Αποκαλυπτήρια για το πρώτο πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης

Προσωρινά στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο νησί  του Έβρου και θα τοποθετηθεί στον αρχαιολογικό του χώρο – Ένα δεύτερο αντίγραφο θα κοσμεί μόνιμα την παραλιακή της Αλεξανδρούπολης

Της Κικής Ηπειρώτου

Αποκαλυπτήρια χθες το πρωί για το γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης, το ένα από τα δύο πιστά αντίγραφα, που κατασκευάστηκε στη Δράμα και τοποθετήθηκε, προσωρινά, έξω από το Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στο νησί της Σαμοθράκης, όπου και θα τοποθετηθεί σε ειδική βάση στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης, ενώ στην Αλεξανδρούπολη θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα το δεύτερο πιστό αντίγραφο του σπουδαίου αυτού αγάλματος. Το αυθεντικό εκτίθεται σε περίοπτη θέση στο Μουσείο του Λούβρου και αποτελεί εδώ και δεκαετίες αντικείμενο θαυμασμού για όλη την ανθρωπότητα.

Το άγαλμα κατασκευάστηκε σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χάρη σε ειδικό ρομποτικό μηχάνημα σε εργοστάσιο μαρμάρου στην Δράμα. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ. Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η ιδέα γεννήθηκε όταν ο ίδιος επισκέφθηκε το 2012 το νησί του Έβρου, μαζί με τον αείμνηστο υποψήφιο τότε Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη.

«Είδαμε, τότε, μέσα στο μουσείο της Σαμοθράκης, ένα κιτρινισμένο, γύψινο ομοίωμα της Νίκης και εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας για την εικόνα αυτή. Είπαμε πως δεν μπορεί αυτό το κάλλος, να αντιπροσωπεύεται με αυτό τον τρόπο. Συμφωνήσαμε πως αν γίνουμε διοίκηση της Περιφέρειας, θα πρέπει ναζητήσουμε από το μουσείο του Λούβρου να μας στείλει δύο πιστά αντίγραφα της Νίκης, ένα για τη Σαμοθράκη και ένα για την Αλεξανδρούπολη. Θα τοποθετηθεί το ένα στη Σαμοθράκη, με προσανατολισμό του Μουσείο του Λούβρου, ώστε να δηλ΄νεται έτσι το διρκές αίτημά μας, ως περιοχή, για να επιστρέψει στο φυσικό της χώρο, εκεί που ανήκει. Το άλλο, θα τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη, με προσανατολισμό στη Σαμοθράκη».

Το πρώτο αντίγραφο θα παραμείνει για λίγο στην Αλεξανδρούπολη και μόλις είναι έτοιμη η ειδική βάση που θα κατασκευαστεί με ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, θα μεταφερθεί στο νησί και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης.

 

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

error: