4 Δήμαρχοι των Κυκλάδων θέλουν πίσω την «Άρτεμις»             

Με επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας ζητούν άμεσα την επαναδρομολόγησή του
Η απουσία του πλοίου, που εξυπηρετεί εκτάκτως τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη συγκοινωνία Μήλου, Σίφνου, Σερίφου και Κιμώλου

Της Κικής Ηπειρώτου

Μπορεί το πλοίο «Άρτεμις», που από τις 26/8 έχει δρομολογηθεί εκτάκτως στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, να έχει αποδειχθεί σωτήριο για τη συγκοινωνία του νησιού, ιδιαίτερα μετά την βλάβη και του ταχύπλοου «Ζέφυρος», η αποδρομολόγησή του, όμως, από τις Δυτικές Κυκλάδες, αιφνιδιαστικά, όπως καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, το φετινό καλοκαίρι ήταν μαρτυρικό για κατοίκους και επισκέπτες της Σαμοθράκης, μετά την βλάβη του μοναδικού πλοίου που υπήρχε στη γραμμή, του ΣΑΟΣ ΙΙ. Το ΣΑΟΝΗΣΟΣ είχε αποσυρθεί μήνες πριν, ενώ το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν και η βλάβη του ταχύπλοου «Ζέφυρος», πριν από λίγες ημέρες. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, λειτουργώντας μάλλον υπό καθεστώς πίεσης και απειρίας, έστειλε αρχικά στο νησί το «Αζόρες», ένα πλοίο εντελώς ακατάλληλο για το περιορισμένων δυνατοτήτων λιμάνι της Καμαριώτισσας. Μετά από αυτό το φιάσκο , δρομολογήθηκε το «Andros Jet», το οποίο παρέμεινε για κάποιες μέρες στη γραμμή, προτού επιστρέψει στο πόστο του. Τέλη Αυγούστου, «καθήκοντα» ανέλαβε το «Άρτεμις», το οποίο συνδέει Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν νεότερα για την επισκευή και επαναδρομολόγηση ούτε του ΣΑΟΣ ΙΙ, ούτε του ΣΑΟΝΗΣΟΣ, αλλά ούτε και του Ζέφυρος, το συγκεκριμένο πλοίο, που κανονικά εξυπηρετεί τους κατοίκους των Δυτικών Κυκλάδων, είναι η μοναδική λύση για τη Σαμοθράκη και, όπως λένε κάτοικοι και φορείς του νησιού, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδρομολογηθεί, προτού βρεθεί πλοίο-αντικαταστάτης του.

 

Η επιστολή

Στην επιστολή που υπογράφουν ο Δήμαρχος Μήλου Εμμανουήλ  Μικέλης, η Δήμαρχος Σίφνου

Μαρία Εμμ. Ναδάλη, ο Δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης και ο Δήμαρχος Κιμώλου Κωνσταντίνος Εμμ. Βεντούρης, με ημερομηνία 3/9/2019, απευθύνονται προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και τη Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, και ζητούν άμεσα να υπάρξει λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την απομάκρυνση του πλοίου τους.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στις 26.08.2019, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση και κάποιος προγραμματισμός, αποδρομολογήθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά από την επιδοτούμενη ενδοκυκλαδική γραμμή το οχηματαγωγό – επιβατηγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ», προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν στη γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη.

Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη άμεσης εξυπηρέτησης της συγκεκριμένης γραμμής, χωρίς ωστόσο να αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον αποκλεισμό των δικών μας νησιών. Στην έντονη αγανάκτηση των συμπατριωτών μας και των φορέων και στις ήδη εκπεφρασμένες διαμαρτυρίες των θεσμικών οργάνων προσθέτουμε και τη δική μας έντονη διαμαρτυρία, αφού μέχρι σήμερα τα σοβαρότατα προβλήματα που προκύπτουν με την αποδρομολόγηση του οχηματαγωγού – επιβατηγού πλοίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» δεν έχουν επιλυθεί.

Ήδη, από την πρώτη στιγμή έχουν επισημανθεί με ιδιαίτερη έμφαση οι σοβαρές αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης. Η αποκοπή των Δυτικών Κυκλάδων κυρίως από την πρωτεύουσα του Νομού και το νησί της Πάρου, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών μας, οικονομική ζημία στους επαγγελματίες και μεγάλα προβλήματα στις προγραμματισμένες μετακινήσεις των επισκεπτών μας ή ακόμα και ακύρωσή τους. Θέλουμε ακόμα να σας τονίσουμε ότι οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται για την κάλυψη των μετακινήσεων είναι τουλάχιστον ανεδαφικές, γιατί αφενός το κόστος μετακίνησης δεκαπλασιάζεται και αφετέρου δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων και εμπορευμάτων.

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δημιουργούνται τεράστιες δυσκολίες στη διοργάνωση του 13ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές δράσεις με ευρωπαϊκή αναγνώριση, που φέτος εντάσσεται στο πλαίσιο: «Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019». Δυστυχώς, ήδη έχουν υπάρξει ακυρώσεις συμμετοχών από κυκλαδίτικες αντιπροσωπείες, επειδή αδυνατούν να μετακινηθούν.

Εκτιμώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, παρακαλούμε όπως προβείτε το ταχύτερο δυνατόν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές που έχουν υποστεί ως σήμερα τα νησιά μας».

 

 

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο