Άνω κάτω το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν την πρώτη συνεδρίαση

Της Κικής Ηπειρώτου

Δύο από τα σημαντικότερα θέματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και απασχολούν έντονα πολίτες και φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης και η εξόρυξη χρυσού, απουσιάζουν από την πρώτη τακτική συνεδρίαση του κορυφαίου συλλογικού της οργάνου. Μάλιστα, οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει αιτήματα για συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων, τα οποία, όμως, για την ώρα, δεν φαίνεται να «χώρεσαν» στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 30/9.

Ίσως «προάγγελος» αυτής της στάσης της περιφερειακής αρχής, μπορεί να θεωρηθεί η πλήρης απουσία εκπροσώπου της στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη για το θέμα του χρυσού. Όπως έλεγαν τότε κάποιοι από τους συμμετέχοντες, στα «πηγαδάκια», ο κ. Μέτιος και η παράταξή του βρίσκονται σε δύσκολη θέση, μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη «εφόσον συμφωνεί η τοπική κοινωνία». Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ, προεκλογικά, στήριξε απόλυτα και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο, με πολλές ενδοπαραταξιακές «παραφωνίες», την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως κατά την έναρξη της συνεδρίασης, θα γίνει κάποια αναφορά στα «καυτά» αυτά θέματα, κάτι που όμως δεν ικανοποιεί τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ζήτησαν ξεχωριστές συνεδριάσεις ή συμπερίληψη των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη.

Τοψίδης: «Θλίψη και αγανάκτηση»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απουσία των θεμάτων αυτών από την πρώτη τακτική συνεδρίαση, προκάλεσε αντιδράσεις. Η «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη, σε  ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η πρόσκληση για την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειάς μας, η οποία εκδόθηκε σήμερα!

Διαπιστώνουμε ότι από την Ημερήσια Διάταξη της συγκληθείσας συνεδρίασης απουσιάζουν όλα τα ουσιαστικά θέματα που αφορούν την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (εκτός, βέβαια, των δύο επερωτήσεων της παράταξής, για τις οποίες η μη ένταξή τους στην Ημερήσια Διάταξη συνιστά σαφή παράβαση καθήκοντος για τον Πρόεδρο του Π.Σ.).

Είναι ταυτοχρόνως τραγικό αλλά και απόλυτα πραγματικό ότι η διοίκηση της Περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης επιλέγουν να συγκληθεί η συνεδρίαση την τελευταία ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου (άλλωστε είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου) και δεν συμπεριλαμβάνουν στα θέματα που θα συζητηθούν κανένα θέμα ουσίας !

Ασχέτως αν η Σαμοθράκη και κυρίως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της έχουν υποστεί ένα καταστροφικό «χτύπημα» από τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό και την δυσφήμιση του νησιού, το θέμα αποκλείεται από την συνεδρίαση του Π.Σ. Οπότε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την σημερινή διοίκηση. Συμπτωματικά βέβαια όλοι διαπιστώνουμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει δρομολογήσει καμία απολύτως ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό αμφιβάλλουμε αν η διοίκηση της Περιφέρειας έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες στην Θάσο από την πολύ πρόσφατη χρεωκοπία του “ThomasCook” !

Ομοίως αποκλείσθηκε από την συζήτηση το θέμα που αφορά την εξόρυξη χρυσού στην Θράκη, ασχέτως αν όλοι οι φορείς της περιοχής, εκτός από την διοίκηση του κ. Μέτιου, έχουν εκφράσει την αγωνία τους κι έχουν λάβει αρνητική θέση πάνω στο θέμα αυτό.

Ομοίως και για το ζήτημα του Radar στην κορυφή του όρος Υψάριο της Θάσου !

Ομοίως για το θέμα του Ιού του Δυτικού Νείλου, στο οποίο η Περιφέρειά μας κατέχει, δυστυχώς, την πρωτιά των κρουσμάτων !

Είναι θλιβερό ότι πρέπει να επισημάνουμε όχι μόνο την αδυναμία δρομολόγησης ενεργειών για την περιοχή μας και για τους πολίτες αλλά και την αδυναμία να αντιληφθούν τις προτεραιότητες που αφορούν τους πολίτες και την ΑΜΘ. Είναι, επίσης, τραγικό για την περιοχή ότι προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητά τους αποφεύγοντας την συζήτηση των θεμάτων.

Είναι προφανές ότι τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Πρόεδρος του Π.Σ. δεν σέβονται τις νομικές και προπάντων τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς ήταν υποχρεωμένοι τα θέματα που ζήτησε η παράταξή μας (εξόρυξη Χρυσού, Radar& αποκλεισμός Σαμοθράκης) αλλά και άλλες παρατάξεις να τα συμπεριλάβουν στην Ημερήσια Διάταξη και να τα θέσουν προς συζήτηση στο κορυφαίο δημοκρατικό όργανο της Περιφέρειας, το Π.Σ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε σχετικά:

«Είναι θλιβερό ότι επιλέγουν να αποκλείσουν τα θέματα ουσίας από το Π.Σ. προκειμένου να κρύψουν την «γύμνια» τους και την ανικανότητά τους. Η παράταξή μας θα συνεχίσει να μάχεται για τους πολίτες και την περιοχή μας ενάντια στην ανικανότητα και στην επιχειρούμενη υιοθέτηση ενός αφελούς σκοταδισμού».

Κατσιμίγας: «Πρώτες γεύσεις από αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει!»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Κώστας Κατσιμίγας, αναφέρει:
«…Και όμως. Παρά την σχετική υπόσχεση του προέδρου του Π.Σ., καμία από τις προτάσεις μας δεν ετέθησαν στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς συμβουλίου της 30ης Σεπτεμβρίου. Σε όχλησή μου ο πρόεδρος μου είπε ότι ο Περιφερειάρχης θα κάνει κάποιες αναφορές…. Είναι μια κακή αρχή της διοίκησης που δεν θα μείνει αναπάντητη. Τι τους ενόχλησε; Η ζητηθείσα επικαιροποίηση της απόφασης κατά της εξόρυξης χρυσού; Τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης; Το περιφερειακό συμβούλιο στη Σαμοθράκη; ή η κεραία στο Υψάριο της Θάσου; …. Πρώτες γεύσεις από αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει!».

Αίτημα και από Λαϊκή Συσπείρωση για τον χρυσό

Σημειώνεται πως και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει καταθέσει αίτημα για συζήτηση για την επένδυση του χρυσού σε Σάπες και Πέραμα.

Στο σχέδιο του ψηφίσματος που παραθέτει αναφέρει:

«Η αναθέρμανση της υπόθεσης εξόρυξης Χρυσού στην περιοχή της Θράκης και ιδιαίτερα στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών και Αλεξανδρούπολης(περιοχή Περάματος), δια στόματος του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, αποτελεί μια επικίνδυνη για το λαό και την περιοχή εξέλιξη.

Η εναντίωση επιστημονικών φορέων, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού έχει βάση, αφού η μέθοδος εξόρυξης, αλλά και απόληψης  του χρυσού, είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων, με σοβαρές συνέπειες και στις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Παράλληλα με την παράδοση του χρυσού, ενός ιδιαίτερου ορυκτού που συνιστά στρατηγικό απόθεμα για το λαό και τη χώρα μας, δίνεται ένα πλεονέκτημα που θα μπορούσε σε μια άλλη περίοδο με μια ασφαλή μέθοδο, εφόσον υπήρχε, να αξιοποιούνταν υπέρ του ίδιου του λαού και όχι να δίνονταν φιλέτο σε μονοπωλιακούς ομίλους, για να βγάζουν δις και να αφήνουν κρανίου τόπο στο πέρασμα τους.

Ευθύνες πέρα από τη σημερινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις που σε τοπικό επίπεδο στηρίζουν αυτό το σχεδιασμό, έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση που ενώ προεκλογικά εναντιώνονταν στις επενδύσεις, μετεκλογικά  διατήρησε όλο το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο : ο μεταλλευτικός κώδικας παραμένει κομμένος και ραμμένος για τους χρυσοθήρες, το καθεστώς εκπόνησης Μελετών Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων, από τους ίδιους τους επενδυτές, είναι καθεστώς που αξιοποιείται σήμερα για να επαναπροωθηθούν τα απαράδεκτα σχέδια των χρυσοθήρων. Με αυτό τον τρόπο στην ουσία διευκόλυνε τις επενδύσεις.

Οι υποσχέσεις για καλοπληρωμένες δουλειές είναι το τυρί στη φάκα που στήνει ο μεγαλοεπενδυτής, για να δεχτεί ο λαός να παραδώσει τον ορυκτό του πλούτο και να καταστρέψει το ίδιο του το περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι δεν πρέπει να ¨τσιμπήσουν¨. Η πείρα από τέτοιες επενδύσεις είναι χαρακτηριστική καθώς τα λίγα παραπάνω ευρώ είναι το αντάλλαγμα για τα εργατικά ατυχήματα, την εντατικοποίηση, το χαμηλό προσδόκιμο ζωής από τις συνθήκες εργασίας, ενώ οι επενδυτές θα βγάλουν δις.

Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην παράδοση του ορυκτού μας πλούτου, στην καταστροφή της ζωής και του περιβάλλοντός μας. Θα παλέψουμε με κάθε τρόπο απέναντι στα σχέδια της EL Dorado και της κυβέρνησης, για να μείνουν στα χαρτιά οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί. Απαιτείται ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζόμενων, του λαού, τη διαχείριση του περιβάλλοντος προς όφελός του και την αποφυγή της υπέρμετρης επιβάρυνσής  του και όχι το κέρδος για τους λίγους»

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Σχετικά με την συμπλήρωση δύο ετών από την πτώση της γέφυρας του Ιάσμου.

Eπερωτών: Ο Επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

  1. Σχετικά με την συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις που αφορούν τρόφιμα και ευρύτερα τον αγροδιατροφικό τομέα.

Eπερωτών: Ο Επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

  1. Έγκριση παράτασης ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων πέραν του Εθνικού πλαισίου λειτουργίας στην πόλη της Ελευθερούπολης, της Π.Ε Καβάλας στα πλαίσια των Τοπικών δρώμενων «Λευκή Νύχτα ».

Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Καβάλας κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

  1. Έγκριση παράτασης του ενιαίου πλαισίου ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων στην Κομοτηνή της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Λευκή Νύχτα 2019».

Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης.

  1. Έγκριση παράτασης ή μη του ενιαίου πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την πόλη της Ορεστιάδας ,της Π.Ε Εβρου στο πλαίσιο της διοργάνωσης bazaar τιμών με παράλληλες δράσεις .

Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Εβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς.

4.Ορισμός εκπροσώπων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την συγκρότηση επιτροπής σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 3 παρ.2 του Ν.2734/1999

Εισηγήτρια : Η Προϊσταμένη του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Χρυσούλα Βουτσά.

  1. Σύσταση Επιτροπών αποφασιστικού χαρακτήρα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εισηγήτρια: Η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα Ζωή Κοσμίδου.

  1. Ορισμός μελών της επιτροπής Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εισηγήτρια: Η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα Ζωή Κοσμίδου.

7.Ορισμός μελών της επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εισηγήτρια: Η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα Ζωή Κοσμίδου.

  1. Έγκριση έκδοσης απόφασης εργοταξιακής σήμανσης & προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για εργασίες που θα εκτελεστούν στα πλαίσια του έργου: «Βελτίωση οδικής ασφάλειας ΠΕ Ροδόπης»

Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης.

  1. Έγκριση σχεδίου και σύναψης σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δια της Π.Ε. Δράμας και του Δήμου Κ. Νευροκοπίου για την «Άσκηση αρμοδιοτήτων συντήρησης εθνικού, επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου με την παραχώρηση χρήσης του μηχανήματος έργου ΜΕ 122158 ΙΧ Ισοπεδωτή Γαιών (Grader).

Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος.

10.Επικύρωση των πρακτικών της 8ης, 9ης και 10ης συνεδρίασης, έτους 2019 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εισηγητής : O πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο