Το πιστό αντίγραφο της «φτερωτής Νίκης» στην Αλεξανδρούπολη         

Έντονη κινητικότητα παρατηρούνταν χτες από νωρίς το πρωί στον χώρο μπροστά στο Νομαρχείο στην παραλία της Αλεξανδρούπολης. Ένα τεράστιο γερανοφόρο όχημα κυριάρχησε στην περιοχή που αποκλείστηκε και άπαντες εξέφρασαν την απορία τους για το θέαμα. Γρήγορα οι απορίες λύθηκαν. Στο πεζοδρόμιο «κατέφθασε» το πρότυπο πιστό αντίγραφο της «φτερωτής Νίκης», της Νίκης της Σαμοθράκης.

Το άγαλμα κατασκευάστηκε σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χάρη σε ειδικό ρομποτικό μηχάνημα σε εργοστάσιο μαρμάρου στην Δράμα. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρειά ΑΜΘ.

Το πιστό αντίγραφο της Νίκης προορίζεται και τελικώς θα τοποθετηθεί στην Σαμοθράκη, ωστόσο για κάποιο διάστημα θα παραμείνει στην Αλεξανδρούπολη μπροστά στο Νομαρχείο Έβρου. Συνομιλήσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου κο Δημήτρη Πέτροβιτς ο οποίος μας είπε ότι πλέον είναι στο χέρι της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία θα πρέπει πρώτα να φτιάξει τη βάση – ειδικό βάθρο – για να τοποθετηθεί το άγαλμα στο νησί της Σαμοθράκης. Και επειδή θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος- άγνωστοι το πόσο – θα παραμείνει στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη.

Το σήμα κατατεθέν του τόπου μας πάντως, αργά ή γρήγορα θα πάρει την τελική του θέση στον τόπο που ανήκει στο νησί της Σαμοθράκης … Εστω και ως πιστό αντίγραφο της «γνήσιας Νίκης η οποία βρίσκεται στο Λούβρο.

Γιώργος Πανταζίδης

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: