Έβρος Ελλάδα Οικονομία

LNG και λιμάνι Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο της ΔΕΘ

Ανακοινώσεις που θα σηματοδοτούν την από εδώ και πέρα πρόοδο του LNG, αναμένεται να γίνουν σήμερα στην ημερίδα του Ελληνο-Αμερικανικού επιμελητηρίου- «Σε πρόοδο για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού» ελπίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ

Έντονα ενεργειακό ‘χρώμα’ θα έχει η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, που θεωρούνται master στον τομέα αυτό. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι είναι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από διάφορες χώρες που έχουν σημαντικό ρόλο σε μεγάλα project, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε σχεδιάζονται, ενώ το παρόν θα δώσουν εκπρόσωποι εταιρειών που θεωρούνται οι βασικοί ‘παίκτες’ στην ενεργειακή σκακιέρα.

Συγκεκριμένα από αμερικανικής πλευράς στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes, ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, o αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ ,ο αναπληρωτής Διευθυντής της Climate & Advanced Energy (Atlantic Council), David Livingston και η αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Global Energy Center (Atlantic Council), Ellen Scholl.

Εκτός όμως από τους αμερικανούς, στη ΔΕΘ και τις εκδηλώσεις της θα παραστούν επίσης και 3 υπουργοί ενέργειας από χώρες της περιοχής: ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, YuvalSteinitz, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, TemenuzhkaPetkova, και ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, AleksandarAntic

«Η παρουσία τόσων υψηλών προσκεκλημένων καλλιεργεί βάσιμες προσδοκίες ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο των ενεργειακών και ειδικότερα σε σχέση με τα δύο κεντρικά project ενεργειακού ενδιαφέροντος στη Β. Ελλάδα, δηλαδή το FSRU της Αλεξανδρούπολης και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB» γράφει χαρακτηριστικά το energypress.gr.

Εκτός όμως από τις διεθνείς παρουσίες στη Θεσσαλονίκη θα δώσει το παρών, όλη η εγχώρια ενεργειακή αγορά, με αιχμή του δόρατος τις κρατικές εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ) τον υπό μεταβίβαση ΔΕΣΦΑ, αλλά και τους άλλους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους όπως τα ΕΛΠΕ, τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ελπίζει σε πρόοδο ο Πάιατ

«Θεωρούμε την Ελλάδα σύμμαχο-κλειδί, στυλοβάτη της σταθερότητας στην περιοχή» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Μέρα» και στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο μήνυμα το οποίο στέλνει η αμερικανική συμμετοχή στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Το ξεκάθαρο, από τη συμμετοχή μας στην Έκθεση είναι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξετάζουν εκ νέου και σε βάθος τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Όχι μόνο ως αγορά με έντεκα εκατομμύρια πολίτες, αλλά και λόγω του ρόλου της Ελλάδας, κι ειδικά της Θεσσαλονίκης, ως πύλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με τριάντα εκατομμύρια καταναλωτές. Οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή και την Ελλάδα, ως ηγέτη της» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρόσθεσε:

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο κ. Πάιατεξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «πρόοδος για την ιδιωτικοποίησή του». «Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακού κέντρου στην Ευρώπη. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας για την περιοχή» είπε ο κ. Πάιατ.

Μέτοχοι-έκπληξη στον LNG

Ζυμώσεις για την είσοδο με ποσοστό 20% στο μετοχικό σχήμα του FSRU της Αλεξανδρούπολης ενός ακόμη επενδυτή, πέραν της ΔΕΠΑ, και της βουλγαρικής ΒΕΗ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με τις πληροφορίες να μιλούν για γνωστό όνομα από τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν ακόμη για να ολοκληρωθεί η είσοδος στο μετοχικό σχήμα της Gastrade, τόσο της ΔΕΠΑ, όσο και της βουλγαρικής ΒΕΗ, για την οποία εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται η τελική έγκριση από την κυβέρνηση της Σόφιας.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η μετοχική πλέον σύνθεση της εταιρείας, θα απαρτίζεται από τις Gaslog (20%), ΔΕΠΑ (20%), ΒΕΗ (20%) και Gastrade (40%), του οποίου ένα ποσοστό 20%, συζητείται να πουληθεί σε έναν ακόμη επενδυτή, πιθανώς αμερικανό.

Τα σενάρια μιλούν τόσο για τη Cheniere, δηλαδή τον κυρίαρχο παίκτη στην αμερικανική αγορά φυσικού αερίου, όσο και για κάποιον άλλο αμερικανό παίκτη- «έκπληξη», ενώ ακούγονται και ονόματα εταιρειών εκτός ΗΠΑ, αφού η Gastrade φέρεται να συζητά και με μεγάλους traders, που επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή.

«H τελική απόφαση θα ληφθεί, ανάλογα με τη μεγαλύτερη προστιθεμενη αξία, τόσο στρατηγικά, όσο και οικονομικά,την οποία και θα φέρει ο νέος μέτοχος στο έργο», τονίζουν αρμόδιες πηγές προς το «Energypress».

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου το market test

Στο μεταξύ, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του market test, αμέσως μόλις ο ρυθμιστής της αγοράς ανάψει το πράσινο φως. Εναmarkettest, που αναμένεται να τρέξει σε δύο φάσεις, και μέχρι τα τέλη του 2018, να έχει εκδηλωθεί το συνολικό εμπορικό ενδιαφέρον, προκειμένου η Gastrade να πάρει και τις τελικές επιχειρηματικές αποφάσεις. Σε αυτό το καλό σενάριο, το έργο θα είναι έτοιμο για λειτουργία στο τέλος του 2020.

Ανακοινώσεις πάντως που θα σηματοδοτούν την από εδώ και πέρα πρόοδο του έργου, αναμένεται να γίνουν σήμερα, Παρασκευή, στην ημερίδα του Ελληνο-Αμερικανικού επιμελητηρίου που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Κική Ηπειρώτου

Κική Ηπειρώτου

Γράψτε ένα σχόλιο

error: