Άνοιξε τις πόρτες του το Κέντρο Υποστήριξης Δανειοληπτών Αλεξανδρούπολης

Την δυνατότητα να ενημερώνονται ως προς τα δικαιώματα τους σε σχέση με τις οφειλές τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων θα έχουν οι πολίτες μέσω του Κέντρου ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ.) που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη και το οποίο εγκαινίασε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καϊσας, Γκαρά και Ρίζος, έκοψαν την κορδέλα του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) στην Παλαγία της Αλεξανδρούπολης. Το Κέντρο λειτουργεί στο χώρο όπου λειτουργούν και οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Οι υπάλληλοί του έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους και μπορούν να εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες.

Στόχος του Κ.Ε.Υ.Δ .είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω της οικονομικής κατάστασης. Επίσης, το Κέντρο παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες (οικονομικής και νομικής φύσεως) και ενημέρωση των πολιτών για θέματα διαχείρισης οφειλών εξυπηρετούμενων η μη ιδιωτικών δανείων. Όπως δήλωσε άλλωστε ο κ. Παπαδημητρίου, ο στόχος των ΚΕΥΔ είναι να προσφέρουν υπηρεσίες ενημέρωσης σε όλους τους δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

«Από τις έρευνες που έχει κάνει η ΓΣΒΕ περίπου 120.000 με 150.000 Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό», ανέφερε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Παπαδημητρίου και τόνισε πως «γύρω στις 500 εταιρείες έχουν αρχίσει είτε διμερείς διαπραγματεύσεις, είτε διαπραγματεύσεις με πολλούς πιστωτές. Επίσης, υπάρχουν και 15 επιχειρήσεις που έχουν επιτυχώς μπει μέσα, έχουν βγάλει τις προϋποθέσεις της βιωσιμότητας και έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες, αφού έχει πλέον ολοκληρωθεί η διασύνδεση των τραπεζών με όλες τις οικονομικό-φορολογικές-ασφαλιστικές πλατφόρμες (Τειρεσίας κλπ).

Το νομικό πλαίσιο

Τόσο ο αναθεωρημένος Ν. Κατσέλη (Ν.Σταθάκη) για τα νοικοκυριά, τους πρώην εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός για τις επιχειρήσεις προστατεύουν από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Για τα νοικοκυριά και τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται στον αναθεωρημένο Ν.Κατσέλη-Σταθάκη προστασία της πρώτης κατοικίας έως για την οποία υποβάλλεται αίτηση ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018. Η προστασία εξασφαλίζεται με μία αίτηση. Άμεση ενημέρωση και δωρεάν υποστήριξη παρέχεται με ραντεβού στα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.

Στις 3/5/2017, ψηφίστηκε ο Νόμος του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών για τις επιχειρήσεις, νόμος ο οποίος για πρώτη φορά σε εξωδικαστικό επίπεδο παρέχει ισχυρά κίνητρα για την ένταξη μίας επιχείρησης η οποία επαπειλείται με αδυναμία πληρωμών ή που ήδη αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, σε μία καινοτόμο, δομημένη, γρήγορη και αυστηρά χρονικά οριοθετημένη εξωδικαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης με όλους τους πιστωτές τις (ΔΟΥ, Ασφ.Ταμεία, Τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες Πιστωτές). Ο μηχανισμός αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και θα μπορούσε να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις για τις δύο πλευρές. Στον Νόμο ήδη προβλέπεται ρητά πρωτοφανής ευελιξία του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων -ως πιστωτών-, με δυνατότητα απομείωσης βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων και παράλληλη επιμήκυνση παλαιών οφειλών έως 120 δόσεις.

«Μας ενδιαφέρει ο συμψηφισμός για το 12%»

Το ενδεχόμενο συμψηφισμού του 12% με χρέη επιχειρήσεων, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ερωτώμενος από τον “Χρόνο” στη διάρκεια της περιοδείας του στη Ροδόπη. Πρόκειται για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών, την οποία κατήργησε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης τον Απρίλιο του 2016.

Ειδικότερα με την υπ’ αριθμόν 13311/273 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ καταργούσε το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 που προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου του Νομού Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα.

Η απόφαση αυτή σηματοδότησε επιπλέον τη μη καταβολή των οφειλών από την επιδότηση αυτή για το χρονικό διάστημα 2010-2015 από τον ΟΑΕΔ, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Το υπουργείο Οικονομίας έβλεπε θετικά τότε μόνο τη λύση του συμψηφισμού των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η λύση αυτή δεν ευοδώθηκε εντός του 2016, όπως είχε εξαγγελθεί, ούτε βέβαια μέχρι σήμερα. Πλέον αρκετοί επιχειρηματίες διεκδικούν μέσω της δικαστικής οδού την καταβολή των οφειλών του 12% ή έστω τον συμψηφισμό αυτών.

Το σύντομο σχόλιο του υπουργού Οικονομίας κου Παπαδημητρίου από την Κομοτηνή ήταν το εξής: «Το 12% απερρίφθη γιατί είναι εναντίον των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τουλάχιστον είναι αυτό που υποσχέθηκε ο κύριος Σταθάκης δηλαδή τον συμψηφισμό. Δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε θα γίνει αυτό, αλλά είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και θα το κοιτάξουμε».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο