Άμεση μέριμνα για το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Το θέμα της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών και της πλήρους επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, το οποίο επλήγη από τη θεομηνία βάζουν σε προτεραιότητα τα στελέχη του υπουργείου Υγείας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει το υπουργείο να επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης του έργου ανακατασκευής του Κέντρου Υγείας στο ΕΣΠΑ, κάτι που είχε στον προγραμματισμό του.

Το μεσημέρι της Τρίτης μετέβησαν στο νησί με στρατιωτικό εναέριο μέσο, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, και ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος της καταστροφής και να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της δομής. Παράλληλα, χθες έφτασε στο νησί κλιμάκιο τεχνικών από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας.

Μεγάλες οι ζημιές

Οι ζημιές που υπέστη το Κέντρο Υγείας είναι ιδιαίτερα σοβαρές και δεν περιορίζονται μόνο στην κτιριακή υποδομή, αλλά και στον εξοπλισμό. Το ισόγειο του κτιρίου γέμισε νερά, ενώ, λόγω της ισχυρής νεροποντής, η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει το χώρο μετά από πολλές ώρες ώστε να μπορέσει να κάνει απάντληση υδάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, η αποθήκη φαρμάκων και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Αυτή τη στιγμή, η λειτουργία του ΚΥ έχει μεταφερθεί στον 1ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα ιατρεία.

Μετά από αυτοψία των αρμόδιων φορέων αποφασίστηκε η άμεση αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του ΚΥ, ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εφόσον παραστεί ανάγκη. Επίσης, δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης ΥΠΕ. Η μόνιμη λύση, σύμφωνα με το υπουργείο, θα δοθεί με την αντικατάσταση του εξοπλισμού από πόρους του αποθεματικού ταμείου του υπουργείου Υγείας.

Οι δράσεις

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας:

1. Πραγματοποιήθηκε άμεσα αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα.
2. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του ΚΥ.
3. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού (ΠΙ) προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εφόσον παραστεί ανάγκη.
4. Δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης ΥΠΕ. Η μόνιμη λύση θα δοθεί με την αντικατάσταση του εξοπλισμού από πόρους του αποθεματικού ταμείου του υπουργείου Υγείας.
5. Αποφασίστηκε να μεταβεί άμεσα, κλιμάκιο τεχνικών από την 4η ΥΠΕ  προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας.
6. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης του έργου ανακατασκευής του ΚΥ στο ΕΣΠΑ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του