efhmerida1

Άνω-κάτω πάλι η ΕΒΖ

Εμπαιγμό από τη διοίκηση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – Αγωνία για την έντονη φημολογία περί λουκέτου στο εργοστάσιο Ορεστιάδας. Παραιτήθηκε το μέλος του ΔΣ Γεράσιμος Τσιαπάρας κατά του οποίου είχαν υποβάλει μηνύσεις οι παραγωγοί.

Για εμπαιγμό σε βάρος των απλήρωτων τευτλοκαλλιεργητών της χώρας, αλλά και για έλλειψη προγραμματισμού σε σχέση με τη λειτουργία της ΕΒΖ, με συνέπεια να οδηγείται σε δρόμο χωρίς επιστροφή, καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας, οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Εντωμεταξύ, χθες έγινε γνωστή η παραίτηση του μέλους του ΔΣ της επιχείρησης Γεράσιμου Τσιαπάρα, εναντίον του οποίου οι παραγωγοί είχαν καταθέσει μήνυση για εξύβριση.

Άπαντες περιμένουν να δούνε ποια θα είναι η πρόταση για την ΕΒΖ, που έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει η διοίκηση, καθώς η κατάσταση για τη βιομηχανία και τους συνεργαζόμενους αγρότες, είναι κάτι περισσότερο από οριακή.
Όπως έχει πληροφορηθεί η Voria.gr, την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη συμβουλευτικής εταιρείας είχαν επισκεφθεί τα ζαχαρουργεία της ΕΒΖ και συνέλεγαν στοιχεία για τη δραστηριότητά τους και τα αποθέματα προϊόντος, προφανώς για την επεξεργασία αυτής της πρότασης που εντός των ημερών η Διοίκηση αναμένεται να παρουσιάσει στους εργαζομένους της επιχείρησης.
Με την κατάσταση ως έχει και τα όσα έχουν διαρρεύσει, προβλέπεται ότι θα προταθούν μειώσεις του μισθούς και μάλιστα μεγάλες ενώ πιθανόν το σχέδιο θα προβλέπει κλείσιμο του εργοστασίου Ορεστιάδας και διατήρηση σε λειτουργία μόνο του ζαχαρουργείου στο Πλατύ.
Η εταιρεία, με τα δάνεια που την βαρύνουν(περί τα 162 εκατ. ευρώ), υψηλό βιομηχανικό κόστος λόγω και της περιορισμένης παραγωγής τεύτλων και, χωρίς κεφάλαια κίνησης να στηρίζουν τη λειτουργία της, χρειάζεται γερές ενέσεις ρευστότητας για να προσπαθήσει να ανακάμψει κρατώντας και ενισχύοντας την τευτλοκαλλιέργεια.

Εμπαιγμό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Με σχετική ανακοίνωσή της ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΕΒΖ, αναφέρουν τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό των απλήρωτων τευτλοκαλλιεργητών, οι οποίοι, παρά τις εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών για αποπληρωμή τους έως το τέλος του 2017 και παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για στήριξη της Βιομηχανίας ώστε να παραμείνει ζωντανή, παραμένουν απλήρωτοι.

Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ, η οποία από την υποσχεσιολογία για πληρωμές των οφειλουμένων προς τους καλλιεργητές έως το τέλος του προηγούμενου έτους μιλώντας τους για «γλυκά» Χριστούγεννα, πέρασε στις ύβρεις και τις χυδαιότητες από γνωστό, για τον χαρακτήρα του, μέλος της.

Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν για άλλη μια φορά στο κομβικό χρονικά σημείο της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου, όπου τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε συνδυασμό με την έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού από την πλευρά της Διοίκησης για τη νέα χρονιά, βάζουν τη Βιομηχανία σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Μεγάλη χαμένη η εταιρεία, η οποία διαγράφει μια καταστροφική πορεία, που αργά ή γρήγορα θα σημάνει και το οριστικό της τέλος.

Χαμένη και η κυβέρνηση, η οποία δείχνει να μην κερδίζει τελικά, παρά τις ευκαιρίες που της δόθηκαν, ένα στοίχημα τριετίας.

Μόνη κερδισμένη η πιστώτρια Τράπεζα, η οποία έπειτα από μια πενταετή προσπάθεια για αφανισμό της παραγωγής ζάχαρης και της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, βλέπει τις προσπάθειες της να δικαιώνονται».

Μηνύσεις για εξύβριση και παραίτηση Τσιαπάρα

Το μεσημέρι της Δευτέρας, μηνύσεις για εξύβριση κατά του Γεράσιμου Τσιαπάρα, μέλους δ.σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, κατέθεσαν τρεις τευτλοπαραγωγοί στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, έχοντας ως μάρτυρες τριάντα αγρότες που ήταν παρόντες και άκουσαν όσα λέχθηκαν στη συνομιλία μεταξύ εκπροσώπου των Σερραίων παραγωγών και του κ. Τσιαπάρα. Τους τευτλοπαραγωγούς συνόδευσε στο αστυνομικό τμήμα δικηγόρος. Οι παραγωγοί, όπως κατήγγειλαν, δέχθηκαν χυδαία επίθεση από τον κ. Τσιαπάρα.

Τελικώς, όπως όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ο Γεράσιμος Τσιαπάρας αποτελεί παρελθόν για το ΔΣ της ΕΒΖ: «Από την Διοίκηση της Ε.Β.Ζ. ανακοινώνεται ότι ο κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης υπέβαλε την Δευτέρα 29.1.18 και ώρα 08:59, την παραίτηση του από μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας μας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr