Κατερίνα Δεληγεώργη: «Εμπνέομαι από τη φύση και τα ταξίδια μου»

Συνέντευξη με την Κατερίνα Δεληγεώργη, Κεραμίστρια , Δημιουργό Χειροποίητων Κοσμημάτων

Επισκεφτήκαμε ένα «Σύγχρονο Κατάστημα Καλλιτεχνικής Κεραμικής & Κοσμημάτων» στην Αλεξανδρούπολη. Ένα χώρο «κόσμημα», όπου κάθε του έργο είναι μια «πινελιά» σε έναν φιλόξενο «πίνακα», που φιλοτεχνήθηκε με πολύ μεράκι

Εκεί γνωρίσαμε την Κατερίνα Δεληγεώργη. Εμπνεύστρια και δημιουργό του εργαστηρίου, απ’ της οποίας τα χέρια και την φαντασία έχει έρθει στο φως κάθε ένα από τα μοναδικά κοσμήματα και έργα τέχνης που κοσμούν τα ράφια του καταστήματος.

Με υλικά που συλλέγει από το φυσικό περιβάλλον ταξιδεύοντας, έπειτα τα συνθέτει με αρμονία όμοια της φύσης, αλλά και την ίδια μοναδικότητα, αφού κάθε χειροποίητο έργο που γεννείται μέσα από τις παλάμες της είναι ένα αποτύπωμα της στιγμής, έξω από καλούπια και στερεότυπα.

Από τον εκθεσιακό χώρο, μας οδήγησε κατόπιν στο εργαστήριο, όπου είδαμε όλα τα υλικά και τα εργαλεία της δουλειάς, και γνωρίσαμε λίγα για την τέχνη της κατασκευής, αλλά και τα μαθήματα κεραμικής που γίνονται σε παιδιά. Εκεί κρύβονται και τα έργα των μικρών της μαθητών, και αυριανών καλλιτεχνών !

Επισκεφτείτε το κατάστημα της Κατερίνας Δεληγεώργη
στην Αλεξανδρούπολη, Κ. Παλαιολόγου 62.

Η Συνέντευξη:

Ας ξεκινήσουμε από το παρελθόν. Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με την κεραμική και την κατασκευή κοσμημάτων;

Η σχέση μου με τη δημιουργία ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησα να δημιουργώ μινιατούρες από καλλιτεχνική πορσελάνη. Στα 18 μου έπιασα στα χέρια μου πηλό που με μάγεψε. Παράλληλα ξεκίνησα τη δημιουργία κοσμημάτων από χάντρες και σύρμα. Σαν φοιτήτρια σχεδίαζα και κατασκεύαζα κοσμήματα που εξέθετα κάθε χρόνο επί δεκαετία στο φεστιβάλ του Άρδα. Είχαν μεγάλη επιτυχία και αυτό με έκανε να συνεχίσω.

Από πού εμπνέεσαι για τα έργα σου;

Εμπνέομαι από τη φύση και τα ταξίδια μου. Μια βόλτα στη θάλασσα ή το βουνό με ανανεώνει, με αποφορτίζει και με γεμίζει εικόνες οι οποίες άλλοτε θα γίνουν κάποιο κόσμημα και άλλοτε κάποιο κεραμικό κάδρο ή γλυπτό.

Πώς αποφάσισες να κάνεις την τέχνη σου επιχείρηση;

Η ιδέα να έχω τον δικό μου χώρο όπου θα δημιουργώ και θα εκθέτω τα έργα μου είναι πολύ παλιά. Ήταν θα έλεγα «όνειρο ζωής». Όταν λοιπόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες, το όνειρο πήρε σάρκα και οστά.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα χειροποίητο κόσμημα ή κεραμικό, μοναδικό

Είναι το γεγονός ότι εργάζομαι δίχως την χρήση καλουπιών. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι μοναδικά.

Τι υλικά χρησιμοποιείς;

Μου αρέσει πολύ να “παντρεύω “ το ξύλο με το κεραμικό.Τα ξύλα τα συλλέγω η ίδια σε βόλτες μου από παραλίες της Σαμοθράκης ή των τριγύρω περιοχών της Αλεξανδρούπολης. Η διεργασία που έχει υποστεί το ξύλο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη φύση το κάνει μοναδικό. Συλλέγω υλικά που θα μου “μιλήσουν”…Μπορεί να είναι λουλούδια, ορυκτές πέτρες και οτιδήποτε θα δω και θα φανταστώ ότι μπορεί να το εντάξω σε ένα κόσμημα ή γλυπτό… Μου αρέσει πολύ η πληθώρα υλικών…Έτσι έχω κοσμήματα από ασήμι, ημιπολίτιμες πέτρες, κοράλλι, μαργαριτάρι, μετάξι, δαντέλα, μέταλλο, ύφασμα και ανακυκλώσιμα υλικά. Η αγάπη μου για τη φύση φανερώνεται παντού!

Ταξιδεύεις για να τα συλλέξεις;

Πάντα όταν ταξιδεύω στο μυαλό μου έχω τη συλλογή υλικών για δημιουργία. Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά που έχω φέρει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου εντός Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό.

Για ποιους λόγους αξίζει να επισκεφτεί κανείς το κατάστημά σου; Σε τι κοινό απευθύνεσαι;

Στο κατάστημά μου θα βρει κανείς χειροποίητα κοσμήματα και έργα τέχνης που είναι μοναδικά. Καθότι ο σχεδιασμός είναι εξ ολοκλήρου δικός μου εδώ υπάρχουν κοσμήματα που δε θα βρει ο πελάτης πουθενά αλλού…Είμαι άνθρωπος των αντιθέσεων οπότε δημιουργώ κοσμήματα με πολύ διαφορετικό ύφος ….Έτσι θα έλεγα λοιπόν ότι απευθύνομαι σε άτομα που θέλουν να κάνουν ένα ξεχωριστό δώρο στον εαυτό τους ή σε κάποιο αγαπημένο τους προσωπο.

Διδάσκεις και την τέχνη της κεραμικής σε παιδιά… Μίλησέ μας και για τα μαθήματα .

Η διδασκαλία της τέχνης της κεραμικής δεν είναι καινούρια για μένα…Ξεκίνησε από το 2009 όταν συνεργάστηκα με τα παιδικά χωριά ΣΟΣ Θράκης. Έκτοτε έχω συνεργαστεί με διάφορα σχολεία της πόλης, με παιδικούς σταθμούς και με την ψυχιατρική κλινική. Από τον Οκτώβρη του 2017 έχοντας αποκτήσει το δικό μου εργαστήριο υποδέχομαι τα παιδια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μου πραγματοποιώντας σεμινάρια στα οποία ήδη συμμετέχουν παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω.

στο εργαστήριο
Πόσα μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί η μάθηση μιας τέχνης όπως η κεραμική;

Έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια στην ψυχολογία του παιδιού, χρησιμοποιώ την κεραμική τέχνη όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας, αλλά είναι σημαντικό για μένα ως εκπαιδευτικός το παιδί να ζήσει την εμπειρία μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας. Λειτουργούμε όλοι μαζί ως ομάδα. Καλλιεργείται η συνεργασία μεταξύ των παιδιών. Ενισχύεται η κοινωνικοποίηση. Γινόμαστε φίλοι. Μοιραζόμαστε υλικά, εργαλεία, πηλό, στιγμές. Χαιρόμαστε και γελάμε.

Όλοι μαζί ετοιμάζουμε το χώρο που θα δουλέψουμε. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθούμε. Βήμα βήμα τα παιδιά εκπαιδεύονται στην πειθαρχία. Όπως επίσης και όταν τελειώνουμε μαζί ετοιμάζουμε-συμμαζεύουμε το χώρο.

Το παιδί εδώ με υπό τη συνοδεία πάντα χαλαρής μουσικής , μπορεί να ηρεμήσει και να έρθει σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό του, τα ταλέντα και τα άγχη του. Όταν πιάνει πηλό πάντα υπάρχει αποτέλεσμα το οποίο του προσφέρει ικανοποίηση, του ενισχύει το συναίσθημα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Είναι πολύ σημαντικό για μένα ως εκπαιδευτικός τα παιδιά από εδώ να φεύγουν χαρούμενα! Και αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που το ‘χω πετύχει!

Οι μικροί καλλιτέχνες σε δράση

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο