room-to-grow-bnner

 Άμεσα αλλαγές στον Κλεισθένη και νέος εκλογικός νόμος

Με επιχείρημα τη διασφάλιση της «κυβερνησιμότητας» των δήμων και των περιφερειών, ο ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΣ έσπευσε να εξαγγείλει αλλαγές με το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ,  που αναμένεται να κατατεθεί στις 23 Ιουλίου. Παράλληλα, εξήγγειλε και νέο εκλογικό νόμο για τις βουλευτικές εκλογές, που θα προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής και θα δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η προώθηση στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων ώστε «να αντιμετωπιστούν προβλήματα που γεννά η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβόμενοι τις συνταγματικές προβλέψεις». Σκοπός του βεβαίως να πλήξει το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δίνοντας έκφραση και αντιπροσώπευση σε πολύ ευρύτερα στρώματα των πολιτών.

«Όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης», διαβεβαίωσε μάλιστα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, …«θα νιώσουν την αγάπη, τον σεβασμό και την έμπρακτη βοήθεια του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης».

Η άλλη προτεραιότητα του υπουργείου, όπως πρόσθεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι η κατάρτιση και ψήφιση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου να αντικατασταθεί ο νόμος της απλής αναλογικής. Απομένει να δούμε αν ο νέος νόμος θα διαιωνίζει το υπάρχον «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Κ. Πουλάκης: Το νομοσχέδιο για τους έλληνες του εξωτερικού παραδίδεται έτοιμο

Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Κώστας Πουλάκης, ο οποίος κατείχε τη θέση από τις 2 Φεβρουαρίου 2015, είπε ότι παραδίδει στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή των οργάνων της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των ΚΕΔ. Στο σύντομο απολογισμό έργου, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κλεισθένης», με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ «με αντικειμενικά κριτήρια», στη διάσπαση πέντε δήμων, καθώς και στην επιτυχή διεξαγωγή τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων, μεταξύ των οποίων το δημοψήφισμα, που οργανώθηκε μέσα σε έξι ημέρες και τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου.

 

Ποια είναι τα δέκα νομοσχέδια που φέρνει άμεσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή

Το νέο κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμα τα πρώτα δέκα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Open TV, τα νομοσχέδια αφορούν τη φορολογία (περιλαμβάνει τις αλλαγές και τις φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης), το δεύτερο θα είναι το επενδυτικό, ενώ άλλο ένα θα είναι το ασφαλιστικό (οι αλλαγές στην ασφάλιση και στον επικουρικό τομέα).

Επίσης, ακόμα ένα νομοσχέδιο θα αφορά τη Δικαιοσύνη (δεν θα είναι η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά ορισμένων πτυχών του που είχουν ελαστικοποιήσει τις ποινές του μαζί με κάποιες επιλεκτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που πέρασαν την τελευταία εβδομάδα). Επίσης, ένα νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση θα αφορά τις επενδύσεις. Τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια  θα διευθετηθούν είτε με τη μορφή νομοσχεδίου είτε με προεδρικό διάταγμα.

Το χρονοδιάγραμμα που αφορά τα νέα νομοσχέδια έχει ως εξής:

Μετά τις 22 Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, αναμένεται να κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά τη δομή του κράτους. Εκεί θα ενσωματωθούν διάφορες διατάξεις που αφορούν και στον Ποινικό Κώδικα και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Πιθανώς το υπουργείο Εσωτερικών να προλάβει να συμπεριλάβει σε αυτό το νομοσχέδιο και κάποιες διατάξεις που διευκολύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, περιφέρειας και δήμων.

Επίσης, ο πολιτικός συντάκτης του Open TV ανέφερε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Θα περιλαμβάνει όλες τις μειώσεις σε φόρους που δεν θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Το τρίτο, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα είναι ο αναπτυξιακός νόμος. Η ψήφισή του θα πάει για μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το ίδιο διάστημα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την κατάργηση της απλής αναλογικής. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, καθώς θα πρέπει να διερευνηθεί το πεδίο για πολιτικές συννενοήσεις με άλλα πολιτικά κόμματα. Για να καταργηθεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές, χρειάζεται η ψήφος 200 βουλευτών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτήν τη στιγμή φαντάζει ως μία πολύ δύσκολη εξίσωση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο