«Η ΑΜΘ δικαιούται μια ξεχωριστή θέση στον νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας»

«Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ακρόβαθρο της χώρας και πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή, δικαιούται μια ξεχωριστή θέση στον νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας» είπε από την Αλεξανδρούπολη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η κα Γεννηματά βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου, με αφορμή τη δεύτερη Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενόψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, αποτελούμενο από τοπικά στελέχη, παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά και φίλους του κόμματος, παρουσίασε τα βασικότερα σημεία και προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συνθέτουν ένα «project ανάπτυξης» στο οποίο, όπως είπε, «ο  Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορούν να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω της κομβικής τους θέσης στο αναπτυξιακό σχέδιο».

Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

«Με την ολοκλήρωση του Eurogroup ζήσαμε  το αποκορύφωμα του εξευτελισμού  του Πρωθυπουργού και της  Κυβέρνησης του. Δυστυχώς, γιατί πρόκειται για την Κυβέρνηση της χώρας. Με τον κ.Τσίπρα και την Κυβέρνηση του η Ελλάδα μόνο χάνει. Την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά. Άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, άλλη μια ευκαιρία χαμένη. Πέρασαν δυόμιση χρόνια με σκληρή λιτότητα και ύφεση χωρίς προοπτική» ανέφερε  η κα Γεννηματά, σημειώνοντας πως χρειάζεται όντως λύση για το χρέος, μέσω όμως μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, την οποία το ΠΑΣΟΚ προωθεί διαρκώς στους ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Ωστόσο, επισήμανε πως «λύση για τη χώρα δεν αποτελεί η παλινόρθωση της δεξιάς», κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για παντελή έλλειψη αυτοκριτικής αναφορικά με την πιο καταστροφική περίοδο για την οικονομία της χώρας, τη διακυβέρνηση Καραμανλή.

Η κα Γεννηματά σημείωσε πως η πόρτα του κόμματος είναι ανοικτή για όσους θέλουν να επιστρέψουν, εκτός, όπως είπε, από εκείνους που έπιασαν στασίδι εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τοποθετήσεις φορέων

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος σημείωσε πως η Περιφέρεια είναι ανοικτή για πρωτοβουλίες και συνεργασίες που μπορούν να φέρουν ουσιαστικά και χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες. Αναφέρθηκε στους υψηλούς δείκτες ανεργίας και αποβιομηχάνισης της περιοχής, στη μετανάστευση και στα λουκέτα, υπογραμμίζοντας ωστόσο τα πολλά ισχυρά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιφέρειά μας. Ο κ.  Μέτιος μίλησε για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε κάθε  νομό της ΑΜΘ, για την ποικιλομορφία στο τουριστικό προϊόν, για το πλούσιο πολιτιστικό της αποτύπωμα, με αναφορά και στην ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας, για την προσπάθεια στον τομέα του φυσικού αερίου και της γεωθερμίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Αλεξανδρούπολης.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της απλής αναλογικής που προωθεί η κυβέρνηση, εκφράζοντας τους γνωστούς φόβους του για ακυβερνησία των δήμων και μία σειρά άλλων σοβαρών ζητημάτων που θα προκύψουν από την εφαρμογή της. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εξόρυξη χρυσού, διαμηνύοντας στην κα Γεννηματά, «να μη διανοηθείτε, αν έρθετε πάλι στην εξουσία, να ανοίξετε αυτό το θέμα, θα μας βρείτε όλους απέναντι». Μίλησε για τους «απατεώνες και κλέφτες που πήραν χρήματα και άφησαν κουφάρια στη ΒΙΠΕ, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να είναι περήφανη ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ», ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων για το καλό του τόπου, πέρα από κομματικές τοποθετήσεις.

Οι προτάσεις για την ΑΜΘ

Η Πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ τόνισε: «Ο τόπος αυτός μπορεί να γίνει ένα μεγάλο διαμετακομιστικό, ενεργειακό, τουριστικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι με τεράστια προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους του. Σκεφτείτε το ρόλο της περιοχής καθώς θα ολοκληρωθούν οι υποδομές, θα προχωρήσει ο ΤΑΠ και μαζί του ο κάθετος ενεργειακός διάδρομος από Ελλάδα προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία. Για να πετύχουμε τους στόχους μας για την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη πρέπει να επισπεύσουμε μια σειρά από έργα υποδομών και παρεμβάσεων που μπορούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια.

Η κα Γεννήματα σημείωσε πως τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ΑΜΘ είναι:

«Αναγνωρισιμότητα, τοποθεσία,  προϊόν.

Brand – Αναγνωρισιμότητα & Location- Τοποθεσία

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μέρα με τη μέρα αναβαθμίζεται γεωοοικονομικά ως διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακός κόμβος λόγω:

* του παραδοσιακού της ρόλου ως Πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή,

* της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκη Ένωση,

* των εργασιών για την εγκατάσταση και των προοπτικών από τη λειτουργία του αγωγού TAP

* του ιδιαίτερου κομβικού ρόλου που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και η Εγνατία οδός, οι κάθετες άξονες στο διεθνές σύστημα μεταφορών.

Προϊόν – product

Παράλληλα είναι μια Περιφέρεια με εξωστρεφείς παραγωγικούς κλάδους:

* έναν αξιοσημείωτο αγροτικό κλάδο και ιδιαίτερα δυναμικούς κλάδους αλιείας και υδατοκαλλιεργειών.

* ένα σύγχρονο κλάδο ορυχείων & λατομείων,

Μια Περιφέρεια με ενεργειακή αυτοδυναμία και ιδιαίτερα χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και με σημαντικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο.

Η ερώτηση λοιπόν που κάνουμε είναι: μπορούμε να συνδυάσουμε τον τόπο, το brand και την παραγωγή μας και να βγάλουμε ένα νέο προϊόν που ενώνει τα τρία μοναδικά στοιχεία αυτού του τόπου;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ 

Απαιτείται:

* Αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και σύνδεση τους με την Εγνατία και το σιδηρόδρομο.

* Χορήγηση κινήτρων προσέλκυσής νέων επιχειρήσεων κυρίως μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στις βιομηχανικές περιοχές της Περιφέρειας ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι υποδομές τους. (σύνδεση με οδικούς άξονες, δίκτυα ύδρευσης, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα οπτικών ινών, φυσικού αερίου, δίκτυο παροχέτευσης υγρών αποβλήτων και μονάδες επεξεργασίας).

* Διευκόλυνση της δημιουργίας ομάδων παραγωγών.

* Επένδυση σε ανάπτυξη εφαρμογών των γεωθερμικών πεδίων για τον πρωτογενή τομέα. (με κυρίαρχες τις χρήσεις για θερμοκήπια και υδατοκαλλιέργειες),

* Σταδιακή δημιουργία υποδομών κέντρου μεταφοράς αγροτικών προϊόντων υψηλής αξίας από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

* Και φυσικά επέκταση και εκσυγχρονισμό όλων των αντιπλημμυρικών έργων πρωτίστως στην πεδινή περιοχή του Έβρου.

Μπορούμε παράλληλα να αναδείξουμε εδώ, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ένα δίκτυο διασύνδεσης των βασικών σημείων Τουριστικού και Πολιτισμικού ενδιαφέροντος της Δράμας, της Καβάλας, της Ροδόπης, της Ξάνθης και φυσικά της Θάσου και της Σαμοθράκης.

Όλες αυτές οι προτάσεις μαζί με όσα μπορούν να προτείνουν οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορούν να συνθέσουν  ένα ολοκληρωμένο, επαρκές και αυτοτροφοδοτούμενο περιφερειακό project ανάπτυξης, πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ».

Επαφές Γεννηματά στον βόρειο Έβρο

Η κα Γεννηματά επισκέφθηκε και τον βόρειο Έβρο και πιο συγκεκριμένα τον Τύμβο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης αλλά και το Δημαρχείο Ορεστιάδας όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Μαυρίδη.

«Από το πρωί έχουμε ξεκινήσει έναν διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής και της Περιφέρειας έναν διάλογο για να συνδιαμορφώσουμε το σχέδιο Ελλάδα. Ένα φιλόδοξο, εθνικό σχέδιο συμφωνημένο με την Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς. Βρεθήκαμε εδώ για να κουβεντιάσουμε με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας για τα προβλήματα της περιοχής, να ακούσουμε τις σκέψεις του, τις αγωνίες του, τις προτάσεις του και κυρίως γιατί θέλουμε να αναδείξουμε πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να έχει ο πολιτισμός στην ανάπτυξη του τόπου μας» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε ότι αφορά για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, παρουσία του αρχαιολόγου κου Διαμαντή Τριαντάφυλλου δήλωσε: Ο Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μία διαδρομή πολιτισμική, στην ευρύτερη περιφέρεια αλλά κυρίως για μια διασυνοριακή συνεργασία με τη Βουλγαρία, που θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη του τουρισμού στη περιοχή.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του