Μουσείο της ΑΧΕΠΑ το πρώην κτίριο του ΠΙΚΠΑ Αλεξανδρούπολης

Σε ένα μουσείο, που παρόμοιό του δεν θα υπάρχει σε όλο τον κόσμο, θα μετατραπεί το ιστορικό και εδώ και χρόνια ερειπωμένο κτίριο του ΠΙΚΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Στους χώρους του, που θα ανακαινιστούν πλήρως, με το εξωτερικό του, χαρακτηριστικό κέλυφος, να διασώζεται, θα παρουσιαστεί το πλούσιο υλικό της Αμερικανο – Ελληνικής Προοδευτικής Μορφωτικής Ένωσης AHEPA, για την  ιστορία και την προσφορά της στις τοπικές κοινωνίες και στην Ελλάδα γενικότερα.

Σημείο-κλειδί στην υπόθεση της ανακαίνισης του ΠΙΚΠΑ, ένα κτίριο με βαθιά συναισθηματική αξία για τους Αλεξανδρουπολίτες, ήταν όταν πέρσι το καλοκαίρι, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για παραχώρηση του κτίσματος στην ΑΗΕΡΑ,  με σκοπό την αναπαλαίωσή του. Είχε προηγηθεί η άοκνη προετοιμασία από το τμήμα Αλεξανδρούπολης της Ελληνο-αμερικανικής οργάνωσης, η οποία, από τις αρχές ακόμη του 2018, είχε μελετήσει όλα τα ιστορικά στοιχεία, αναψηλαφώντας ιστορικά έγγραφα και συντάσσοντας τεκμηριωμένο Εθνικό πρόγραμμα (National Project),  ώστε να μπορέσει να τύχει χρηματοδότησης.  Το πρόγραμμα της αναπαλαίωσης του ΠΙΚΠΑ Αλεξανδρούπολης, με στόχο να στεγαστεί εκεί ένα μοναδικό μουσείο, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2018  στο Πανελλήνιο συνέδριο των  ΑΗΕΡΑ στην Ξάνθη), όπου, έτυχε της ομόφωνης αποδοχής όλων των συνέδρων, λόγω της αρτιότητας και της πληρότητάς του. Στη συνέχεια, τον βαρύ ρόλο της παρουσίασης του, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των AHEPA το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Atlantic City των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέλαβε ο νεοεκλεγείς τότε Κυβερνήτης των AHEPA Ελλάδος Στάθης Κεφαλίδης,  παρουσιάζοντάς το, ενώπιον όλων των παγκοσμίως εκλεκτόρων–συνέδρων, το οποίο εν συνεχεία υπερψηφίστηκε και από αυτούς.

Στην παρούσα φάση, το θέμα της ανακαίνισης του ΠΙΚΠΑ βρίσκεται στο στάδιο των μελετών και της αναζήτησης χρηματοδότησης, όπως σημείωσε ο κ. Κεφαλίδης μιλώντας στον Δέλτα FM και την εκπομπή «Οι Απέναντι».  Ο ίδιος εξήρε τις προσπάθειες του τοπικού τμήματος, το οποίο είχε την ιδέα και εργάστηκε για αυτή με επιμονή, μια και το συγκεκριμένο κτίριο είναι το μοναδικό που έχει διασωθεί, από τα 13 που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα.

«Θα γίνει ένα μουσείο, μοναδικό, σε όλο τον κόσμο δεν θα υπάρχει άλλο και θα παρουσιάζει το πώς η ΑΗΕΡΑ βοήθησε την Ελλάδα και γενικά τις κοινωνίες, μέσα από ένα σπουδαίο υλικό, το οποίο έχουμε ήδη συγκεντρώσει… Θα αναδεικνύει τις στιγμές του ελληνισμού, που μπόρεσε και αντιμετώπισε ζητήματα σε πολύ βαθιές κρίσεις», ενώ για τη συναισθηματική αξία που έχει το κτίσμα αυτό για την Αλεξανδρούπολη, επισήμανε: «Είναι δύσκολο να περάσει ένα εθνικό πρόγραμμα στις συνεδριάσεις που γίνονται στην Αμερική. Μπορεί να παρουσιαστούν ταυτόχρονα 20 projects από όλο τον κόσμο και να εγκριθούν τα 3. Κι αν γίνει αυτό, σημαίνει πως έχεις το δικαίωμα να ψάξεις για χρηματοδότηση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω πως εγκρίθηκε το project μας, γιατί ακριβώς ‘χτύπησε’ στην καρδιά και στο συναίσθημα των ανθρώπων που κλήθηκαν να αποφασίσουν, μέσα από τα δημοσιεύματα, τις ιστορίες, το υλικό που παρουσιάσαμε».

Κ.Η.

1946 : Το ΠΙΚΠΑ κατά την κατασκευή του

Η φωτογραφία της Μαίρης Υπερείδου-Χατζή, όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα «Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει…)» στο facebook, με την παρακάτω λεζάντα: «Δεν υπάρχει Αλεξανδρουπολίτης που να μην έχει εμβολιαστεί σε αυτό το ιστορικό λυόμενο που έφεραν οι ΑΧΕΠΑΝΣ αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή. Είχαν φέρει με καράβια δεκάδες τέτοιες λυόμενες κατασκευές σε όλη την Ελλάδα για να λειτουργήσουν ως ΠΙΚΠΑ αλλά το μόνο που τελικά παρέμεινε ήταν το δικό μας!»

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο