Έβρος Πολιτική

35.000 στρέμματα καλλιεργειών κατέστρεψε το χαλάζι στον Έβρο

Τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις κυρίως, με ηλίανθο, καλαμπόκι και βαμβάκι, εκτιμά ο ΕΛΓΑ ότι έχει πλήξει η χαλαζόπτωση η οποία προκλήθηκε τόσο μέσα Ιουλίου, όσο και προς το τέλος του ίδιου μήνα στον Νομό Έβρου.

«Οι δυο χαλαζοπτώσεις στον νομό έχουν πλήξει την περιοχή του Τριγώνου με επίκεντρο τα χωριά, Σπήλαιο, Πεντάλοφο, Ελιά, Πλάτη, Δίκαια, Κριό και Δίλοφο, ενώ οι ζημιές είναι καταστροφικές στην κυριολεξία» σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο διευθυντής του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη Δημήτρης Πανταζής, τονίζοντας πως «οι αγρότες θα αποζημιωθούν στο 100% της ζημιά στους εξαντλώντας κάθε όριο επιείκειας.»

Ήδη όπως είπε ο κ. Πανταζής οι γεωπόνοι καθημερινά συνεχίζουν τις εκτιμήσεις, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή από άλλα υποκαταστήματα.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η καινούργια προκήρυξη για πρόσληψη εποχικού προσωπικού 140 γεωπόνων και 10 κτηνιάτρων σε όλη την Ελλάδα.

«Ελπίζουμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα για να μπορέσουν να μας αποστείλουν και από εκεί άτομα,» είπε ο κ. Πανταζής.

Ερώτηση Δημοσχάκη

Γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του Έβρου, μετά από τις πρόσφατες θεομηνίες.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, οι πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις αλλά κυρίως η χαλαζόπτωση έπληξαν για τρίτη φορά καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Νομού, φέρνοντας τους αγρότες, που επένδυσαν κεφάλαιο, εργασία κι ελπίδες στις καλλιέργειές τους, αντιμέτωπους με μια νέα καταστροφή!

Δυστυχώς και στο παρελθόν οι αγρότες έχουν έρθει αντιμέτωποι με τα αργά αντανακλαστικά των διαδικασιών αποζημιώσης, κάτι που είχε προκαλέσει πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όπως της υπ’ αρίθμ. 6044/09.06.2016 Ερώτησης προς τον Υπουργό, αλλά και της υπ.αρίθμ 1243/16.11.2016 Ερώτησης που αφορούσε και πάλι στις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων.

Αναλυτικά η ερώτηση

Κύριε Υπουργέ,

Τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον Νομό Έβρου δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα. Σε διάστημα λίγων μηνών οι ίδιες αγροτικές περιοχές επλήγησαν τρεις φορές από έντονες χαλαζοπτώσεις προκαλώντας μερική ή ολική καταστροφή σε καλλιέργειες, υποδομές και μηχανήματα.

Οι αγρότες την περιοχής, αφού έχουν επενδύσει το κεφάλαιό τους και την εργασία τους προσδοκούσαν την στιγμή της συγκομιδής και της απόδοσης. Ωστόσο έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα θεομηνία κι οδηγούνται σε απόγνωση, βλέποντας τις καλλιέργειες τεύτλων, βαμβακιού, ηλίανθου, σιταριού, καλαμποκιού καθώς και αμπέλια να καταστρέφονται.

Οι κάτοικοι των Κομάρων, του Πεντάλοφου, των Πετρωτών, της Πάλης, του Κριού, του Δίλοφου των Μαρασίων καθώς & άλλων οικισμών & περιοχών είναι σε άθλια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση βλέποντας τις περιουσίες τους στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Κι αυτές είναι μόνο οι περιοχές που επλήγησαν στην τελευταία χαλαζόπτωση. Έχουν προηγηθεί ανάλογες καταστροφές και σε άλλα χωριά & πολλές περιοχές του Διδ/χου, της Ορεστιάδας & του Νομού !

Ο πρωτογενής τομέας είναι η κύρια μορφή απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, καθώς στην πλειοψηφία του ο νομός είναι μια καλλιεργήσιμη πεδιάδα. Οι απολαβές των αγροτών είναι ο μοχλός που κινεί μεγάλο μέρος της τοπικής αγοράς. Επιπλέον ο αγροτικός τομέας τροφοδοτεί και καθετοποιημένες μορφές παραγωγής-μεταποίησης (αμπελουργία-οινοποιϊα, ελαιοκαλλιέργιες-τυποποίηση λαδιού, οπωροκηπευτικά-τυποποίηση λαχανικών κλπ). Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος την καταστροφής από την πρόσφατη χαλαζόπτωση καθώς & αυτές που προηγήθηκαν .

Οι προσδοκίες όλων μας από τον πρωτογενή τομέα είναι πολλές για την πολυπόθητη ανάκαμψη. Ο αγροτικός κόσμος προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και οι αγρότες με το μόχθο τους είναι οι βασικοί μαχητές στην μάχη με την γη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η πολιτεία θα πρέπει να συνδράμει αυτούς όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης.

Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη & σχετική επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, προς το Υπουργείο σας, είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουν τάχιστα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους, αλλά επιπλέον να δοθεί εξολοκλήρου η συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.

Στις 08/06/2016 είχαμε καταθέσει Ερώτηση την οποία συνυπογράψαμε τέσσερις βουλευτές, που αφορούσε δυστυχώς στο χρονίζον πρόβλημα της καθυστέρησης των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, προκαλώντας προβλήματα επιβίωσης στις οικογένειές τους.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάσθε:

-Ποιός είναι ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των εκτιμήσεων από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ και ποιες οι ενέργειες για την στήριξη του επιστημονικού προσωπικού τους προκειμένου να υλοποιηθούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς ;

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις και ποιες οι διαβεβαιώσεις σας απένταντι στον αγροτικό κόσμο ότι θα καταβληθούν εγκαίρως?

-Θα φροντίσετε να δοθεί εξ ολοκλήρου η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους τους αγρότες που έπαθαν μερική ή ολοκληρωτική καταστροφή, όχι λαμβάνοντας υπόψη τη μέση στρεμματική απόδοση (καθώς η παραγωγή στις περισσότερες καλλιέργειες θα είναι μηδενική ή πολύ μικρή), αλλά βάσει των αποτελεσμάτων και των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ;

Σχετικά με τον συντάκτη

Η Γνωμη

Η Γνωμη

Γράψτε ένα σχόλιο

error: