουρκικό ζυγό.

Οι κάτοικοι που, περίπου πριν από 20 ημέρες, δοκιμάστηκαν σκληρά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί, το τελευταίο τριήμερο και ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες για την αποκατάσταση της κανονικότητας που τόσο βίαια ανετράπη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στη Χώρα της Σαμοθράκης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Ανθίμου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η παρέλαση μαθητών και τμημάτων του στρατού.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη από τον δήμαρχο Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα.Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας και στη συνέχεια αναχώρησε για την Αθήνα.

Ο κ. Παυλόπουλος σκιαγράφησε τη μακραίωνη πορεία της Σαμοθράκης μέσω ιστορικής αναδρομής, με αφετηρία την εγκατάσταση στο ακριτικό νησί των πρώτων κατοίκων των Πελασγών και αναφορές στη συνέχεια στη ρωμαϊκή περίοδο, με ειδική μνεία στην καθιέρωση της νήσου σε διεθνές θρησκευτικό κέντρο, στη βυζαντινή κυριαρχία και την οθωμανική κατοχή, στο άγνωστο επί πολλά χρόνια «Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης» και στην προσάρτησή της στην Ελλάδα το 1914.

Σημείωσε πως «η περίλαμπρη ιστορία των διαχρονικών αγώνων και θυσιών των κατοίκων της Σαμοθράκης αφενός αποδεικνύει ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία, υφ’ όλες της τις εκφάνσεις, είναι υπαρξιακή αρχή και αξία. Αφετέρου, συνιστά παρακαταθήκη ενότητας μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά. Παρακαταθήκη ιδιαίτερα κρίσιμη στους τωρινούς, κρίσιμους για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας, καιρούς».

Δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος με την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη «του ιστορικού και ιδιαίτερα προικισμένου από τη φύση Δήμου», συμπληρώνοντας πως «μ’ επιφορτίζει με το ιερό χρέος ν’ ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις, στην προσπάθεια όλων των Σαμοθρακιτών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο σας αλλά και για την Ελλάδα μας».

Δήμαρχος Σαμοθράκης: Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβολίζει την επανεκκίνησή μας

Αναφερόμενος στη συγκίνηση που προκάλεσε στους κατοίκους της Σαμοθράκης το ενδιαφέρον και η αγωνία που εκδήλωσε άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθε το ακριτικό νησί μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, περίπου ένα μήνα πριν, ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας άρχισε την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσής του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης.

Υπογράμμισε ότι «οι ανάγκες μας είναι πολλές, τα προβλήματά μας πολλά και οι απειλές που πρέπει να παρακάμψουμε μεγάλες. Εξίσου αναγκαία είναι η εξωστρέφειά μας, η αντιστροφή των μειονεκτημάτων μας σε πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική μας «απομόνωση» είναι στοιχείο αξιοποιήσιμο που πρέπει να μετεξελιχθεί σε πύλη ευκαιριών».

Ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «σήμερα ζούμε εδώ περίπου 2.500 κάτοικοι που όλοι μαζί αναζητούμε το βηματισμό μας στο μέλλον για πρόοδο», συμπληρώνοντας πως «είναι άμεσα αντιληπτή η διαπίστωση μιας υστέρησης σε σχέση με το δυναμικό του νησιού» και εξέφρασε με αυτοκριτική διάθεση την πεποίθηση ότι «αιτία της υστέρησης που παρατηρείται είναι η μη εναρμόνισή μας με τις προκλήσεις της εποχής. Δεν δικαιολογείται σήμερα να μην υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές που θα αποτελέσουν τα θεμέλια της ανάπτυξης». Χαρακτήρισε πρωτοφανή τη θεομηνία με «χαρακτηριστικά κατακλυσμού», που στις 26 Σεπτεμβρίου διέκοψε την κανονικότητα της ζωής στο νησί.

Περιέγραψε τις συνέπειές της κάνοντας λόγο για τραυματισμό του κοινωνικού ιστού, της τοπικής οικονομίας και μεγιστοποίηση των δυσκολιών. «Οι συνέπειες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητές μας και η αρωγή του κράτους που αναμένουμε είναι απολύτως αναγκαία. Στη δική μου σκέψη, η σύγχρονη ιστορία μας διαιρείται πλέον στο χρονικό σημείο εκείνης της τρομερής νύχτας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η παρουσία σας εδώ, εκτός από μέγιστη τιμή, θα συμβολίζει πλέον και την επανεκκίνησή μας και γνωρίζουμε ότι στον αγώνα μας αυτό θα σας έχουμε συμπαραστάτη μας και με την ιδιότητα του συνδημότη μας», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο δήμαρχος Σαμοθράκης.

Κείμενο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Βασ. Σπιτάλας
(samothrakisarmonia.blogspot.gr)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr